Ο Γάλλος ΥΠΕΞ προειδοποιεί: Πολύ επικίνδυνη η κατάσταση στη Μέση Ανατολή

Ο Γάλλος ΥΠΕΞ προειδοποιεί: Πολύ επικίνδυνη η κατάσταση στη Μέση Ανατολή
Πολύ επικίνδυνη η κατάσταση στη Μέση Ανατολή σύμφωνα με τον Γάλλο ΥΠΕΞ AP

Να σταματήσουν οι εχθροπραξίες και οι προκλήσεις για να μην αναφλεγεί και πάλι η περιοχή, ζητά ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν εκτίμησε την Πέμπτη ότι η κατάσταση στη Μέση Ανατολή έχει γίνει “πολύ επικίνδυνη” λόγω της συγχώνευσης του συριακού και του ιρανικού ζητήματος.

“Πρόκειται για μια κατάσταση που γίνεται πολύ επικίνδυνη. Η περιοχή ήταν ήδη πολύ αποσταθεροποιημένη με τον πόλεμο στη Συρία και η ανακοίνωση για την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία της Βιέννης (σ.σ. για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης) συνέβαλε στην ενίσχυση αυτής της αποσταθεροποιήσης”, είπε ο Γάλλος υπουργός στο τηλεοπτικό κανάλι BFM TV.

Τη νύχτα της Τετάρτης προς την Πέμπτη το Ισραήλ πραγματοποίησε επιχειρήσεις εναντίον ιρανικών στόχων στη Συρία, απαντώντας σε εκτοξεύσεις ιρανικών ρουκετών προς το έδαφός του, μια πρωτοφανής στρατιωτική κλιμάκωση μεταξύ των δύο χωρών.

“Αυτό που φοβόμασταν μόλις πραγματοποιήθηκε. Το διακύβευμα της Συρίας και το διακύβευμα του Ιράν συγχωνεύτηκαν (…) και αυτό οδηγεί σε μια κατάσταση ιδιαίτερα τεταμένη”, συνέχισε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας.

“Πρέπει να ξεκινήσουμε την αποκλιμάκωση, να φροντίσουμε νε επανέλθει η ψυχραιμία και να αποφύγουμε οι διάφοροι πολεμοκάπηλοι να επωφεληθούν από την ευκαιρία αυτή”, επέμεινε ο Λε Ντριάν.

Ο υπουργός υπογράμμισε εμφατικά ότι είναι αναγκαίο να παραμείνει το Ιράν στη συμφωνία της Βιέννης, παρά την αποχώρηση των ΗΠΑ, ώστε να μην ανοίξει ένα “παράθυρο” για τη διάδοση των πυρηνικών στην περιοχή.

“Δεν υπάρχει Σχέδιο Β. Υπάρχει το Σχέδιο Α που είναι η συμφωνία της Βιέννης και πρέπει να την τηρήσουμε. Το Σχέδιο Β σημαίνει την αποκήρυξη κάθε διαλόγου, κάθε συμφωνίας με το Ιράν. Μπορεί να οδηγήσει σε πόλεμο”, προειδοποίησε.

Γκουτέρες: Να σταματήσουν οι εχθροπραξίες

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε την Πέμπτη, με ανακοίνωση που εξέδωσε, “τον άμεσο τερματισμό όλων των εχθροπραξιών και των προκλήσεων προκειμένου να αποφευχθεί μια νέα ανάφλεξη” στη Μέση Ανατολή, μετά την κλιμάκωση της αντιπαράθεσης μεταξύ Ισραήλ και Ιράν στο συριακό έδαφος.

Στην ανακοίνωσή του ο Γκουτέρες ζήτησε επίσης από το Συμβούλιο Ασφαλείας να εξετάσει το ζήτημα της Συρίας που θα πρέπει να οδηγήσει “σε μια πολιτική λύση” και να “αναλάβει τις ευθύνες του” όπως αυτές προκύπτουν από τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Την Πέμπτη, κανένα από τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν έδειξε πρόθυμο να ζητήσει την κατεπείγουσα σύγκληση του Σώματος για να συζητηθεί η πρωτοφανής στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν. Όταν ρωτήθηκαν από δημοσιογράφους για το θέμα αυτό, πολλοί διπλωμάτες (της Ρωσίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας…) απάντησαν όλοι: “Όχι, προς το παρόν”.

Ο Ντάνι Ντανόν, ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ, η χώρα του οποίου δεν είναι μέλος του ΣΑ, είπε ότι έστειλε επιστολές στο Σώμα αυτό καθώς και στον γενικό γραμματέα, ζητώντας “να καταδικάσουν τις επιθετικές ενέργειες του Ιράν”. Ζήτησε επίσης να απαιτήσουν από το Ιράν την αποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεών του από τη Συρία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα