Ο Φλιν ‘καίει’ τον Τραμπ: Αυτός μου είπε να συνεργαστώ με τους Ρώσους

Ο Φλιν ‘καίει’ τον Τραμπ: Αυτός μου είπε να συνεργαστώ με τους Ρώσους
Former Trump national security adviser Michael Flynn arrives at federal court in Washington, Friday, Dec. 1, 2017. Flynn is to plead guilty Friday to making false statements to the FBI, the first plea by any of the four former Trump advisers charged so far in a wide-ranging investigation led by special counsel Robert Mueller. (AP Photo/Susan Walsh) AP

Ο πρώην σύμβουλος του προέδρου Τραμ παραδέχτηκε επίσης τον σκιώδη ρόλο του στις συναλλαγές με την τουρκική κυβέρνηση

Ένοχος για την κατηγορία της ψευδούς κατάθεσης στην ομοσπονδιακή αστυνομία δήλωσε ο πρώην σύμβουλος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, Μάικλ Φλιν, που θεωρείται κεντρικό πρόσωπο στην υπόθεση της ανάμιξης της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016. “Μάλιστα, κύριε” απάντησε ο Φλιν στον ομοσπονδιακό δικαστή της Ουάσινγκτον όπου οδηγήθηκε σήμερα το απόγευμα αφού ο ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Μιούλερ του άσκησε δίωξη για “ψευδείς, φανταστικές και εσφαλμένες” δηλώσεις.

Στη συνέχεια ο Φλιν δεσμεύτηκε ότι “θα συνεργαστεί πλήρως” με τον ειδικό εισαγγελέα και σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο ABC News, είναι έτοιμος να καταθέσει ότι ο Τραμπ “του έδωσε οδηγίες να έρθει σε επαφή με τους Ρώσους”.

Σύμφωνα με τους ομοσπονδιακούς εισαγγελείς, ο Φλιν είχε μιλήσει με υψηλόβαθμα στελέχη του επιτελείου του Τραμπ για τις συζητήσεις που είχε με τον πρεσβευτή της Ρωσίας στην Ουάσινγκτον, Σεργκέι Κίσλιακ, οι οποίες αφορούσαν τις αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας. Φέρεται ότι μίλησε με ένα “υψηλόβαθμο στέλεχος” που βρισκόταν στο θέρετρο του Τραμπ, στο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντας, τον Δεκέμβριο του 2016 και συζήτησαν τι να πει στον Κίσλιακ.

Με βάση το κατηγορητήριο, ο Φλιν έλαβε επίσης οδηγίες από κάποιο μέλος του επιτελείου του Τραμπ να επικοινωνήσει με αξιωματούχους άλλων χωρών για να επηρεάσει, ώστε να καθυστερήσει ή να μην περάσει, ένα ψήφισμα που επρόκειτο να τεθεί σε ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τον Δεκέμβριο του 2016.

Στο ομοσπονδιακό δικαστήριο όπου παρουσιάστηκε σήμερα ο Φλιν είπε ότι η απόφασή του να συνεργαστεί με τον ειδικό εισαγγελέα ελήφθη επειδή ήταν “προς το συμφέρον της οικογένειάς του και των Ηνωμένων Πολιτειών”. Αναγνώρισε επίσης ότι οι πράξεις τις οποίες ομολόγησε ήταν λανθασμένες.

Ψέματα και στις σχέσεις με την Τουρκία

Ωστόσο η υπόθεση δεν σχετίζεται μόνο με την Ρωσία αλλά και με την Τουρκία, καθώς όπως προκύπτει ο Φλιπ είπε ψέματα και ανακρίβειες για τη σχέση της εταιρείας του με τη γείτονα χώρα. Η εταιρεία του Φλιπ είχε υπογράψει συμβόλαιο ύψους 600.000 δολαρίων με Τούρκο επιχειρηματία προκειμένου σχετικά με το Turkish Project, κατά τη διάρκεια που ήταν σύμβουλος της εκστρατείας του Τραμπ. Το Turkish Project, αφορούσε την προώθηση αμερικανικών εταιριών και επενδύσεις τους στην Τουρκία. Ωστόσο, στην κατάθεσή του παραδέχτηκε πως προσελήφθη από τον Τούρκο επιχειρηματία προκειμένου να διευκολύνει την Άγκυρα στην υπόθεση του Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Τουρκία θεωρεί ενορχηστρωτή του αποτυχημένου πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016.

Η αντίδραση του Λευκού Οίκου

Η ομολογία ενοχής από τον Μάικλ Φλιν, τον πρώην σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, στην κατηγορία ότι είπε ψέματα στο FBI εμπλέκει μονάχα τον ίδιο, ανέφερε σήμερα ο Λευκός Οίκος σε μια ανακοίνωση.

«Τίποτα στην ομολογία ενοχής ή στο κατηγορητήριο δεν εμπλέκει κάποιο άλλο πρόσωπο παρά τον Φλιν» επισήμανε ο Τάι Κομπ, ένας δικηγόρος του Λευκού Οίκου.

«Οι ψευδείς καταθέσεις που αναφέρονται αντικατοπτρίζουν τις ψευδείς δηλώσεις προς τους αξιωματούχους του Λευκού Οίκου οι οποίες οδήγησαν στην παραίτησή του φέτος τον Φεβρουάριο» τόνισε ο Κομπ προσθέτοντας ότι η ομολογία ενοχής «ανοίγει τον δρόμο για την εξαγωγή άμεσων και λογικών συμπερασμάτων» από το Γραφείο του Ειδικού Συμβούλου που ερευνά τη ρωσική ανάμειξη στις προεδρικές εκλογές του 2016.

(AP Photo/Susan Walsh)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα