Νέα πυραυλική δοκιμή απ’ τη Βόρεια Κορέα

Νέα πυραυλική δοκιμή απ’ τη Βόρεια Κορέα
In this undated file photo distributed on Saturday, Sept. 16, 2017, by the North Korean government, North Korean leader Kim Jong Un, center, celebrates what was said to be the test launch of an intermediate range Hwasong-12 missile at an undisclosed location in North Korea. Independent journalists were not given access to cover the event depicted in this image distributed by the North Korean government. The content of this image is as provided and cannot be independently verified. (Korean Central News Agency/Korea News Service via AP, File) AP

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις απ' το αμερικανικό Πεντάγωνο πρόκειται για διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο (ICBM) - Ανησυχία σε ΗΠΑ και Ιαπωνία

Η Βόρεια Κορέα προχώρησε σε νέα εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από την Πιονγκσόνγκ, μια πόλη στην επαρχία της Νότιας Πιονγκγιάν, περίπου στις 20.17 ώρα Ελλάδας, πάνω από την θαλάσσια περιοχή μεταξύ Νότιας Κορέας και Ιαπωνίας, έγινε γνωστό από το γενικό επιτελείο ενόπλων δυνάμεων της Νότιας Κορέας, λίγη ώρα αφότου μετέδωσε την πληροφορία το πρακτορείο ειδήσεων της Νότιας Κορέας YONHAP.

Η Σεούλ και η Ουάσιγκτον αναλύουν αυτή τη στιγμή τα δεδομένα που έχουν στη διάθεσή τους, για να αποσαφηνίσουν τι είδους πύραυλο εκτόξευσε η Βόρεια Κορέα, τονίζεται στην ανακοίνωση των ενόπλων δυνάμεων.

Λεπτά μετά την εκτόξευση του πυραύλου από την Πιονγκγιάνγκ, οι ένοπλες δυνάμεις της Νότιας Κορέας προχώρησαν σε πυραυλική δοκιμή ως απάντηση για την προκλητική ενέργεια, συμπλήρωσαν οι ένοπλες δυνάμεις της Νότιας Κορέας.

Μια κυβερνητική πηγή των ΗΠΑ επιβεβαίωσε ότι η Βόρεια Κορέα προχώρησε σήμερα σε εκτόξευση ενός πυραύλου και όπως ανέφερε το αμερικανικό Πεντάγωνο βάσει μιας πρώτης εκτίμησης που έκανε, ο πύραυλος που εκτόξευσε η Πιονγκγιάνγκ ήταν ένας διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος (ICBM).

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο πύραυλος εκτοξεύτηκε από το Σάιν Νι, στη Βόρεια Κορέα. Διένυσε μια απόσταση 1.000 χλμ προτού καταλήξει στη Θάλασσα της Ιαπωνίας.

Επιπλέον, το Πεντάγωνο επιβεβαιώνει ότι ο βορειοκορεατικός πύραυλος δεν απείλησε τις ΗΠΑ, αμερικανικά εδάφη ή τους συμμάχους τους.

Για το θέμα ενημερώθηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ενώ ο πύραυλος βρισκόταν ακόμη στον αέρα, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, και αναμένεται να κάνει δηλώσεις. Η κίνηση αυτή άλλωστε τορπιλίζει τις διπλωματικές προσπάθειες του Ρεπουμπλικανού προέδρου, που πρόσφατα επέστρεψε από μια μακρά περιοδεία στην Ασία, η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, στόχευε στο «να ενώσει τον κόσμο εναντίον της απειλής που θέτει» η Βόρεια Κορέα.

Την ίδια ώρα στην Ιαπωνία ο πρωθυπουργός της χώρας συγκάλεσε έκτακτη, κατεπείγουσα σύσκεψη του υπουργικού συμβουλίου με αφορμή την νέα εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Γιοσιχίντε Σούγκα.

Ο πύραυλος αυτός ενδέχεται να έπεσε στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Ιαπωνίας, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NHK, επικαλούμενο πηγές του υπουργείου Άμυνας.

Νωρίτερα σήμερα η Σεούλ είχε προειδοποιήσει ότι παρατηρήθηκε κινητικότητα σε μια βάση της Βόρειας Κορέας. Παράλληλα, δύο πηγές από την Ουάσιγκτον είχαν αναφέρει ότι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης θεωρούν πως η Βόρεια Κορέα ενδέχεται να διεξάγει μια νέα πυραυλική δοκιμή εντός ημερών, στην πρώτη εκτόξευση πυραύλου έπειτα από εκείνη στα μέσα Σεπτεμβρίου πάνω από την Ιαπωνία.

Πριν από λίγες μέρες άλλωστε οι αρχές της Ιαπωνίας εντόπισαν ραδιοεπικοινωνίες που ενδέχεται να σημαίνουν ότι η Βόρεια Κορέα προετοιμάζεται για μια ακόμη δοκιμαστική εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου.

Η Πιονγκγιάνγκ εκτόξευε βαλλιστικούς πυραύλους με ρυθμό δύο ή τριών τον μήνα από τον Απρίλιο, όμως οι δοκιμές διακόπηκαν τον Σεπτέμβριο, μετά την εκτόξευση ενός που πέρασε πάνω από το νησί Χοκάιντο της Ιαπωνίας.

«Η εκτόξευση αντιπροσωπεύει μια επιπλέον σοβαρή πρόκληση και μια σοβαρή απειλή προς τη διεθνή κοινότητα» τόνισε η εκπρόσωπος τύπου της  ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι, σημειώνοντας ότι αποτελεί «μια επιπλέον απαράδεκτη παραβίαση» των διεθνών της υποχρεώσεων και δεσμεύσεων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα