Νταβούτογλου: Η Τουρκία δεν είναι επαίτης χρημάτων

default image

Ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε πως σκοπός της χώρας του είναι να δράσει από κοινού με την ΕΕ για την ανακούφιση των προσφύγων (vid)

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Α. Νταβούτογλου είπε μεταξύ άλλων ότι μια συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας είναι σημαντική ως πακέτο βοήθειας για τους πρόσφυγες αλλά και ως στρατηγική για την Τουρκία να μπορέσει να ενσωματωθεί στην ΕΕ

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας συμφώνησαν αργά τη Δευτέρα να ανοίξουν τα νέα κεφάλαια για διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ το γρηγορότερο δυνατό, και να επισπεύσουν την χρηματοδότηση 3 δισεκατομμυρίων ευρώ αρχικά στην Τουρκία για το μεταναστευτικό.

Συμφώνησαν επίσης να καταργήσουν τις ταξιδιωτικές θεωρήσεις προς την ΕΕ μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Σε συνέντευξη τύπου μετά τη συνάντηση, ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου είπε ότι θα συναντηθεί με Ευρωπαίους ηγέτες ξανά στις 18 Μαρτίου, τη δεύτερη μέρα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Πρόσθεσε ότι οι νέες προτάσεις με την ΕΕ είχαν συζητηθεί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στην Άγκυρα την περασμένη εβδομάδα.

“Απαιτούμε δίκαιο καταμερισμό ευθυνών για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Αυτοί που ευθύνονται για αυτή πρέπει να κάνουν περισσότερα. Εμείς εργαζόμαστε νυχθημερόν για να ανακουφίσουμε τα θύματα του Isis και των ρωσικών επιθέσεων” δήλωσε μεταξύ άλλων ο Νταβούτογλου και συμπλήρωσε: “Τα 3 δισ ευρώ είναι πολύ σημαντική βοήθεια. Υπάρχουν κύκλοι που λένε ότι η Τουρκία είναι επαίτες χρημάτων. Αυτό δεν συμβαίνει γιατί η Τουρκία έχει καταβάλει ήδη 10δισ στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης”.

Όσον αφορά το θέμα της σύλληψης δημοσιογράφων, είπε ότι στην Τουρκία η ελευθερία γνώμης είναι βασική αρχή και ότι πολλές εφημερίδες αντιτίθενται στην κυβέρνηση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα