Ο Ασάνζ εργάζεται για την προστασία του δημοψηφίσματος της Καταλωνίας

Ο Ασάνζ εργάζεται για την προστασία του δημοψηφίσματος της Καταλωνίας
Julian Assange greets supporters outside the Ecuadorian embassy in London, Friday May 19, 2017. Sweden's top prosecutor says she is dropping an investigation into a rape claim against WikiLeaks founder Julian Assange after almost seven years. Assange took refuge in Ecuador's embassy in London in 2012 to escape extradition to Sweden to answer questions about sex-crime allegations from two women. (AP Photo/Frank Augstein) AP

Ο ιδρυτής των WikiLeaks έχει αναδείξει το καταλανικό ζήτημα ως ένα από τα κεντρικά θέματα του κοινωνικού του προβληματισμού κατά τις προηγούμενες εβδομάδες

Ο ιδρυτής του αποκαλυπτικού ιστότοπου WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ παραδέχθηκε πως συνεργάζεται για την προστασία του ιστότοπου που εγκατέστησε η καταλανική κυβέρνηση για το δημοψήφισμα υπέρ της ανεξαρτησίας από την Ισπανία την 1η Οκτωβρίου και το οποίο έκλεισαν οι αρχές κατόπιν δικαστικής εντολής.

«Έχουμε μεγάλη εμπειρία στο να παραλύουμε την όποια καταχρηστική λογοκρισία. Είμαι ευτυχής που βοηθώ να προστατεύσουμε το δικαίωμα δημοσίευσης του ιστοτόπου #Catalonia για το δημοψήφισμα», τονίζει σήμερα ο Ασάνζ σε σχόλιό του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.

Μετά το κλείσιμο κατόπιν δικαστικής εντολής του ιστοτόπου για το δημοψήφισμα, ο πρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης Κάρλες Πουτζεμόντ ανακοίνωσε πως η ‘Γκοβέρν’ θα ανοίξει νέο ιστότοπο (www.ref10ct.cat και www.ref1oct.eu) όπου θα ανακοινώνονται οι δημοσιεύσεις του προηγούμενου ιστότοπου.

Ο Ασάνζ έχει αναδείξει το καταλανικό ζήτημα ως ένα από τα κεντρικά θέματα του κοινωνικού του προβληματισμού κατά τις προηγούμενες εβδομάδες. Ο ιδρυτής των WikiLeaks, που εξακολουθεί να παραμένει έγκλειστος στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, είχε επιτεθεί κατά της ισπανικής κυβέρνησης και των αποφάσεων των Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας, με αναρτήσεις του στα μέσα δικτύωσης. Σε μία από αυτές στο Twitter είχε φθάσει ακόμη και να παρομοιάσει την επιχείρηση ακύρωσης του καταλανικού δημοψηφίσματος με την καταστολή των φοιτητικών εξεγέρσεων στην πλατεία Τιενανμέν του Πεκίνου, το 1989.

Ο αντιπρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης Οριόλ Τζουνκέρας έσπευσε πρόσφατα να επαινέσει την συστράτευσή του στον καταλανικό σκοπό: «Ευχαριστούμε Τζούλιαν για το φως που χύνεις προς όφελος της αλήθειας στη διάρκεια αυτών των αποφασιστικών ημερών», τονίζει σε Twitter του ο Τζουνκέρας.

Ωστόσο, η στάση του Ασάνζ έχει προκαλέσει και πολλές αντιδράσεις, όπως τεκμαίρεται από τον διαδικτυακό διαξιφισμό του για το καταλανικό με τον γνωστό συγγραφέα Αρτούρο Πέρεθ-Ρεβέρτε.

Επίσης, πρόσφατο άρθρο στο περιοδικό El Confidencial εξηγεί πως η ένταξη του Ασάνζ στον σκοπό της καταλανικής ανεξαρτησίας ενισχύθηκε μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό πολιτικό Ντέινα Ρόρμπαχερ στις 16 Αυγούστου, την οποία επιβεβαιώνει και το τηλεοπτικό δίκτυο CNN. Το μέλος αυτό του αμερικανικού Κογκρέσου είναι στενά προσκείμενο στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και είναι διαπρύσιος υποστηρικτής του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ είναι και ένας συχνός συνομιλητής του προέδρου της καταλανικής κυβέρνησης Κάρλες Πουτζεμόντ.

Ο Ρόρμπαχερ, που γνωρίζει προσωπικά και τον Πούτιν, πιθανολογείται ότι βρίσκεται πίσω από τον ‘φιλοκαταλανισμό’ του Ασάνζ και αυτή η στάση, σύμφωνα με το περιοδικό, ενδέχεται να συνδέεται με την προσπάθεια των ρωσικών συμφερόντων να αποσταθεροποιήσουν την ΕΕ, πράγμα που απορρίπτει έντονα ο Ασάνζ.

( Με πληροφορίες από El Periodico de Catalunya, ΑΠΕ, φωτό: AP/Frank Augstei)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα