ΝΑΤΟ σε Ρωσία: Παραβιάσατε τους διεθνείς κανόνες και συμφωνίες

ΝΑΤΟ σε Ρωσία: Παραβιάσατε τους διεθνείς κανόνες και συμφωνίες
O Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, ΓΕΝΣ Στόλτενμπεργκ ap

"Δεν θέλουμε έναν νέο Ψυχρό πόλεμο", διεμήνυσε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Γενς Στόλτεμπεργκ σχετικά με την υπόθεση δηλητηρίασης του Ρώσου πράκτορα και της κόρης του στη Βρετανία. Η απάντηση της Ρωσίας για τα χημικά

«Σαφή παραβίαση των διεθνών κανόνων και συμφωνιών» χαρακτηρίζουν οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ την επίθεση στο Σάλσμπερι και παράλληλα καλούν τη Ρωσία να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτό δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτεμπεργκ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, για την ετήσια έκθεση απολογισμού της Συμμαχίας το 2017.

Ο Γ. Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι είναι η πρώτη φορά, από τη σύσταση του ΝΑΤΟ, που γίνεται επίθεση σε χώρα της Συμμαχίας με χρήση νευροτοξικού παράγοντα. «Πρόκειται για την πιο τοξική ουσία που έχει ποτέ αναπτυχθεί», ανέφερε και επεσήμανε ότι το ΝΑΤΟ αντιμετωπίζει τη χρήση των χημικών όπλων ως “απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια”.

“Η Ρωσία είναι ο γείτονάς μας και η απόφαση να μπει σε μια αντιπαράθεση θα είναι δική της”, προειδοποίησε στη συνέχεια ο Γ. Στόλτενμπεργκ και πρόσθεσε: «Δεν θέλουμε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο, δεν θέλουμε να έλθουμε σε μια νέα κούρσα εξοπλισμών, διότι είναι ακριβό, επικίνδυνο και προς το συμφέρον κανενός”.

Συνεχίζοντας ο γ.γ. του ΝΑΤΟ ανέφερε ότι η επίθεση στο Σάλσμπερι, είναι “ένα απερίσκεπτο μοτίβο της ρωσικής συμπεριφοράς εδώ και πολλά χρόνια”. Αυτή η συμπεριφορά, είπε, περιλαμβάνει την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας και τη στρατιωτική υποστήριξη στους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία. Περιλαμβάνει, επίσης, τη στρατιωτική παρουσία στη Μολδαβία και τη Γεωργία ενάντια στη βούληση αυτών των χωρών, αλλά και παρεμβάσεις στο Μαυροβούνιο και αλλού στα Δυτικά Βαλκάνια. Προσπάθειες ανατροπής των δημοκρατικών εκλογών και θεσμών και στρατιωτική συσσώρευση από τη Βόρεια Ευρώπη προς τη Μέση Ανατολή.

Καταλήγοντας, ο Γ. Στόλτενμπεργκ εξήγησε ότι η προσέγγιση του ΝΑΤΟ στη Ρωσία «παραμένει σταθερή, αμυντική και αναλογική» και ότι το ΝΑΤΟ συνεχίζει να επιδιώκει ουσιαστικό διάλογο με τη Ρωσία, ο οποίος αν και είναι “δύσκολος” ήταν πάντα “ζωτικής σημασίας”. Ανέφερε, τέλος, το ΝΑΤΟ εργάζεται για μια Σύνοδο με τη Ρωσία εντός του 2018 και πρόσθεσε ότι θα ληφθούν σημαντικές αποφάσεις στη Σύνοδο Κορυφής τον Ιούλιο.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον τη Δευτέρα 19 Μαρτίου στις Βρυξέλλες.

Η επίθεση στο Σάλσμπερι “αφορά όλο το ΝΑΤΟ” δηλώνει ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας της Βρετανίας

Ο σύμβουλος σε θέματα εθνικής ασφάλειας της βρετανικής κυβέρνησης Μαρκ Σέντγουιλ δήλωσε σήμερα στο ΝΑΤΟ ότι η επίθεση με νευροτοξικό παράγοντα εναντίον ενός Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα στη Βρετανία είναι θέμα που πρέπει να απασχολεί “όλη τη Συμμαχία”, κατηγορώντας τη Μόσχα για απόπειρα δολοφονίας.

“Αυτό που συνέβη στο Σάλσμπερι ήταν το τελευταίο επεισόδιο σε ένα σαφές μοτίβο επικίνδυνης και αθέμιτης συμπεριφοράς εκ μέρους του ρωσικού κράτους και αφορά όλη τη Συμμαχία” ανέφερε ο Σέντγουιλ διαβάζοντας μια ανακοίνωσή του στους δημοσιογράφους.

“Θα στηρίξουμε τους συμμάχους που αντιμετωπίζουν παρόμοιες απειλές”, πρόσθεσε.

Η απάντηση της Ρωσίας

Η Μόσχα δεν ανέπτυξε ποτέ, ακόμα και την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης, πρόγραμμα χημικών όπλων τύπου “Novitchok”, της νευροπαραλυτικής ουσίας που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση εναντίον του Ρώσου πρώην κατασκόπου στη Βρετανία, διαβεβαίωσε ένας υψηλόβαθμος διπλωμάτης.

«Δεν υπήρξε κανένα πρόγραμμα ανάπτυξης χημικών όπλων με τον τίτλο “Novitchok” ούτε από τη Σοβιετική Ένωση ούτε από τη Ρωσία» δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Σύμφωνα με τον Ρώσο υφυπουργό, η Ρωσία διέκοψε τις έρευνες για χημικά όπλα μετά την επικύρωση της Συνθήκης για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων και κατέστρεψε όλα τα αποθέματά της.

Το χημικό όπλο Novitchok (σ.σ «πρωτάρης» ή «νεόφερτος» στα ρώσικα), που επιτίθεται στο νευρικό σύστημα, σχεδιάστηκε υπό άκρα μυστικότητα από Σοβιετικούς επιστήμονες τη δεκαετία του 1970-1980.

Την ύπαρξή του αποκάλυψε ένας από τους δημιουργούς των παραγόντων Novitchok, ο Βιλ Μιρζαγιάνοφ, ηλικίας 83 ετών, που ζει σήμερα στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, ο ίδιος συμμετείχε σε ένα απόρρητο αμυντικό πρόγραμμα στο Κρατικό Ινστιτούτο Ερευνών για τη Χημεία κα τις Οργανικές Τεχνολογίες (GNIIOKhT).

(Πηγή: ΑΠΕ, φωτό: AP Photo/Virginia Mayo)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα