Μοσκοβισί: Παίζω πολιτικό παιχνίδι για να ξαναγίνει κανονική η Ελλάδα

Μοσκοβισί: Παίζω πολιτικό παιχνίδι για να ξαναγίνει κανονική η Ελλάδα
O Πιέρ Μοσκοβισί AP

Ο Επίτροπος Οικονομικών τονίζει σε δηλώσεις του ότι η ενισχυμένη εποπτεία στην Ελλάδα μετά τη λήξη του προγράμματος δεν αποτελεί τέταρτο πρόγραμμα. Αίσθηση προκαλούν τα καυστικά σχόλια του Πιέρ Μοσκοβισί για όσους τον κατηγορούν, ότι "είναι εκείνοι που παίζουν τελικά παιχνίδια"...

«Η ενισχυμένη εποπτεία δεν είναι σε καμία περίπτωση τέταρτο πρόγραμμα. Η Ελλάδα επιστρέφει στην κανονικότητα…». Πιο ξεκάθαρος και πιο σαφής από ποτέ, ο Επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί μετράει τα λόγια του. Έχοντας πρόσφατη την εμπειρία των επιθέσεων σε βάρος του από την αξιωματική αντιπολίτευση στην Ελλάδα, δεν θέλει σε καμία περίπτωση να πει κάτι που θα ρίξει πάλι λάδι στη φωτιά.

Ωστόσο, δεν χάνει την ευκαιρία να… ρίξει τα σχετικά «καρφιά». «Είμαι φίλος της Ελλάδας. Το μόνο πολιτικό παιχνίδι που παίζω είναι υπέρ της χώρας. Όσοι με κατηγορούν είναι εκείνοι που παίζουν τελικά παιχνίδι», είπε.

Ανήμερα της απόφασης της Κομισιόν για την «ενισχυμένη εποπτεία» στην ελληνική οικονομία που θα εφαρμοστεί από την 21 Αυγούστου, ο Γάλλος Επίτροπος περιγράφει ακριβώς το πλαίσιο επιτήρησης, εξηγεί πώς θα γίνονται οι έλεγχοι από τους θεσμούς και δίνει μια σιβυλλική, αλλά «ανοιχτή» απάντηση για το ενδεχόμενο ανατροπής του μέτρου των περικοπών στις συντάξεις το 2019. «Θα το συζητήσουμε όταν έρθει η στιγμή», λέει.

«Το τέλος του προγράμματος θα σημάνει πραγματική αλλαγή για την Ελλάδα. Μια αλλαγή προς την κατεύθυνση της μεγαλύτερης αυτονομίας στη λήψη αποφάσεων, μια επιστροφή στην κανονικότητα. Και αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα αντιμετωπίζεται όπως κάθε άλλη χώρα της Ευρωζώνης.  Με αυτήν την έννοια, για πρώτη φορά θα ακολουθούνται οι κοινές διαδικασίες από την Κομισιόν. Για παράδειγμα, η Επιτροπή θα διατυπώνει τις προβλέψεις για το οικονομικό εξάμηνο της ελληνικής οικονομίας, όπως γίνεται για τη Γαλλία και τη Γερμανία, και αυτό θα γίνει στις 15 Οκτωβρίου, όταν ο υπουργός Οικονομικών Τσακαλώτος θα μας στείλει τα στοιχεία με τις δαπάνες», εξηγεί ο Επίτροπος.

«Ωστόσο, όπως ισχύει για όλες τις χώρες που υπήρξαν σε πρόγραμμα, θα υπάρχει και επιτήρηση, όπως συμβαίνει για την Πορτογαλία, την Ιρλανδία και την Κύπρο. Κι επειδή η κρίση στην Ελλάδα κράτησε πολύ περισσότερο, οι μεταρρυθμίσεις συνεχίζονται και το χρέος είναι στη διαδικασία ελάφρυνσης αλλά παραμένει υψηλό, είναι λογικό η επιτήρηση να είναι πιο εντατική. Γι’ αυτό και ο όρος «ενισχυμένη εποπτεία».

Σύμφωνα με τον Πιερ Μοσκοβισί, τέσσερις φορές τον χρόνο θα υπάρχουν εκθέσεις που θα επιβεβαιώνουν την καλή πορεία των συμφωνηθέντων και δύο φορές το χρόνο, όπως ισχύει για όλες τις χώρες, οι εκτιμήσεις της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία. «Δεν θα φέρουμε κανένα νέο μέτρο δηλαδή και αυτό θέλω να είναι σαφές – θα παρακολουθούμε την εφαρμογή των ήδη ψηφισμένων. Οι ελληνικές Αρχές μπορούν στο εξής να αποφασίζουν τις επόμενες κινήσεις τους. Εμείς θα είμαστε παρόντες για να βεβαιώνουμε ότι η Ελλάδα συνεχίζει να πιάνει τους δημοσιονομικούς της στόχους και να εφαρμόζει πολιτικές με σεβασμό στο πλαίσιο που των συμφωνημένων».

«Σε τι διαφέρει η «ενισχυμένη εποπτεία» από ένα καινούργιο οικονομικό πρόγραμμα»; είναι η αυτονόητη ερώτηση. «Δεν θα πιέζουμε να λαμβάνονται συγκεκριμένα μέτρα, κανείς δεν απαιτεί νέες μεταρρυθμίσεις, δεν θα υπάρχουν προαπαιτούμενα, ούτε αξιολογήσεις όπως γνωρίζετε μέχρι σήμερα. Η Ελλάδα επιστρέφει στην κανονικότητα, στις δικές της αποφάσεις, στα τυπικά εξάμηνα της Κομισιόν», υπογραμμίζει.

“Παίζω πολιτικό παιχνίδι για να ξαναγίνει κανονική η Ελλάδα”

«Η αντιπολίτευση στην Ελλάδα σας κατηγορεί ότι παίζετε πολιτικό παιχνίδι. Παίζετε τελικά;», τον ρωτάμε προβοκατόρικα.  «Ναι. Παίζω πολιτικό παιχνίδι. Και αυτό είναι να καταφέρω να βοηθήσω να γίνει αυτή η χώρα ξανά κανονική, να στείλω το μήνυμα ότι η κρίση αυτή που κράτησε τόσο πολύ έχει περάσει, ότι οι πολίτες της θα έχουν ξανά κυριαρχία, αυτονομία, ελευθερία και να εξασφαλίσω ότι οι επενδυτές θα επιστρέψουν στην Ελλάδα. Αυτό είναι το «παιχνίδι» που παίζω», απαντά στον ίδιο τόνο.

«Δεν είναι δίκαιο να μου αποδίδονται δεύτερες σκέψεις.  Είμαι φίλος της Ελλάδας. Ολοι το ξέρουν αυτό. Και οι Έλληνες πρέπει να το μάθουν. Δεν παίζω προσωπικά πολιτικά παιχνίδια. Είμαι εδώ και τέσσερα χρόνια Επίτροπος. Και από τις προηγούμενες θέσεις μου ως υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας βοηθούσα την Ελλάδα. Και δούλευα αποτελεσματικά και με τις άλλες ελληνικές κυβερνήσεις, την κυβέρνηση Σαμαρά και τον τότε υπουργό οικονομικών , όπως και τώρα με Τσίπρα και Τσακαλώτο. Και αύριο θα συνεργάζομαι με όποια κυβέρνηση αναδείξουν οι Έλληνες. Και γι αυτό πιστεύω ότι εκείνοι που με κατηγορούν, εκείνοι παίζουν πολιτικό παιχνίδι. Εγώ όχι», σημειώνει με έμφαση.

«Σε ένα δημοκρατικό περιβάλλον», συνεχίζει, «υπάρχουν πολλοί τρόποι να εκφράζεις τις αμφιβολίες σου, τις αντιρρήσεις σου, προκειμένου να πείσεις τους πολίτες. Και η Δημοκρατία έχει γεννηθεί στην Ελλάδα. Θα μπορούσα λοιπόν να καταλάβω τις διαφωνίες μεταξύ των πολιτικών κομμάτων. Αλλά όλοι οφείλουμε να σεβόμαστε τη χώρα μας. Και θεωρώ ότι η όποια συζήτηση θα πρέπει να γίνεται σε ένα κοινό έδαφος: ότι η Ελλάδα έχει καταβάλει μεγάλη προσπάθεια και τώρα βλέπει οι προσπάθειές της να αποδίδουν καρπούς. Και πως το τέλος του προγράμματος δεν είναι ένα νέο πρόγραμμα. Υποστηρίζοντας κάτι τέτοιο είναι σα να λες ότι τίποτα δεν θα αλλάξει από την 21 Αυγούστου και κινδυνεύεις να στείλεις λάθος εικόνα. Και αυτό δεν είναι αλήθεια», καταλήγει ο Επίτροπος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα