Νέα καμπάνια κατά των “κλειδαριών της αγάπης” στο Παρίσι. Τα λουκέτα του έρωτα προκαλούν έμφραγμα στην πόλη

default image

Τι ζητάει η καμπάνια No Love Locks. Mέχρι τώρα έχει συγκεντρώσει πάνω από 1.700 υπογραφές κατά των λουκέτων της αγάπης που "βαραίνουν" τις γέφυρες του Παρισιού (Pics + Vid)

Για πολλούς θεωρούνται τα σύμβολα της αιώνιας αγάπης. Για άλλους, είναι ένα ενοχλητικό θέαμα. Πλέον, οι περίφημες “κλειδαριές της αγάπης” της πόλης του Παρισιού, βρίσκονται μπροστά στον κίνδυνο της άμεσης εξαφάνισης τους.

Εχθρός τους, η καμπάνια No Love Locks που μαζεύει υπογραφές για την κατάργηση των λουκέτων που κοσμούν τις μεγαλύτερες γέφυρες του Σηκουάνα.

Οι Αρχές της πόλης είχαν εκφράσει την ανησυχία τους εκτιμώντας ότι εμποδίζουν τη διατήρηση της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς και “ως δια μαγείας” το 2010 εξαφανίστηκαν όλες οι κλειδαριές αγάπης από τις γέφυρες του Σηκουάνα. Κυβέρνηση και τοπικές αρχές αρνήθηκαν οποιαδήποτε ανάμιξη και λίγους μήνες αργότερα οι κλειδαριές άρχισαν και πάλι να κρέμονται από τις γέφυρες. 

Το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι η Pont des Arts του Παρισιού, μια από τις γέφυρες του Σηκουάνα που οδηγεί στη Σχολή Καλών Τεχνών.

Οι υποστηρικτές της καμπάνιας για την κατάργηση των λουκέτων, υποστηρίζουν πλέον ότι οι 700.000 κλειδαριές που βρίσκονται στην πόλη θέτουν σε κίνδυνο την ακεραιότητα των γεφυρών λόγω του βάρους τους.

 

Τι βλέπει ο επισκέπτης που περνάει τις Pont des Arts και Pont de l’Archevêché; Τοιχώματα από μέταλλο, λένε οι άνθρωποι της καμπάνιας.

“Η τοποθέτηση των κλειδαριών είναι και επικίνδυνη για τη ζωή των ερωτευμένων ζευγαριών”, λέει η Lisa Anselmo, που εκπροσωπεί την ομάδα που μάχεται για την εξαφάνιση τους.

“Δεν είναι μόνο θέμα ασφάλειας των ιδίων ή ζήτημα αισθητικής. Έχει να κάνει και με το γεγονός ότι σε λίγο καιρό οι γέφυρες δεν θα μπορούν να αντέξουν τόσο βάρος και υπάρχει κίνδυνος σοβαρότατου δυστυχήματος”, προσθέτει.

Από τις αρχές του 2000 που ξεκίνησε αυτός ο τρόπος έκφρασης, πέντε χώρες στην Ασία (Κίνα, Ιαπωνία, Ρωσία, Νότια Κορέα και Ταϊβάν), η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία στην Ωκεανία, 22 χώρες στην Ευρώπη ( η Ελλάδα δεν συμπεριλαμβάνεται σε αυτές), ο Καναδάς και οι ΗΠΑ στη Βόρεια Αμερική και μόνον η Ουρουγουάη στη Λατινική Αμερική έχουν να επιδείξουν χιλιάδες κλειδαριές-αγάπης κρεμασμένες στις γέφυρες τους.

Πέρυσι, η Δημοτική αρχή της Ρώμης πήρε την απόφαση να απομακρύνει τα χιλιάδες λουκέτα στο Πόντε Μίλβο μια από τις πιο παλιές γέφυρες της πόλης.

Το έθιμο πάντως έκανε την εμφάνιση του στη Ευρώπη το 2000, Σύμφωνα μ’ αυτό, οι ερωτευμένοι χαράσσουν τα ονόματα τους σε λουκέτα, τα κλειδώνουν σε διάφορα μέρη και κατόπιν πετούν το κλειδί σε ένδειξη αιώνιας πίστης.

(Με πληροφορίες από: Guardian)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα