Ο Ερντογάν ‘γυρίζει την πλάτη’ στην ΕΕ και καλοβλέπει Ρωσία και Κίνα

default image

Στο προσκήνιο ξανά για την Τουρκία η ένταξη στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης, της Ρωσίας και της Κίνας. Τι δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος

Το ενδιαφέρον της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ δεν θα πρέπει να θεωρείται “δεδομένο”, τόνισε ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επαναλαμβάνοντας την ιδέα της προσχώρησής της στην ευρωσιατική ομάδα που έχουν συγκροτήσει η Ρωσία και η Κίνα, όπως αναφέρουν την Κυριακή τουρκικά ΜΜΕ.

“Η Τουρκία θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να είναι ήρεμη σχετικά με την ΕΕ και όχι να είναι προσηλωμένη σ’ αυτήν. Κάποιοι μπορεί να με επικρίνουν, αλλά εκφράζω την γνώμη μου. Για παράδειγμα, λέω γιατί η Τουρκία να μην ενταχθεί στους 5 της Σαγκάης;”, είπε ο Ερντογάν σε Τούρκους δημοσιογράφους εν πτήσει από το Ουζμπεκιστάν, γράφει η εφημερίδα Hurriyet.

Ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO), που ονομάζεται επίσης και Σύμφωνο της Σαγκάης, είναι ένα γκρουπ χωρών για την ασφάλεια και την οικονομία, υπό την ηγεσία της Ρωσίας και της Κίνας. Την συμπληρώνουν το Καζακστάν, το Κιργιστάν και το Τατζικιστάν

Ο Ερντογάν τόνισε ότι έχει ήδη συζητήσει για το θέμα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον πρόεδρο του Καζακστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ. Αυτή πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που ο Τούρκος πρόεδρος γνωστοποιεί τα σχέδια του για ένταξη στην SCO.

Οι βλέψεις του προς αυτή την κατεύθυνση είχαν “παγώσει” τον περασμένο Νοέμβριο, όταν η τουρκική πολεμική αεροπορία κατέρριψε ένα ρωσικό πολεμικό αεροσκάφος. Τουρκικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι ο Ναζαρμπάγιεφ μεσολάβησε τον περασμένο Αύγουστο για συμφωνία μεταξύ Άγκυρας και Μόσχας για την εξομάλυνση των σχέσεών τους, μετά από εκείνο το περιστατικό.

Πηγή: France24

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα