Νέος Ψυχρός Πόλεμος προ των πυλών

Νέος Ψυχρός Πόλεμος προ των πυλών
Daffodils are placed by a police cordon backdropped by a tent covering the area where former Russian double agent Sergei Skripal and his daughter were found critically ill following exposure to the Russian-developed nerve agent Novichok in Salisbury, England, Tuesday, March 13, 2018. (AP Photo/Matt Dunham) AP Photo/Matt Dunham

Η κοινή ανακοίνωση των Συμμάχων σε βάρος της Μόσχας, αλλά και οι δηλώσεις Στόλτενμπεργκ διαγράφουν ένα σκηνικό πόλωσης και έντασης με φόντο την υπόθεση της δηλητηρίασης Σκριπάλ

Σε ψυχροπολεμικό κλίμα οι σχέσεις Δύσης και Ρωσίας, με τις Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία και ΗΠΑ να εκδίδουν κοινή ανακοίνωση στην οποία καταδικάζουν την πρακτική της Μόσχας, αναφορικά με τη δηλητηρίαση με νευροτοξικό παράγοντά, του διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ. Την ίδια ώρα, το ΝΑΤΟ έκανε με τον πιο επίσημο τρόπο λόγο για πρωτοφανή επίθεση για τα χρονικά της αμυντικής συμμαχίας, εναντίον μέλους του.

Το Μπρα-ντε-φερ Λονδίνου – Μόσχας

Την Τετάρτη η Τερέζα Μέι ανακοίνωνε την απέλαση 23 ρώσων διπλωματών. «Αυτή θα είναι η μοναδική μεγαλύτερη απέλαση των τελευταίων 30 ετών, αντανακλώντας το γεγονός ότι δεν είναι η πρώτη φορά που το ρωσικό κράτος έχει ενεργήσει εναντίον της χώρας», τόνισε η βρετανίδα πρωθυπουργός.

Η Μέι είπε ακόμη ότι θα ακυρωθούν οι επαφές υψηλού επιπέδου με τη Ρωσία. Σε αυτό το πλαίσιο ακυρώθηκε η πρόσκληση προς τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέϊ Λαβρόφ. Επισήμανε, μάλιστα, πως το Ηνωμένο Βασίλειο ήθελε καλύτερες σχέσεις με τη Ρωσία, κατηγορώντας τον πρόεδρο Πούτιν για την εξέλιξη. «Είναι τραγικό» που ενήργησε έτσι, τόνισε η βρετανίδα πρωθυπουργός.

Η Μόσχα δεν ανέπτυξε ποτέ, ακόμα και την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης, πρόγραμμα χημικών όπλων τύπου “Novitchok”, της νευροπαραλυτικής ουσίας που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση εναντίον του Ρώσου πρώην κατασκόπου στη Βρετανία, διαβεβαίωσε την Πέμπτη ένας υψηλόβαθμος διπλωμάτης.

«Δεν υπήρξε κανένα πρόγραμμα ανάπτυξης χημικών όπλων με τον τίτλο “Novitchok” ούτε από τη Σοβιετική Ένωση ούτε από τη Ρωσία» δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Η ανακοίνωση των συμμάχων

Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία και ΗΠΑ εξέδωσαν το μεσημέρι της Πέμπτης κοινή ανακοίνωση, με την οποία κατηγορούν την Μόσχα για την επίθεση με νευροτοξικό παράγοντα στον ρώσο πρώην διπλό πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ.

Όπως αναφέρουν στο ανακοινωθέν η επίθεση με στρατιωτικής χρήσης νευροτοξικό παράγοντα αποτελεί την πρώτη επιθετική χρήση νευροτοξικού παράγοντα στην Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και αποτελεί επίθεση κατά της κυριαρχίας του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Εμείς οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας εκφράζουμε αποτροπιασμό για την επίθεση που πραγματοποιήθηκε κατά του Σεργκέι και της Γιούλια Σκριπάλ στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις 4 Μαρτίου 2018», αναφέρεται ειδικότερα στην κοινή ανακοίνωση των τεσσάρων χωρών.

Νέες κυρώσεις από το Λευκό Οίκο

Την ίδια ώρα, η διοίκηση Τραμπ, εξαναγκάζεται σε νέες κυρώσεις σε βάρος ρωσικών οργανισμών και πολιτών από τη Ρωσία που σχετίζονται με την ανάμειξη Ρώσων χάκερ στις προεδρικές εκλογές του 2016 και άλλες κυβερνοεπιθέσεις.

Πρόκειται για κυρώσεις που έχουν στόχο πέντε οργανισμούς και 19 Ρώσους πολίτες, σύμφωνα με τις οποίες απαγορεύεται η είσοδος στις ΗΠΑ, παγώνουν οποιαδήποτε κεφάλαια τους σε αμερικανικό έδαφος, ενώ επιβάλουν απαγορευτικό σε ό, τι αφορά τη συνεργασία αμερικανικών επιχειρήσεων μαζί τους. Μεταξύ των οργανισμών περιλαμβάνεται και η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (F.S.B.), διάδοχος της σοβιετικής K.G.B., αλλά και οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες G.R.U. παρά το γεγονός πως οι παραπάνω βρίσκονταν στη λίστα των οργανισμών στους οποίους επεβλήθησαν ποινές για το ουκρανικό ζήτημα στο παρελθόν.

Πρόκειται για την πιο τοξική ουσία που έχει ποτέ αναπτυχθεί

«Σαφή παραβίαση των διεθνών κανόνων και συμφωνιών» χαρακτηρίζουν οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ την επίθεση στο Σάλσμπερι και παράλληλα καλούν τη Ρωσία να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτό δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτεμπεργκ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, για την ετήσια έκθεση απολογισμού της Συμμαχίας το 2017.

Ο Γ. Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι είναι η πρώτη φορά, από τη σύσταση του ΝΑΤΟ, που γίνεται επίθεση σε χώρα της Συμμαχίας με χρήση νευροτοξικού παράγοντα. «Πρόκειται για την πιο τοξική ουσία που έχει ποτέ αναπτυχθεί», ανέφερε και επεσήμανε ότι το ΝΑΤΟ αντιμετωπίζει τη χρήση των χημικών όπλων ως “απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια”.

Η επίθεση στο Σάλσμπερι “αφορά όλο το ΝΑΤΟ” δηλώνει ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας της Βρετανίας

Ο σύμβουλος σε θέματα εθνικής ασφάλειας της βρετανικής κυβέρνησης Μαρκ Σέντγουιλ δήλωσε, τέλος, στο ΝΑΤΟ, ότι η επίθεση με νευροτοξικό παράγοντα εναντίον ενός Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα στη Βρετανία είναι θέμα που πρέπει να απασχολεί “όλη τη Συμμαχία”, κατηγορώντας τη Μόσχα για απόπειρα δολοφονίας.

“Αυτό που συνέβη στο Σάλσμπερι ήταν το τελευταίο επεισόδιο σε ένα σαφές μοτίβο επικίνδυνης και αθέμιτης συμπεριφοράς εκ μέρους του ρωσικού κράτους και αφορά όλη τη Συμμαχία” ανέφερε ο Σέντγουιλ διαβάζοντας μια ανακοίνωσή του στους δημοσιογράφους.

“Θα στηρίξουμε τους συμμάχους που αντιμετωπίζουν παρόμοιες απειλές”, πρόσθεσε.

AP Photo/Matt Dunham

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα