Νέα δημοσκόπηση: Ανακτά μέρος της δημοτικότητάς του ο Μακρόν

France's President Emmanuel Macron delivers a speech during a press conference during his visit in the French Caribbean islands of St. Martin, Tuesday, Sept. 12, 2017. Macron is in the French-Dutch island of St. Martin, where 10 people were killed on the French side and four on the Dutch after the passage of Hurricane Irma. (AP Photo/Christophe Ena, Pool)
France's President Emmanuel Macron delivers a speech during a press conference during his visit in the French Caribbean islands of St. Martin, Tuesday, Sept. 12, 2017. Macron is in the French-Dutch island of St. Martin, where 10 people were killed on the French side and four on the Dutch after the passage of Hurricane Irma. (AP Photo/Christophe Ena, Pool) AP

Ανακάμπτει δημοσκοπικά ο γάλλος Πρόεδρος μετά την μεγάλη πτώση των δύο προηγούμενων μηνών

Ανάκαμψη της δημοτικότητας του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν δείχνει νέα δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα.

Σύμφωνα με την έρευνα του ινστιτούτου Ifop για την le Journal du Dimanche, το 45% των Γάλλων εμφανίζεται ικανοποιημένο από το πεπραγμένα Μακρόν. Πρόκειται για αύξηση 5 μονάδων, η οποία ακολουθεί τη μεγάλη πτώση(-24 μονάδες συνολικά) των δύο προηγούμενων μηνών.

Πλέον, για το μήνα Σεπτέμβριο, το 39% των ερωτηθέντων δηλώνει "μάλλον ικανοποιημένο"(+3%) και το 6% "πολύ ικανοποιημένο(+2%) από τις επιδόσεις του γάλλου προέδρου.

Στον αντίποδα, το σύνολο των δυσαρεστημένων μειώθηκε από το 57% στο 53%, ενώ "μάλλον δυσαρεστημένο" δηλώνει το 33%(-4%) και "πολύ δυσαρεστημένο" το 20%, ποσοστό αμετάβλητο από την προηγούμενη έρευνα.

Η ανάκαμψη της δημοτικότητας του Μακρόν καταγράφηκε στις τάξεις των συνταξιούχων, των εργαζομένων, των ψηφοφόρων της δεξιάς και του κέντρου.

Παρά το γεγονός ότι το ποσοστό των πολιτών που στηρίζει τον Μακρόν παραμένει μειοψηφικό, η ανάκαμψη της δημοτικότητάς του αψηφά την πορεία της δημοτικότητας των προκατόχων του, σημειώνει ο Φρεντερίκ Νταμπί του Ifop.

«Εκεί που ο Νικολά Σαρκοζί και ο Φρανσουά Ολάντ βρίσκονταν σε πτώση το 2007 και το 2012» τον Σεπτέμβριο, ο Μακρόν «καταφέρνει να αντιστρέψει την τάση», ανέφερε, υπενθυμίζοντας ότι αυτή η χρονική συγκυρία είναι «γενικά δύσκολη περίοδος» για οποιαδήποτε κυβέρνηση.

Η έρευνα έγινε μέσω διαδικτύου και τηλεφώνου από το Ifop από την 15η ως την 23η Σεπτεμβρίου σε δείγμα 1.989 προσώπων, αντιπροσωπευτικό του γαλλικού πληθυσμού ηλικίας 18 ετών και άνω, βάσει της μεθόδου των ποσοστώσεων.

Η πτώση της δημοτικότητας του Μακρόν το προηγούμενο δίμηνο συνδέθηκε με τις μεταρρυθμίσεις των εργασιακών σχέσεων και τις περικοπές των δημοσίων δαπανών που σχεδιάζει, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του επιδόματος στέγης για τους φοιτητές.

Η δημοσκόπηση δημοσιεύεται μία ημέρα μετά τη διαδήλωση χιλιάδων ανθρώπων εναντίον της μεταρρύθμισης των εργασιακών σχέσεων, που κατήγγειλαν ως ένα «κοινωνικό πραξικόπημα», στην οποία κάλεσε ο ηγέτης του κόμματος Ανυπότακτη Γαλλία Ζαν-Λικ Μελανσόν.

( Πληροφορίες: ΑΜΠΕ Φωτογραφία: AP Photo/Christophe Ena)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Μακρόν

ADVERTISING

SHARE: