Νεκρός ο ηγέτης του ISIS στο Αφγανιστάν

Νεκρός ο ηγέτης του ISIS στο Αφγανιστάν
U.S. forces and Afghan commando are seen Asad Khil village near the site of a U.S. bombing in the Achin district of Jalalabad, east of Kabul, Afghanistan, Saturday, April 17, 2017. U.S. forces in Afghanistan on Thursday struck an Islamic State tunnel complex in eastern Afghanistan with the largest non-nuclear weapon every used in combat by the U.S. military, Pentagon officials said. (AP Photo/Rahmat Gul) AP

Τον θάνατο επιβεβαίωσε το Πεντάγωνο. Nωρίτερα τόνισε ότι δεν έχει αποδείξεις ότι σκοτώθηκε ο επικεφαλής του ISIS, Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι, όπως υποστηρίζει συριακή ΜΚΟ

Ο αμερικανικός στρατός σκότωσε το νέο αρχηγό της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Αφγανιστάν σε ένα βομβαρδισμό που εξαπέλυσε στις αρχές της εβδομάδας στην επαρχία Κουνάρ, τρεις μήνες αφού σκότωσε τον προκάτοχό του υπό παρόμοιες συνθήκες, έγινε γνωστό την Παρασκευή από το Πεντάγωνο.

«Οι αμερικανικές δυνάμεις σκότωσαν τον Αμπού Σαγιέντ», τον ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους της Επαρχίας Χορασάν- όπως ονομάζεται το παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους στο Αφγανιστάν- σε μια «επιδρομή εναντίον του στρατηγείου της οργάνωσης» την 11η Ιουλίου, διευκρινίζει σε ένα δελτίο τύπου η εκπρόσωπος τύπου του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, Ντάνα Γουάιτ.

Επιπλέον, επισημαίνεται ότι στην αεροπορική επιδρομή σκοτώθηκαν και άλλα στελέχη του Ισλαμικού Κράτους, γεγονός που θα «διαταράξει σημαντικά τα σχέδια της τρομοκρατικής οργάνωσης να επεκτείνει την παρουσία της στο Αφγανιστάν».

“Δεν έχουμε αποδείξεις ότι σκοτώθηκε ο ηγέτης του ISIS”

Νωρίτερα, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Τζιμ Μάτις δήλωσε ότι Ηνωμένες Πολιτείες δεν διαθέτουν αποδείξεις ότι ο επικεφαλής της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι, έχει σκοτωθεί, όπως είχε ανακοινώσει μια συριακή μη κυβερνητική οργάνωση.

«Αν ξέραμε, θα σας το έλεγα. Αυτή τη στιγμή δεν μπορώ ούτε να το επιβεβαιώσω ούτε να το διαψεύσω», δήλωσε ο επικεφαλής του Πενταγώνου.

«Θεωρούμε πως εξακολουθεί να είναι ζωντανός και αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να αποδείξω το αντίθετο», πρόσθεσε.

«Θα τον καταδιώξουμε μέχρι το τέλος», διαβεβαίωσε ο Μάτις.

Ο θάνατος του αρχηγού του ΙΚ είχε ανακοινωθεί την προηγούμενη Τρίτη από το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, την επομένη της ανακοίνωσης από το Ιράκ της νίκης του στη Μοσούλη απέναντι στην τζιχαντιστική οργάνωση.

Ο Ράμι Απντέλ Ραχμάν, διευθυντής της ΜΚΟ που έχει την έδρα της στη Βρετανία και διαθέτει ένα μεγάλο δίκτυο επιτόπιων πηγών στη Συρία είχε δηλώσει στο Γαλλικό Πρακτορείο πως «υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του ΙΚ στην επαρχία Ντέιρ Έζορ επιβεβαίωσαν στο Παρατηρητήριο τον θάνατο του Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, εμίρη του ΙΚ».

Είχε ωστόσο δηλώσει πως αγνοεί τον τόπο, την ημερομηνία ή τις περιστάσεις υπό τις οποίες επήλθε ο υποτιθέμενος θάνατός του.

Από το 2014, κυκλοφορούν συχνά φήμες και πληροφορίες που αναφέρονται στον θάνατο του επικεφαλής της τζιχαντιστικής οργάνωσης, ωστόσο δεν έχουν ποτέ επιβεβαιωθεί. Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσφέρουν 25 εκατομμύρια δολάρια για τη σύλληψή του.

Στις 22 Ιουνίου, η Ρωσία είχε δηλώσει πως «υπάρχει ισχυρή πιθανότητα» να έχει σκοτώσει τον Μπαγκντάντι σε αεροπορική επιδρομή στα τέλη Μαΐου κοντά στην πόλη Ράκα (βόρεια) στη Συρία, μια πληροφορία που δεν έχει επιβεβαιωθεί από καμία άλλη πηγή.

Ο Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι δεν έχει δώσει σημεία ζωής μετά το ηχογραφημένο βίντεο που μεταδόθηκε τον Νοέμβριο, λίγο μετά την έναρξη της επίθεσης στη Μοσούλη, στο οποίο καλούσε τους άνδρες του να πολεμήσουν μέχρι να γίνουν μάρτυρες.

(Φωτό: AP Photo/Rahmat Gul)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα