Νεκρός στο Μιλάνο, ο ύποπτος για την επίθεση στο Βερολίνο

Ο Τυνήσιος ύποπτος για το μακελειό στο Βερολίνο, Άνις Άμρι έπεσε νεκρός σε ανταλλαγή πυροβολισμών στο Μιλάνο. Τραυματίστηκε ένας αστυνομικός

Ο ύποπτος για την επίθεση με φορτηγό στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου έπεσε νεκρός στη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών στο Μιλάνο, σύμφωνα με πηγή ασφαλείας, μετέδωσε το Reuters.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο ύποπτος ο οποίος ήταν πεζός κλήθηκε από την αστυνομία να σταματήσει για έλεγχο ρουτίνας στην πλατεία I Maggio στην περιοχή Sesto S.Giovanni, γύρω στις 3 τα ξημερώματα. Τράβηξε όπλο και πυροβόλησε εναντίον των αστυνομικών, οι οποίοι απάντησαν με πυροβολισμούς τραυματίζοντάς τον θανάσιμα.

Ο ύποπτος τραυμάτισε έναν αστυνομικό.

Σε προηγούμενο τηλεγράφημά του το πρακτορείο επικαλούμενο την αστυνομία της Δανίας μετέδωσε ότι ένας άνδρας που μοιάζει με τον Τυνήσιο ύποπτο εθεάθη στην πόλη Άαλμποργκ, στη βόρεια Δανία, κι ότι η αστυνομία έχει καλέσει τους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους καθώς διεξάγεται επιχείρηση.

Επικηρυγμένος για 100.000 ευρώ

Ο 24χρονος Τυνήσιος Ανις Αμρί ταυτοποιήθηκε ως ύποπτος για εμπλοκή στην επίθεση με φορτηγό, στη χριστουγεννιάτικη αγορά στο Βερολίνο, όπως ανακοίνωσε το γραφείο της ομοσπονδιακής εισαγγελίας στη Γερμανία, επικηρύσσοντας τον για 100.000 ευρώ.

Η οικογένεια του είχε ανακριθεί από την ασφάλεια ενώ σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της κυβέρνησης της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας Ραλφ Γέγκερ, ο 24χρονος Τυνήσιος ήταν σε επαφή με ισλαμιστές στη Ρηνανία - Βεστφαλία και γνωστός στις υπηρεσίες ασφαλείας. Στον ύποπτο καταλογίζονταν σχέσεις με δίκτυα σαλαφιστών (σ.σ. υπερσυντηρητικοί σουνίτες μουσουλμάνοι).

Ο άνδρας είχε μπει στο μικροσκόπιο των γερμανικών αρχών, καθώς υπήρχαν υποψίες σε βάρος του ότι προετοίμαζε μια επίθεση και τον Νοέμβριο είχε ειδοποιηθεί το κέντρο καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

Ο ύποπτος είχε ζητήσει να του χορηγηθεί άσυλο στη Γερμανία και η αίτηση του είχε απορριφθεί τον Ιούλιο. Όμως, κάθε προσπάθεια απέλασής του προς την Τυνησία δεν καρποφόρησε καθώς δεν διέθετε έγγραφα ταυτότητας και οι αρχές της Τυνησίας αμφισβητούσαν ότι ήταν υπήκοος τους.

Είχε μετακομίσει από τη Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία τον Φεβρουάριο του 2016 και προσπάθησε να εγκατασταθεί μόνιμα στη γερμανική πρωτεύουσα. Σημείωσε ακόμη ότι ο ύποπτος χρησιμοποιούσε διαφορετικά ονόματα.

Η αστυνομία τον αναγνώρισε χάρη σε έγγραφο ταυτότητας που βρέθηκε στην καμπίνα του φορτηγού, το οποίο σκότωσε 12 ανθρώπους το βράδυ της Δευτέρας στη χριστουγεννιάτικη αγορά.

Στο μεταξύ, σε συνέντευξη του σε ραδιοφωνικό σταθμό της Τυνησίας, ο πατέρας του Άνις Άμρι δήλωσε ότι ο γιος του είχε καταδικαστεί και εκτίσει τέσσερα χρόνια φυλάκιση στην Ιταλία για πυρπόληση ενός σχολείου. Πηγές του ιταλικού υπουργείου δικαιοσύνης επιβεβαιώνουν τη σχετική αναφορά.

Ο πατέρας του Άμρι πρόσθεσε παράλληλα ότι ο γιος του μετέβη στην Γερμανία πριν από ένα χρόνο και ότι μέχρι πρόσφατα ήταν σε επαφή με τα αδέλφια του.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Γερμανία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Βερολίνο: Η στιγμή της επίθεσης σε ένα dashcam βίντεο ντοκουμέντο

Μάρκο Μινίτι: Ο άνδρας που σκοτώθηκε είναι 'χωρίς αμφιβολία' ο Τυνήσιος ύποπτος

Επίθεση στο Βερολίνο: Ο Άνις Άμρι πήγε σε 'τζαμί του ISIS' πριν και μετά το μακελειό

ADVERTISING

SHARE: