Νέα πρόκληση: Ο αντιπρόεδρος της Βουλής των Σκοπίων φωτογραφήθηκε με τον ήλιο της Βεργίνας

Νέα πρόκληση: Ο αντιπρόεδρος της Βουλής των Σκοπίων φωτογραφήθηκε με τον ήλιο της Βεργίνας

Δεν είναι πρώτη φορά που προκαλεί ο αντιπρόεδρος της Βουλής των Σκοπίων, Αντόνιο Μιλόσοσκι, ο οποίος έχει φωτογραφηθεί ξανά με τον ήλιο της Βεργίνας. Τι απαντά το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών

Σε μία νέα προκλητική κίνηση προχώρησε ο αντιπρόεδρος της Βουλής και πρώην υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι, ο οποίος φωτογραφήθηκε και πάλι με τον Ήλιο της Βεργίνας

Στις φωτογραφίες εμφανίζεται μαζί με μία παρέα ορειβατών στους καταρράκτες Μπάμπουνα και μια σημαία με τον Ήλιο της Βεργίνας σε κόκκινο φόντο.

Ο Μιλόσοσκι ανάρτησε τις σχετικές φωτογραφίες στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook.

"Οι ενέργειες του κ. Μιλοσόσκι αποτελούν αντιπροσωπευτικό παράδειγμα του μέχρι που μπορεί να φτάσει κάποιος για να έχει '15 λεπτά δημοσιότητας'. Ας τον αφήσουμε στην πλάνη του" ήταν η απάντηση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Κωνσταντίνου Κούτρα, σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, σχετικά με τη νέα φωτογράφηση του αντιπροέδρου της Βουλής της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι, με σημαία που φέρει τον Ήλιο της Βεργίνας.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Μιλόσοσκι φωτογραφίζεται με τον ήλιο της Βεργίνας. Το ίδιο είχε πράξει και τον Σεπτέμβριο του 2014, όταν μαζί με μία παρέα ορειβατών από τη χώρα του είχε αναρριχηθεί στην υψηλότερη κορυφή του Ολύμπου, στον Μύτικα, και φωτογραφήθηκε με τον δεκαεξάκτινο Ήλιο της Βεργίνας, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Αθήνας.

Νέα πρόκληση: Ο αντιπρόεδρος της Βουλής των Σκοπίων φωτογραφήθηκε με τον ήλιο της Βεργίνας
Νέα πρόκληση: Ο αντιπρόεδρος της Βουλής των Σκοπίων φωτογραφήθηκε με τον ήλιο της Βεργίνας

Για παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995 κάνει λόγο η ευρωβουλευτής της ΝΔ Μαρία Σπυράκη

Με ερωτήσεις προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκεριίνι, απάντησε η ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ Μαρία Σπυράκη στη νέα παραβίαση της ενδιάμεσης συμφωνίας του 1995 ανάμεσα στην Ελλάδα και την π.Γ.Δ.Μ. από τον αντιπρόεδρο της Βουλής της γειτονικής χωρας Αντόνιο Μιλοσόσκι , ο οποίος φωτογραφήθηκε ξανά κρατώντας σημαία με τον ήλιο της Βεργίνας , αυτή τη φορά μάλιστα στο έδαφος της π. Γ.Δ.Μ.

Λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού της π. Γ.Δ.Μ. στο Στρασβούργο όπου επιχείρησε να πείσει τους ευρωβουλευτές και των 28 κρατών μελών ότι η χώρα του πληρεί τις προϋποθέσεις για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων και ότι σέβεται τους κανόνες καλής γειτονίας , ο αντιπρόεδρος της Βουλής της π.Γ.Δ.Μ. διαψεύδει τον πρωθυπουργό του στην πράξη.

Αν και σύμφωνα με την ενδιάμεση συμφωνία η Π.Γ.Δ.Μ. απαγορεύεται να χρησιμοποιεί με οποιονδήποτε τρόπο το σύμβολο του ήλιου της Βεργίνας σε όλες τις μορφές που αυτό εμφανίζεται στην εθνική σημαία της πριν από την έναρξη ισχύος της συμφωνίας (παράγραφος 2 του άρθρου 7 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας) ο Αντόνιο Μιλοσόσκι για μια ακόμη φορά δείχνει ασέβεια προς τους διεθνείς κανόνες και χρησιμοποιεί τα απαγορευμένα σύμβολα.

Η κ. Σπυρακη ερωτά την Επιτροπή αλλα και την Υπατη Εκπρόσωπο της Ε.Ε. αν οι ανέργειες του κ. Μιλοσόσκι συνάδουν με την πνεύμα της καλής γειτονίας που αποτελεί προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή πορεία της π. Γ.Δ.Μ., την ώρα που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισηγείται την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την π.Γ.Δ.Μ.

Ολόκληρη η ερώτηση της ευρωβουλευτού της Ν.Δ. και του ΕΛΚ έχει ως εξής:

" Από την έναρξη ισχύος της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995 ανάμεσα στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και την Ελλάδα, η Π.Γ.Δ.Μ. απαγορεύεται να χρησιμοποιεί με οποιονδήποτε τρόπο το σύμβολο του ήλιου της Βεργίνας σε όλες τις μορφές που αυτό εμφανίζεται στην εθνική σημαία της πριν από την έναρξη ισχύος της συμφωνίας (παράγραφος 2 του άρθρου 7 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας).

Ωστόσο, ο αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου της Π.Γ.Δ.Μ. Antonio Milososki δημοσίευσε στις 8 Ιουνίου 2015 φωτογραφία του στην τοποθεσία NaselbaCaska, στο κεντρικό τμήμα της Π.Γ.Δ.Μ, κρατώντας σημαία που φέρει το σύμβολο του ήλιου της Βεργίνας, όπως ακριβώς αυτό εμφανίζεται στην προ ενάρξεως ισχύος της συμφωνίας εθνική σημαία της Π.Γ.Δ.Μ., παραβιάζοντας συνεπώς την Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995.

Ερωτάται η Ύπατη Εκπρόσωπος κατά πόσο η ως άνω πράξη του Αντιπροέδρου του Κοινοβουλίου της Π.Γ.Δ.Μ. συνάδει:

A. με το πνεύμα των σχέσεων καλής γειτονίας, που αποτελεί προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή πορεία της Π.Γ.Δ.Μ.

B. με το πνεύμα της πρότασης του Ευρωπαϊκής Επιτροπής για απόδοση έναρξης ημερομηνίας διαπραγματεύσεων στην Π.Γ.Δ.Μ.

Γ. με την παραίνεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης σχετικά με το όνομα της Π.Γ.Δ.Μ".

ADVERTISING

SHARE: