Ο Ερντογάν ανακαλεί τους πρεσβευτές της Τουρκίας σε ΗΠΑ και Ισραήλ

Ο Ερντογάν ανακαλεί τους πρεσβευτές της Τουρκίας σε ΗΠΑ και Ισραήλ
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν AP

Κλιμακώνεται επικίνδυνα η ένταση στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής μετά τα αιματηρά επεισόδια στη Γάζα, καθώς έγινε γνωστό ότι η Άγκυρα ανακαλεί για "διαβουλεύσεις" τους πρεσβευτές της σε Ουάσινγκτον και Τελ Αβίβ

Η Τουρκία ανακάλεσε τους πρεσβευτές της στις ΗΠΑ και το Ισραήλ, στον απόηχο του μακελειού στη Γάζα που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν από ισραηλινά πυρά πάνω από 55 Παλαιστίνιοι διαδηλωτές που διαμαρτύρονται για την μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ.

Σύμφωνα με την τουρκική κυβέρνηση, οι πρεσβευτές σε ΗΠΑ και Ισραήλ ανακαλούνται για “διαβουλεύσεις”. Νωρίτερα, Τούρκοι αξιωματούχοι, πρωτοστατούντος του Τούρκου προέδρου, είχαν ασκήσει δριμεία κριτική για τα αιματηρά επεισόδια στη Γάζα.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε προϊδεάσει ότι θα υπάρξει “αυστηρή” αντίδραση από την Τουρκία, ο πρωθυπουργός Μπεναλί Γιλντιρίμ χαρακτήρισε της ΗΠΑ “συνεργούς σε ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας“, ενώ σε ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ καταδίκαζε την κίνηση που “παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ”.

“Καταδικάζω αυτή την ανθρωπιστική καταστροφή, αυτή την γενοκτονία, από όπου και αν προέρχεται από το Ισραήλ ή την Αμερική”, είπε ο Ερντογάν σε συνέντευξή του στο δίκτυο NTV με αφορμή την επίσκεψή του στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ δήλωσε ότι η Άγκυρα ζήτησε επείγουσα σύγκληση του Οργανισμού Ισλαμικής Συνδιάσκεψης αυτή την εβδομάδα, έπειτα από θάνατο δεκάδων Παλαιστινίων από τις ισραηλινές δυνάμεις στη Λωρίδα της Γάζας. Ο Μποζντάγ τόνισε ότι η Άγκυρα επιθυμεί η έκτακτη συνάντηση να διεξαχθεί την Παρασκευή. Σημειώνεται ότι κατόπιν αιτήματος του Κουβέιτ, το Συμβούλιο Ασφαλείας θα συνεδριάσει την Τρίτη το απόγευμα (ώρα Ελλάδος) για το θέμα.

Σημειώνεται ότι η Άγκυρα κήρυξε τριήμερο πένθος για τους νεκρούς των συγκρούσεων στη Γάζα, ενώ εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Κωνσταντινούπολη φωνάζοντας συνθήματα κατά του Ισραήλ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα