Νέες επικρίσεις Ερντογάν κατά ΗΠΑ: Δεν είναι πολιτισμένη χώρα

Turkey's President Recep Tayyip Erdogan addresses the local administrators at his presidential palace in Ankara, Turkey, Wednesday, Oct. 18, 2017. Erdogan says he holds the leadership of the Iraqi Kurdish region responsible for the bloodshed that ensued in the wake of last month's referendum for independence. (Presidential Press Service, pool via AP)
Turkey's President Recep Tayyip Erdogan addresses the local administrators at his presidential palace in Ankara, Turkey, Wednesday, Oct. 18, 2017. Erdogan says he holds the leadership of the Iraqi Kurdish region responsible for the bloodshed that ensued in the wake of last month's referendum for independence. (Presidential Press Service, pool via AP) AP

Για την "αντιδημοκρατική" δίωξη σε βάρος ανδρών της ασφάλειάς του, στηλιτεύει την Ουάσινγκτον ο Τούρκος πρόεδρος

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνέχισε το Σάββατο τη διπλωματική διένεξη στην οποία έχει εμπλακεί η κυβέρνησή του με εκείνη των ΗΠΑ, στηλιτεύοντας την Ουάσινγκτον για την «αντιδημοκρατική» δίωξη σε βάρος των ανδρών της ασφάλειάς του.

Οι δηλώσεις του Ερντογάν μοιάζουν να τερματίζουν τις όποιες ελπίδες υπήρχαν περί ταχείας διευθέτησης της κρίσης μεταξύ των δύο χωρών, συμμάχων στο NATO. Τόσο η Ουάσινγκτον όσο και η Άγκυρα έχουν πάψει να εκδίδουν βίζες η καθεμία για τους πολίτες της άλλης.

«Λένε ότι οι ΗΠΑ είναι η κοιτίδα της δημοκρατίας. Αυτό δεν μπορεί να είναι αλήθεια. Αυτή δεν μπορεί να είναι δημοκρατία», είπε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Κωνσταντινούπολη.

«Όταν εκδίδονται εντάλματα σύλληψης σε βάρος των σωματοφυλάκων μου ερήμην (...) στις ΗΠΑ, όπου είχα πάει προσκεκλημένος, με συγχωρείτε αλλά θα πω ότι αυτή δεν είναι μια πολιτισμένη χώρα», συνέχισε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Δικαστήριο των ΗΠΑ απήγγειλε τον Αύγουστο κατηγορίες σε βάρος 15 στελεχών των τουρκικών υπηρεσιών ασφαλείας για το επεισόδιο ανάμεσα σε διαδηλωτές και τη φρουρά του Ερντογάν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου στην Ουάσινγκτον τον Μάιο. Ο Ερντογάν είχε δηλώσει πως η Άγκυρα δεν θεωρεί δεσμευτική τη δίωξη αυτή από μέρους της αμερικανικής δικαιοσύνης.

Η ένταση ανάμεσα στις δύο πλευρές κλιμακώθηκε όταν οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν δύο Τούρκους προξενικούς υπαλλήλους των ΗΠΑ. Κατηγορούνται αμφότεροι ότι συνδέονταν με την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016. Η αμερικανική πρεσβεία στην Τουρκία χαρακτηρίζει τις κατηγορίες ανυπόστατες.

(Φωτό: Presidential Press Service, pool via AP)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τουρκία, Ερντογάν, ΗΠΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Πυρά Ερντογάν στις ΗΠΑ για μια αφίσα του Οτσαλάν

Ερντογάν: Κοντά σε 'επίλυση της κρίσης' με τις ΗΠΑ

Welt: Ο Ερντογάν θα πληρώσει ακριβά την εχθρότητα προς τις ΗΠΑ

ADVERTISING

SHARE: