Ντάισελμπλουμ: Η αποχώρηση Σόιμπλε δεν επηρεάζει την Ελλάδα

default image

Ο πρόεδρος του Eurogroup αναφέρθηκε στο ελληνικό πρόγραμμα, την τρίτη αξιολόγηση, αλλά και το ενδεχόμενο αντικατάστασής του στη όργανο των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης

Το ελληνικό πρόγραμμα δεν επηρεάζεται από την αποχώρηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από το Γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών, τόνισε ο Πρόεδρος του Eurogroup ΓερούνΝτάισελμπλουμ, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων. Όπως είπε ο Ολλανδός αξιωματούχος, θα ενημερώσει σήμερα το σώμα των Υπουργών και για τις εξελίξεις σχετικά με το σχηματισμό κυβέρνησης στην Ολλανδία και τις επιπτώσεις που θα έχει μια τέτοια κίνηση στη δική του προεδρία.

Έχουμε μια στέρεη συμφωνία από το καλοκαίρι του 2015 που αφορά το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης

«Έχουμε μια στέρεη συμφωνία από το καλοκαίρι του 2015 που αφορά το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης και ισχύει ως τον Αύγουστο του επόμενου έτους, όπως ξέρετε. Οι μεμονωμένες εκλογές σε μεμονωμένα κράτη μέλη δεν μπορούν να αλλάξουν αυτό το πρόγραμμα. Υπάρχει μια συμφωνία μεταξύ όλων των κρατών της Ευρωζώνης, (και δεν αλλάζει) ακόμα και όταν μερικές κυβερνήσεις αλλάξουν. Επομένως, η συμφωνία υπάρχει και το πρόγραμμα «τρέχει» ως το καλοκαίρι του 2018».

Απαντώντας δε σε ερώτηση για την τρίτη αξιολόγηση επεσήμανε ότι «το ελληνικό ζήτημα δεν είναι στην ατζέντα σήμερα και η εργασία για αυτό είναι εν εξελίξει. Ήμουν στην Αθήνα πρόσφατα και συζητήσαμε για όλα τα ζητήματα που πρέπει να ολοκληρωθούν. Δεν έχουν να κάνουν τόσο με τη νομοθέτηση, αλλά με την εφαρμογή, την υλοποίηση των μέτρων, αλλά και όπως ξέρετε υπάρχουν συζητήσεις με τις ομάδες της τρόικας, που συνεχίζονται και έχουμε έναν πολύ ισχυρό κοινό στόχο και φιλοδοξία, να κλείσουμε την αξιολόγηση πριν το τέλος του χρόνου».

“Ρωτήστε με μετά το τέλος του Eurogroup” απάντησε ο Γ. Ντάισελμπλουμ όταν ρωτήθηκε αν είναι η τελευταία του παρουσία ως πρόεδρος του συμβουλίου υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης. Σύμφωνα πάντως με ανώνυμη πηγή των Βρυξελλών, ο Ολλανδός θα παραμείνει στη θέση του ως τα μέσα Ιανουαρίου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα