Νέα ρατσιστική διαδήλωση στο Σάρλοτσβιλ

White nationalist demonstrators guard the entrance to Lee Park in Charlottesville, Va., Saturday, Aug. 12, 2017. Gov. Terry McAuliffe declared a state of emergency and police dressed in riot gear ordered people to disperse after chaotic violent clashes between white nationalists and counter protestors. (AP Photo/Steve Helber)
White nationalist demonstrators guard the entrance to Lee Park in Charlottesville, Va., Saturday, Aug. 12, 2017. Gov. Terry McAuliffe declared a state of emergency and police dressed in riot gear ordered people to disperse after chaotic violent clashes between white nationalists and counter protestors. (AP Photo/Steve Helber) AP

Ο Ρίτσαρντ Σπένσερ, που οργάνωσε τη συγκέντρωση των ακροδεξιών την 12η Αυγούστου, ήταν παρών

Δεκάδες υπέρμαχοι της ανωτερότητας της λευκής φυλής διαδήλωσαν το Σάββατο το βράδυ στο Σάρλοτσβιλ, δύο μήνες μετά τα επεισόδια κατά τη διάρκεια των οποίων μία γυναίκα σκοτώθηκε σε αυτήν την πόλη της Βιρτζίνιας.

Η τοπική αστυνομία έκανε γνωστό, σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε, ότι 50 άνθρωποι διαδήλωσαν για περίπου 10 λεπτά, «χωρίς να προκληθούν επεισόδια», στο πάρκο όπου βρίσκεται το αμφιλεγόμενο άγαλμα του πρώην στρατηγού της Συνομοσπονδίας Ρόμπερτ Λι.

Οι αστυνομικοί κατόπιν ακολούθησαν το λεωφορείο με το οποίο αποχώρησαν οι διαδηλωτές «ώστε να βεβαιωθούν ότι η ομάδα θα έφευγε χωρίς να προκαλέσει προβλήματα από την πόλη», διευκρίνισε το αστυνομικό τμήμα του Σάρλοτσβιλ, που επισήμανε επίσης ότι βρίσκεται σε επαφή με το γραφείο του εισαγγελέα και τις δημοτικές αρχές προκειμένου να καθορίσει «ποια νομικά μέτρα θα μπορούσε να λάβει έπειτα από αυτό το περιστατικό».

Ο δήμαρχος του Σάρλοτσβιλ, ο Μάικ Σίγκνερ, ανέφερε επίσης στο Twitter ότι εξετάζονται από τις αρχές οι διαθέσιμες «νομικές επιλογές». «Μια ακόμη ποταπή επίσκεψη των δειλών νεοναζί. Δεν είστε ευπρόσδεκτοι εδώ! Γυρίστε στα σπίτια σας!» ήταν το μήνυμα του δημάρχου.

Ο Ρίτσαρντ Σπένσερ, που οργάνωσε τη συγκέντρωση των ακροδεξιών με σύνθημα «Ενώστε τη Δεξιά» και κατά τη διάρκεια της οποίας ξέσπασαν οι βίαιες ταραχές την 12η Αυγούστου, ήταν παρών χθες το βράδυ.

Κατόπιν, ανήρτησε στο Twitter ένα βίντεο διάρκειας 20 λεπτών όπου διακρίνεται ο ίδιος να κρατάει μια αναμμένη δάδα, ενώ ηγείται του πλήθους. Στο βίντεο ακούγονται οι ακροδεξιοί να φωνάζουν «Εσείς δεν θα μας αντικαταστήσετε», ένα σύνθημα που τον Αύγουστο είχαν τροποποιήσει σε «Οι εβραίοι δεν θα μας αντικαταστήσουν».

Φωτό: AP Photo/Steve Helber

ADVERTISING

SHARE: