“Ναι, σημαίνει ναι” στην Ισπανία: Οτιδήποτε άλλο είναι βιασμός

“Ναι, σημαίνει ναι” στην Ισπανία: Οτιδήποτε άλλο είναι βιασμός
(AP Photo/Alvaro Barrientos) AP

Η κυβέρνηση της Ισπανίας έχει έτοιμο νόμο που θα κάνει ξεκάθαρες τις περιπτώσεις βιασμού, ακόμα και σε περιπτώσεις, κατά τις οποίες το θύμα δεν αντιστέκεται.

Η κυβέρνηση της Ισπανίας είναι έτοιμη να παρουσιάσει νόμο για το σεξ με συγκατάθεση, με στόχο να “εξαφανίσει” κάθε ίχνος ασάφειας. Ο νέος νόμος θα είναι απλός, λιτός και κατανοητός. “Το “ναι” θα σημαίνει “ναι”. Οτιδήποτε άλλο, από το “όχι” έως τη σιωπή, θα σημαίνει όχι. Οποιαδήποτε περίπτωση σεξ δεν έχει συγκατάθεση, θα αντιμετωπίζεται ως βιασμός”.

Αυτή είναι η αντίδραση των κυβερνώντων, μετά την ετυμηγορία για την υπόθεση “la manada”: πέντε άνδρες κάθισαν στο εδώλιο ως ύποπτοι ομαδικού βιασμού 18χρονης γυναίκας, στην Pamplona -κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ που τρέχουν ταύροι στο δρόμο. Δυο βιντεοσκόπησαν την επίθεση. Στο video η γυναίκα εμφανίζεται σιωπηλή και παθητική. Οι δικαστές μετέφρασαν αυτήν την στάση, ως συναίνεση.

Ένας δικαστής έφτασε στο σημείο να πει ότι η γυναίκα απήλαυσε τη στιγμή. Ως εκ τούτου, οι κατηγορίες αποσύρθηκαν. Με τον ισχύοντα νόμο, στην Ισπανία βιασμός θεωρείται μια βίαιη και εκφοβιστική πράξη.

Πλέον θα γίνεται ξεκάθαρο πως υπάρχει περίπτωση βιασμού, ακόμα και αν το θύμα δεν αντιστέκεται”, εξήγησε η καθηγήτρια νομικής στο Πανεπιστήμιο A Coruña, Patricia Faraldo Cabana, η οποία βοήθησε στη σύνταξη του νόμου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα