Νετανιάχου: 'Προκατειλημμένο' και 'επαίσχυντο' το ψήφισμα του ΟΗΕ για την εποίκιση της Παλαιστίνης

Νετανιάχου: 'Προκατειλημμένο' και 'επαίσχυντο' το ψήφισμα του ΟΗΕ για την εποίκιση της Παλαιστίνης

Έντονη η αντίδραση του Ισραηλινού πρωθυπουργού για το ψήφισμα του ΟΗΕ για την εποικιστική δραστηριότητα της Παλαιστίνης. "Πολύ πιο δύσκολες" οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις Ισραήλ-Παλαιστινίων, υποστηρίζει ο Τραμπ

Το ψήφισμα που εγκρίθηκε χθες στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών κατά της εποικιστικής δραστηριότητας του Ισραήλ είναι «προκατειλημμένο κι επαίσχυντο», δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, στην πρώτη του αντίδραση μετά την ψηφοφορία.

«Η απόφαση που ελήφθη είναι προκατειλημμένη και επαίσχυντη, όμως εμείς θα την υπερπηδήσουμε (…) αυτό θα πάρει χρόνο ωστόσο αυτή η απόφαση θα ακυρωθεί» επισήμανε ο επικεφαλής της ισραηλινής κυβέρνησης κατά τη διάρκεια μιας τελετής που αναμετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Ο Νετανιάχου τόνισε επιπλέον ότι το Ισραήλ θα επανεξετάσει τις σχέσεις του με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

«Έδωσα εντολή στο υπουργείο Εξωτερικών να ολοκληρώσει σε διάστημα ενός μήνα την επαναξιολόγηση όλων μας των επαφών με τα Ηνωμένα Έθνη, μεταξύ αυτών την χρηματοδότηση από το Ισραήλ των οργάνων του ΟΗΕ και την παρουσία αντιπροσώπων του ΟΗΕ στο Ισραήλ» υπογράμμισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ διευκρίνισε ότι συγκεκριμένα έδωσε εντολή να μειωθεί κατά 30 εκατομμύρια σέκελ (περίπου 7,5 εκατομμύρια ευρώ) η χρηματοδότηση από το Ισραήλ πέντε σωμάτων του ΟΗΕ που είναι «ιδιαίτερα εχθρικά» προς το Ισραήλ.

O Μπενιαμίν Νετανιάχου στράφηκε ιδιαίτερα κατά της «κυβέρνησης Ομπάμα» την οποία κατηγόρησε ότι κατάφερε στο Ισραήλ «ένα επαίσχυντο πλήγμα στα Ηνωμένα Έθνη».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα παραβίασε την δέσμευση που είχαν αναλάβει οι ΗΠΑ από την εποχή του προέδρου Τζίμι Κάρτερ να μην «υπαγορεύονται οι όροι της ειρήνης στο Ισραήλ στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε χθες ένα ψήφισμα με το οποίο καταδικάζει την πολιτικής της εποικιστικής δραστηριότητας του Ισραήλ. Η Ουάσιγκτον αποφάσισε να μην θέσει βέτο.

Τραμπ: Η απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ καθιστά «πολύ πιο δύσκολες» τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις Ισραήλ-Παλαιστινίων

Η υιοθέτηση την Παρασκευή από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών μιας απόφασης η οποία απαιτεί να σταματήσει ο εποικισμός των παλαιστινιακών εδαφών από μέρους του Ισραήλ θα καταστήσει «πολύ πιο δύσκολες» τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, έκρινε χθες Σάββατο σε μια ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Ρεπουμπλικάνος Ντόναλντ Τραμπ.

Η απόφαση αυτή είναι «πολύ κακή, αλλά θα τα καταφέρουμε όπως κι αν έχει!» έγραψε ο Τραμπ, μετά την αποχή των ΗΠΑ στην ψηφοφορία, αντί της χρήσης του βέτο που διαθέτει η Ουάσινγκτον, κάτι εκ διαμέτρου αντίθετο με την πάγια πρακτική της αμερικανικής κυβέρνησης.

Πριν καν συζητηθεί το σχέδιο απόφασης, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε υποστηρίξει δημόσια, επίσης μέσω του λογαριασμού του στο Twitter, πως η Ουάσινγκτον έπρεπε να προβάλει βέτο.

Κατ' αυτόν, η υιοθέτηση της απόφασης αποτέλεσε «μια μεγάλη ήττα (...) για το Ισραήλ» η οποία θα καταστήσει «πολύ πιο δύσκολες» τις συνομιλίες για την επίτευξη ειρήνης ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους.

«Τα πράγματα θα είναι αλλιώς μετά την 20ή Ιανουαρίου», την ημέρα που θα αναλάβει τα καθήκοντά του στον Λευκό Οίκο, διεμήνυσε ο Τραμπ την Παρασκευή αναφερόμενος στον ΟΗΕ, επίσης μέσω Twitter.

Για πολλούς ειδικούς, η απόφαση του Ομπάμα να επιτρέψει την ψήφιση αυτής της απόφασης εν μέρει οφείλεται στην κακή σχέση του απερχόμενου προέδρου με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, κι εν μέρει αποτελεί αντίδραση στις θέσεις του Τραμπ, ο οποίος έχει ταχθεί υπέρ της ανέγερσης ισραηλινών οικισμών στα κατεχόμενα.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Παλαιστίνη: Ψηφίστηκε ο τερματισμός του εποικισμού από το Ισραήλ

ADVERTISING

SHARE: