Ο φονικός σεισμός του Νεπάλ σε 5 χάρτες

default image

Από το επίκεντρο του σεισμού μέχρι τα ιστορικά μνημεία που καταστράφηκαν, πέντε χάρτες απεικονίζουν την έκταση της σεισμικής δόνησης (Pics)

Ανυπολόγιστες ζημιές και περισσότερους από 4.300 νεκρούς μετρά το Νεπάλ από τον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ, με τον τραγικό απολογισμό να εκτιμάται ότι θα φτάσει ακόμα και τις 10.000.

Δείτε τους παρακάτω χάρτες, που απεικονίζουν την έκταση του ισχυρού σεισμού:

1. Το επίκεντρο

Ο φονικός σεισμός των 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε περίπου 80 χλμ βορειοδυτικά του Κατμαντού, σε μία περιοχή όπου η ινδική ηπειρωτική πλάκα, κινούμενη βορειοανατολικά κατά μέσο όρο, κατά 1,8 ίντσα τον χρόνο, συγκρούεται με την Ευρασιατική. Οι γεωλόγοι προειδοποιούν, ότι η σεισμική δραστηριότητα μπορεί να επηρεάσει την ευρύτερη περιοχή και το επόμενο διάστημα.

2. Εκεί όπου δεν φτάνει η βοήθεια

Κατεστραμμένοι δρόμοι, κατολισθήσεις και συνεχείς βροχοπτώσεις επιβραδύνουν και δυσχεραίνουν σημαντικά το έργο των σωστικών συνεργείων, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των διασωστών. Σε πολλές από τις πληγείσες περιοχές, δεν υπάρχει καν πρόσβαση, παρά μόνο με ελικόπτερο.

Με 4 χρώματα απεικονίζονται τα νοικοκυριά που έχουν πληγεί στο Νεπάλ, ενώ οι περιοχές που βρίσκονται εντός της διακεκομμένης γραμμής, είναι εκείνες όπου βοήθεια διανεμήθηκε μέσω ελικοπτέρου.

3. Οι “πληγές” του Κατμαντού

Ο χάρτης απεικονίζει τις περιοχές του Κατμαντού, που επλήγησαν περισσότερο από τον φονικό σεισμό. Με κόκκινο χρώμα απεικονίζονται τα σημεία, όπου καταστράφηκαν περισσότερα κτίρια, με ροζ εκείνα που εκτιμάται ότι έχουν επηρεαστεί, με μαύρο τα σημεία προς τα οποία έχει διακοπεί η πρόσβαση και με πράσινο, τα σημεία όπου συγκεντρώνονται οι σεισμοπαθείς.

4. Η τραγωδία στο Έβερεστ

Ο σεισμός της 25ης Απριλίου προκάλεσε χιονοστιβάδα στο Έβερεστ, από την οποία έχει επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής, ότι έχασαν τη ζωή τους 17 ορειβάτες. Δεκάδες ακόμη ωστόσο, αγνοούνται.

5. Το πριν και το μετά

Μία πρώτη εκτίμηση δείχνει, ότι από τον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν ολοσχερώς τα μισά τουλάχιστον από τα ιστορικά μνημεία και τους ναούς του Κατμαντού.

Πηγή: Wall Street Journal

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα