Μόσχα: Με την βοήθεια της CIA απετράπη τρομοκρατικό χτύπημα

Μόσχα: Με την βοήθεια της CIA απετράπη τρομοκρατικό χτύπημα
In this undated video grab provided by the RU-RTR Russian television via APTN in Moscow, Russia, Friday, Dec. 15, 2017, Russian Federal Security Service (FSB) operatives detain a suspected member of the Islamic State group's cell in St. Petersburg, Russia. The FSB said Friday the suspects were plotting a suicide bombing and a series of other explosions in the city's busiest areas this coming weekend. (Russian Federal Security ServiceAP video via AP) AP

Συνεργασία υπηρεσιών των δύο χωρών οδήγησε σε σημαντική επιτυχία στον αντιτρομοκρατικό αγώνα

Στον αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ φέρεται να τηλεφώνησε σήμερα ο ρώσος ομόλογός του, Βλαντιμίρ Πούτιν, προκειμένου να τον ευχαριστήσει για τις πληροφορίες που παρείχε η CIA στις ρωσικές αρχές και οδήγησαν στην αποτροπή τρομοκρατικής επίθεσης στην Αγία Πετρούπολη.

Την παραπάνω είδηση μεταδίδουν ρωσικά μέσα, επικαλούμενα πηγές του Κρεμλίνου, σύμφωνα με τις οποίες οι πληροφορίες που παρείχε η CIA επέτρεψαν στις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας να αποτρέψουν μια επίθεση στον Καθεδρικό Καζάνσκι (Ναός της Παναγίας του Καζάν), στην Αγία Πετρούπολη. Χάρη σ’ αυτές εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν οι επίδοξοι τρομοκράτες.

Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο ηγέτες, ο Πούτιν ευχαρίστησε τον Τραμπ και του ζήτησε να μεταφέρει την ευγνωμοσύνη του στον διευθυντή της CIA και στους εργαζόμενους στην υπηρεσία. Διαβεβαίωσε επίσης ότι η Ρωσία θα ενημερώσει τις αμερικανικές αρχές εάν λάβει οποιαδήποτε πληροφορία για κάποια σχεδιαζόμενη επίθεση στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Κρεμλίνο, οι τρομοκράτες σχεδίαζαν επιθέσεις με εκρηκτικούς μηχανισμούς στον Καθεδρικό “και σε άλλα πολυσύχναστα μέρη της πόλης”.

Την Παρασκευή, η ρωσική υπηρεσία πληροφοριών (FSB) ανακοίνωσε ότι εξάρθρωσε έναν πυρήνα του Ισλαμικού Κράτους που ετοιμαζόταν να πραγματοποιήσει επιθέσεις στις 16 Δεκεμβρίου στην Αγία Πετρούπολη. Συνολικά συνελήφθησαν επτά ύποπτοι, την Τετάρτη και την Πέμπτη. Η FSB διευκρίνισε ότι κατασχέθηκε “σημαντική ποσότητα εκρηκτικών (…) αυτόματων όπλων και πυρομαχικών”. Οι συλληφθέντες κατηγορούνται ότι σχεδίαζαν μια “επίθεση αυτοκτονίας” αλλά και “δολοφονίες και εκρήξεις σε πολυσύχναστα μέρη”.

Τον περασμένο Απρίλιο, σε μια επίθεση στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης σκοτώθηκαν 14 άνθρωποι.

Οι ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών ανησυχούν κυρίως για το τι θα συμβεί αφού επιστρέψουν στη χώρα οι τζιχαντιστές που πολέμησαν στη Συρία, όπου το ΙΚ έχει απολέσει σχεδόν όλα τα εδάφη του.

Πηγή:ΑΜΠΕ Φωτογραφία:Russian Federal Security ServiceAP

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα