Μπόλτον: Το “γεράκι” του Μπους σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Τραμπ

Μπόλτον: Το “γεράκι” του Μπους σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Τραμπ
Ο νέος σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Μπόλτον AP

Ο υπερσυντηρητικός Μπόλτον, πέρασε από τον σχολιασμό στο Fox News στη θέση του συμβούλου στον Λευκό Οίκο

Την αντικατάσταση του συμβούλου εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, στρατηγού Χέρμπερτ ΜακΜάστερ, από τον υπερσυντηρητικό Τζον Μπόλτον, γνωστοποίησε με ανάρτησή του στο Twitter ο αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

“Είμαι ευτυχής που ανακοινώνω ότι, από την 9η Απριλίου 2018, ο Τζον Μπόλτον θα είναι ο νέος σύμβουλός εθνικής ασφαλείας μου”, έγραψε ο Τραμπ, αποκαλύπτοντας τη νέα αλλαγή αξιωματούχου-κλειδιού στην κυβέρνησή του, που προστίθεται στις αλλεπάλληλες καθαιρέσεις και παραιτήσεις των τελευταίων μηνών.

Χαιρετίζοντας το “εξαίρετο έργο” του Χ. Ρ. ΜακΜάστερ, ο Τραμπ διαβεβαίωσε ότι ο παρασημοφορημένος στρατηγός τριών αστέρων θα παραμείνει για πάντα “φίλος” του.

Η ανακοίνωση του Τραμπ καταγράφεται δέκα ημέρες μετά την ξαφνική καθαίρεση του υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, τον οποίο θα αντικαταστήσει ο νυν διευθυντής της CIA Μάικ Πομπέο, άλλο ένα “γεράκι” των Ρεπουμπλικάνων.

Ο Μπόλτον, γεράκι σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, που έχει ταχθεί υπέρ της ανάληψης στρατιωτικής δράσης εναντίον του Ιράν και της Βόρειας Κορέας και τηρεί εξαιρετικά σκληρή στάση έναντι της Ρωσίας, είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News, για το οποίο εργάζεται ως σχολιαστής, πως ο Τραμπ χρειάζεται την ελεύθερη ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των συμβούλων του και πως ο ίδιος βλέπει τον συγκεκριμένο ρόλο ως αυτόν του “έντιμου μεσολαβητή” που παρουσιάζει στον Πρόεδρο το πλήρες φάσμα των επιλογών του.

Παράλληλα,τόνισε πως τον εξόργισε η διαρροή των σημειώσεων του τηλεφωνήματος του Τραμπ με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ σημείωσε ότι το γεγονός πως ο αμερικανός πρόεδρος συνεχάρη τον ρώσο ομόλογό του για την επανεκλογή του ήταν απλά ζήτημα ευγένειας.

“Με τον διορισμό του Τζον Μπόλτον, η ομάδα του Τραμπ για την εξωτερική πολιτική θα γίνει η πιο συντηρητική και ιδεολογικοποιημένη και η λιγότερο πραγματιστική στην πρόσφατη μνήμη, σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία οι προκλήσεις στο διεθνές σκηνικό απαιτούν σκληρότητα, αλλά επίσης κι ευελιξία και πραγματισμό”, ήταν η αντίδραση του Άαρον Ντέιβιντ Μίλερ, έμπειρου διπλωμάτη που έχει υπηρετήσει δημοκρατικές αλλά και ρεπουμπλικανικές κυβερνήσεις.

Ο 69χρονος Μπόλτον θα γίνει ο τρίτος σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας μέσα σε 14 μήνες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα