O Γιούνκερ ντύθηκε Σόιμπλε για τη Γαλλία

O Γιούνκερ ντύθηκε Σόιμπλε για τη Γαλλία

Πρώτη 'καμπάνα' Γιούνκερ. Οι Γάλλοι δαπανούν πολλά σε λάθος τομείς, είπε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος μετά τα συγχαρητήρια, έκανε τις πρώτες συστάσεις

“Οι υψηλές δαπάνες της Γαλλίας είναι ένα πρόβλημα”, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, λίγες ώρες μετά τα συγχαρητήρια που έδωσε στον Εμανουέλ Μακρόν για την εκλογή του στην προεδρία της χώρας του.

“Με τη Γαλλία, έχουμε ένα πρόβλημα… Οι Γάλλοι δαπανούν πολλά λεφτά και τα δαπανούν σε λάθος τομείς. Αυτό δεν θα δουλέψει για καιρό”, ανέφερε ο Γιούνκερ από το Βερολίνο, σύμφωνα με τηλεγράφημα του Reuters.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρευρέθη στην παρουσίαση του βιβλίου του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, με τίτλο “Neuvermessungen” (Επαναχάραξη), στο οποίο πραγματεύεται μεταξύ άλλων το Brexit και τις γαλλικές προεδρικές εκλογές.

Μέρκελ: Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Μακρόν είναι φορέας των ελπίδων “εκατομμυρίων” Γάλλων και Ευρωπαίων

Την ίδια ώρα, η Γερμανίδα Καγκελάριος, δήλωσε πως ο 39χρονος πρόεδρος της Γαλλίας είναι φορέας ελπίδας για εκατομμύρια Γάλλους και Ευρωπαίους πολίτες.

“Ο Εμανουέλ Μακρόν διεξήγαγε μια θαρραλέα φιλοευρωπαϊκή εκστρατεία, τάσσεται υπέρ του ανοίγματος στον κόσμο και τάσσεται αποφασιστικά υπέρ της κοινωνικής οικονομίας της αγοράς”, ανέφερε η κ. Μέρκελ. Στη συνέχεια εξήρε τη γερμανογαλλική φιλία, λέγοντας πως τα δύο κράτη “ενώνονται από μια κοινή μοίρα”.

“Συντονίζουμε τις προσεγγίσεις μας και προχωρούμε, όπου αυτό είναι δυνατό, με κοινό βήμα για το καλό των δύο χωρών μας, αλλά και για το καλό της Ευρώπης και αυτό είναι ακριβώς το πνεύμα στο οποίο ελπίζω και το οποίο θα είναι παρόν, πιστεύω, στην εργασία που θα κάνουμε από κοινού”, πρόσθεσε.

Η σκληρή στάση του Σόιμπλε

Στο μεταξύ, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε σήμερα πως “δεν πρέπει να χαθεί χρόνος προκειμένου να υποστηριχθεί η Γαλλία στην προσπάθειά της να εφαρμόσει οικονομικές μεταρρυθμίσεις και να ενισχύσει τον ρόλο της στην Ευρώπη”. Μια δήλωσε που έχει ιδιαίτερο νόημα.

Εκπρόσωπος του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωσε άλλωστε από την πλευρά του κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, πως ο Β. Σόιμπλε “θα συζητήσει μέτρα για την ενίσχυση της ευρωζώνης με τη νέα γαλλική κυβέρνηση, όταν σχηματιστεί”. Τέλος, όταν ρωτήθηκε για τη θέση της γερμανικής κυβέρνησης για την έκδοση ευρωομολόγων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ είπε πως το Βερολίνο παραμένει αντίθετο σε μια τέτοια κίνηση.

Θυμίζουμε πως ο Εμανουέλ Μακρόν ζητά υπουργό Οικονομικών για όλη την Ευρωζώνη. Όπως σωστά όμως παρατηρεί το περιοδικό Spiegel, αν ο Σόιμπλε παραμείνει υπουργός Οικονομικών και την επόμενη τετραετία, δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθεί να παραδώσει τα κλειδιά του υπουργείου του στις Βρυξέλλες.

Διαφορετικό προδιαγράφεται το σκηνικό, εάν στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου κερδίσουν οι γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες και σχηματίσουν κυβέρνηση υπό την ηγεσία τους. Χθες βράδυ ο υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος διατηρεί στενές σχέσεις με τον Μακρόν από παλαιότερες εποχές αλλά συνεργάστηκαν και ως υπουργοί Οικονομίας, έκανε δηλώσεις που θα πρέπει να προκάλεσαν ικανοποίηση στο Παρίσι και στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου. Υποστήριξε στο δεύτερο δημόσιο κανάλι ZDF ότι “θα πρέπει να πάψουμε να κουνάμε το δάχτυλο ως δάσκαλοι στους Γάλλους για τα ελλείμματα και να τους βοηθήσουμε ως χώρα με ισχυρή οικονομία σε κοινές επενδύσεις”.

Δηλώσεις εκ διαμέτρου αντίθετες με τις σημερινές του Ζ.Κ. Γιούνκερ.

Φωτογραφία: AP Photo/Markus Schreiber

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα