Ο αδίστακτος κύριος Ζίνκε, νέος υπουργός Εσωτερικών των ΗΠΑ

Ο αδίστακτος κύριος Ζίνκε, νέος υπουργός Εσωτερικών των ΗΠΑ

Πρώην αξιωματικός του πολεμικού ναυτικού, θαυμαστής του Ματίς, επονομαζόμενου και "σκυλιού του πολέμου", υπερασπιστής του waterboarding και της ανέγερσης τείχους με το Μεξικό ο νέος υπουργός. Αίσθηση προκαλούν αποκαλύψεις για τις μεθόδους του Ζίνκε προκειμένου να αναρριχηθεί στην πολιτική

Ο Ντόναλντ Τραμπ, επέλεξε για την ηγεσία του αμερικανικού υπουργείου των Εσωτερικών, τον Ράιαν Ζίνκε, σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος της μεταβατικής κυβερνητικής ομάδας, που έχει συγκροτήσει ο Τραμπ. Ο Ζίνκε είναι μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων από τη Μοντάνα και πρώην διοικητής των ειδικών δυνάμεων του αμερικανικού ναυτικού (Navy SEAL). Ο απόστρατος του πολεμικού ναυτικού έχει δηλώσει εξ' αρχής θαυμαστής του "κινήματος Τραμπ", στηρίζει ένθερμα την επιλογή του Ματίς στο υπουργείο Αμύνης, ενώ δηλώνει πως δεν θα εναντιωνόταν στα σκληρά βασανιστήρια αν επρόκειτο να αποσπάσει μια πολύ σημαντική πληροφορία.

Ο 55χρος Ζίνκε θα αναλάβει την ηγεσία του υπουργείου των Εσωτερικών, που έχει περισσότερους από 70.000 υπαλλήλους στις ΗΠΑ, ενώ ελέγχει, ποσοστό μεγαλύτερο από το 20% των ομοσπονδιακών εδαφών, συμπεριλαμβανομένων και των εθνικών πάρκων (Yellowstone και Yosemite). Ο Αμερικανός έχει σπουδάσει Γεωλογία στο πανεπιστήμιο του Όρεγκον, ενώ φαίνεται να παραμένει υπέρμαχος της ελεύθερης πρόσβασης σε κρατική γη από τους πολίτες και όχι στην εκποίησή της, με εξαίρεση την αξιοποίηση κομματιών για τις ανάγκες εξόρυξης πολύτιμων μετάλλων ή πετρελαίου.

Ο αδίστακτος κύριος Ζίνκε, νέος υπουργός Εσωτερικών των ΗΠΑ

Η επιλογή του Ζίνκε ξάφνιασε τους ηγετικούς κύκλους του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, που τον θεωρούσαν ως την καλύτερη επιλογή στις εκλογές που θα διεξαχθούν στη Μοντάνα το 2018, με αντίπαλο το Δημοκρατικό Γερουσιαστή Τζον Τέστερ.

Ο Ζίνκε υπηρέτησε στον αμερικανικό στρατό από το 1986 ως το 2008, συνταξιοδοτούμενος με το βαθμό του υποπλοιάρχου. Ορίστηκε το 2004 διοικητής των συνδυασμένων επιχειρήσεων στην αραβική χερσόνησο, οδηγώντας πάνω από 3,500 στρατιώτες στο Ιράκ. Του απονεμήθηκε το χάλκινο αστέρι για τις υπηρεσίες του στη ζώνη του πυρός, καθώς και μια σειρά από άλλες τιμητικές διακρίσεις. Ο Γερουσιαστής συναντήθηκε με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο την περασμένη Δευτέρα στον Πύργο του Τραμπ, στη Νέα Υόρκη.

Ο διθύραμβος στο "σκυλί του πολέμου"

Ο Ράιν Ζίνκε κυκλοφόρησε πρόσφατα ένα βιβλίο στο οποίο εκθείαζε τη νέα διοίκηση Τραμπ και ειδικά το χρίσμα του Ματίς, του επονομαζόμενου και τρελού σκυλιού του πολέμου στο υπουργείο Άμυνας. "Είμαι ενθουσιασμένος για τις πρώτες 100 μέρες. Αυτές οι εκλογές έφεραν μια βαθιά αλλαγή" σημείωσε. Ο Ζίνκε παρουσίασε το βιβλίο του "American Commander", στο οποίο περιγράφει τα χρόνια που υπηρέτησε στο αμερικανικό ναυτικό.

Ο αδίστακτος κύριος Ζίνκε, νέος υπουργός Εσωτερικών των ΗΠΑ


Στο βιβλίο αυτό, αναφερόταν στον Ματίς με τα πιο κολακευτικά λόγια. "Δεν ήταν ένας στρατηγός που ενδιαφερόταν για την καρέκλα" σημειώνει και προσθέτει: "Καταλαβαίνει πως η ραχοκοκκαλιά του στρατού είναι ο λοχαγός. Είναι ο πιο κατάλληλος άνθρωπος. Χρειάζεται ένας πολεμιστής σαν τον Ματίς για να βάλει σε τάξη τη γραφειοκρατία του Πενταγώνου". Όπως άλλωστε δήλωνε στα ΜΜΕ, ο Ματίς μπορεί να είναι ο πιο απρόθυμος στην εμπλοκή της χώρας σε έναν πόλεμο, όμως όταν αυτό συμβεί, γνωρίζει πως να οδηγήσει στη νίκη.

Ο υπέρμαχος του waterboarding

Διαβάζουμε στον βρετανικό Independent πως ο νέος συνεργάτης του Ντόναλντ Τραμπ έχει δηλώσει υπέρμαχος των βασανιστηρίων τύπου waterboarding, του λεγόμενου και τεχνητού πνιγμού. Σε συνέντευξή του στο CNN είχε δηλώσει πως επρόκειτο για μια ενέργεια εξισορρόπησης και πρόσθετε: "Αν κάποιο άτομο έχει πληροφορίες, οι οποίες για παράδειγμα θα μπορούσαν να σώσουν τη Νέα Υόρκη από την καταστροφή, προσωπικά δεν υπάρχει τίποτα που δεν θα έκανα προκειμένου να διασφαλίσω πως θα έπαιρνα αυτή την πληροφορία".

Αν κάποιο άτομο έχει πληροφορίες, οι οποίες για παράδειγμα θα μπορούσαν να σώσουν τη Νέα Υόρκη από την καταστροφή, προσωπικά δεν υπάρχει τίποτα που δεν θα έκανα προκειμένου να διασφαλίσω πως θα έπαιρνα αυτή την πληροφορία

Θυμίζουμε πως η πρακτική αυτή, η οποία και επιστρατεύθηκε κατά κόρον από τη διοίκηση Μπους και ιδιαίτερα στις φυλακές του Γκουαντάναμο επικρίθηκε έντονα. Μάλιστα φαίνεται πως τα σώματα ασφαλείας είχαν εντολή από τη διοίκηση Ομπάμα να διακόψουν τη συγκεκριμένη πρακτική κατά τη διάρκεια ανακρίσεων αιχμαλώτων. Άλλωστε ο απερχόμενος πρόεδρος δήλωνε ήδη από το 2009. "Πιστεύω πως η μέθοδος αυτή ήταν βασανισμός, ενώ όποια επιχειρήματα και αν χρησιμοποιήθηκαν για την επιστράτευση της, ήταν λάνθασμένα".

Σύμφωνος και με το τείχος στο Μεξικό

Παράλληλα ο Ζίνκε, υπήρξε φανατικός υπέρμαχος τόσο της υποψηφιότητας Τραμπ, όσο και της ρητορικής του αναφορικά με το μεταναστευτικό ζήτημα και δη στα σύνορα της χώρας με το Μεξικό. Ως Γερουσιαστής της Μοντάνα είχε αναδείξει ιδιαίτερα το πρόβλημα της διακίνησης ναρκωτικών στην Πολιτεία του. Ο ίδιος πίστευε πως το πρόβλημα των ναρκωτικών εντοπιζόταν στη διακίνηση από το Μεξικό και ταυτιζόταν με την πολιτική Τραμπ στην ανύψωση τείχους στα σύνορα. "Το Μεξικό είναι η πηγή από όπου έρχονται οι ποσότητες των ναρκωτικών. Γνωρίζουμε πως να το σταματήσουμε. Να κλείσουμε και να ασφαλίσουμε τα νότια σύνορά μας" σημείωνε.

Ο αδίστακτος κύριος Ζίνκε

Το Μάιο του 2014 ο Πλοίαρχος Λάρι Μπέιλι που συνεργάστηκε με το νέο υπουργό, σχολίαζε πως πρόκειται για άνθρωπο που θα έκανε το οτιδήποτε προκειμένου να αναρριχηθεί στην εξουσία.

"Είναι ιδιαίτερα δυσάρεστο να γράφει κανείς αυτές τις λέξεις, καθώς τον θεωρούσα για χρόνια φίλο" ξεκινά την επιστολή του ο πλοίαρχος, που σημειώνει πως σπαταλούσε δημόσιο χρήμα για να μετακινείται από και προς τη γενέτειρά του, ενώ έβαζε ναύτες του πολεμικού ναυτικού να εργάζονται για την οικογενειακή του επιχείρηση. Στη συνέχεια της μακροσκελούς επιστολής ο Μπέιλι αναφέρει πως αμέσως μετά τη συνταξιοδότησή του, ο Ζίνκε σύστησε έναν οργανισμό "Special Operation of America" (SOFA) με στόχο την προστασία και την παροχή βοήθειας σε όλα τα μέλη των ειδικών δυνάμεων της χώρας. Όπως όμως εξηγεί ο στρατιωτικός, η SOFA δεν ήταν παρά το όχημα για τον Ζίνκε, ώστε να εισέλθει στην πολιτική σκηνή.

Ο αδίστακτος κύριος Ζίνκε, νέος υπουργός Εσωτερικών των ΗΠΑ

Ο πλοίαρχος εξηγεί επίσης, πως αντίθετα με όσα παρουσιάζονται στο βιογραφικό του, δεν υπήρξε ποτέ διοικητής σε καμία από τις σημαντικές επιχειρήσεις του αμερικανικού στρατού για τις οποίας λαμβάνει τα εύσημα, ενώ κάθε τιμητική του διάκριση δεν αφορά σε υπηρεσίες που προσέφερε στην πρώτη γραμμή του πυρός. "Σημείωσα, πως αντίθετα με τους ισχυρισμούς του πως έλαβε δύο χάλκινα μετάλλια μάχης, στην πραγματικότητα αυτά αφορούσαν σε άλλες υπηρεσίες. Κανένα δεν έφερε το διακριτικό V, που υποδηλώνει πως απονέμεται για τις υπηρεσίες στα πεδία των μαχών". Όπως σχολιάζει άλλωστε, η ομάδα στο Ναυτικό, στην οποία και υπηρέτησε, θεωρεί τον μελλοντικό υπουργό εσωτερικών περσόνα νον γκράτα, τόσο για τις δηλώσεις του αναφορικά με το ρόλο του στις επιχειρήσεις, όσο και για την ιδιαίτερη σημασία που έδινε στην ειδική του ομάδα.

Ο Μπέιλι καταλήγει πως δεν θα έμπαινε σε αυτή τη διαδικασία, να μιλήσει δηλαδή δημόσια ενάντια σε έναν παλιό του συνεργάτη και φίλο, μόνο και μόνο προκειμένου να αποτρέψει την εκλογή του από τη βουλή των αντιπροσώπων. Όμως, όπως σημειώνει, ο Ζίνκε "είναι διατεθειμένος να κάνει το οτιδήποτε προκειμένου να αναρριχηθεί στο επόμενο επίπεδο - στην περίπτωσή του η Γερουσία. Δεν μπορώ να επιτρέψω αυτή την προοπτική, γιατί τότε θα εκπροσωπεί εμένα και κάθε άλλον πολίτη αυτής της χώρας" σημειώνει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Το 'τρελό σκυλί' του πολέμου, νέος υπουργός Άμυνας του Ντόναλντ Τραμπ

ADVERTISING

SHARE: