Μπάμπις προς ΕΕ: Μην πιέζετε τη Τσεχία να δεχθεί πρόσφυγες – Ανεβάζετε τα ποσοστά της ακροδεξιάς

Μπάμπις προς ΕΕ: Μην πιέζετε τη Τσεχία να δεχθεί πρόσφυγες – Ανεβάζετε τα ποσοστά της ακροδεξιάς
Czech billionaire and leader of the ANO 2011 political movement Andrej Babis gestures before casting his vote during the parliamentary elections in Pruhonice, Czech Republic, Friday, Oct. 20, 2017. Czechs are voting in a parliamentary election whose result could see yet another euro-skeptic government on the continent. Two hundred seats are up for grab in the lower house of Parliament in the two-day ballot that began on Friday. (AP Photo/Petr David Josek) AP

Ο νικητής των βουλευτικών εκλογών στην Τσεχία και μελλοντικός πρωθυπουργός της χώρας Αντρέι Μπάμπις δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα πρέπει να πιέζει την Πράγα να δεχθεί την μετεγκατάσταση προσφύγων, διότι αυτό μπορεί να ενισχύσει τα ακραία κόμματα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε την Πέμπτη να παραπέμψει ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου την Τσεχική Δημοκρατία, την Ουγγαρία και την Πολωνία επειδή δεν εκπλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους όσον αφορά την υποδοχή προσφύγων.

Ο Μπάμπις, η κυβέρνηση του οποίου αναμένεται να ορκιστεί στις 13 Δεκεμβρίου από τον πρόεδρο Μίλος Ζέμαν, επανέλαβε τη στάση της χώρας του στο θέμα των προσφύγων.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να αποσύρει την προσφυγή ανά πάσα στιγμή. Πρέπει να διαπραγματευτούμε για το θέμα και να προσφέρουμε εναλλακτικές, όπως η φύλαξη των συνόρων ή η παροχή βοήθειας σε άλλες χώρες. Αλλά δεν θέλουμε πρόσφυγες», τόνισε ο Μπάμπις σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε σήμερα στην εφημερίδα Pravo.

Ο Μπάμπις θα εκπροσωπήσει τη χώρα του στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 14 και 15 Δεκεμβρίου, στη διάρκεια της οποίας θα συζητηθεί το προσφυγικό.

Οι Τσέχοι έχουν αρνηθεί τη μετεγκατάσταση στη χώρα τους αιτούντων άσυλο, παρά το γεγονός ότι οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στην Ευρώπη έχουν μειωθεί.

Σύμφωνα με τον Μπάμπις, αν η ΕΕ συνεχίσει να ασκεί πιέσεις στην Τσεχία, θα ενισχύσει τα ακραία στοιχεία. «Η ΕΕ πρέπει να κατανοήσει ότι, αν δεν ακούσει τις προτάσεις μας, τότε η επιρροή των ακραίων κομμάτων όπως η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) ή το τσέχικο SPD, η στρατηγική των οποίων είναι ουσιαστικά να καταστρέψουν την ΕΕ, θα ενισχυθούν», προειδοποίησε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα