Ο Κιμ αποφάσισε να μην πατήσει το “κουμπί” – Πώς αντέδρασε η διεθνής κοινότητα

Ο Κιμ αποφάσισε να μην πατήσει το “κουμπί” – Πώς αντέδρασε η διεθνής κοινότητα
Ο Κιμ Γιονγκ Ουνκ ανακοινώνει την απόφασή του για αναστολή των πυρηνικών δοκιμών AP

Από τις ΗΠΑ μέχρι τη Ρωσία, όλοι οι μεγάλοι "παίχτες" στη διεθνή σκηνή αντέδρασαν στην ανακοίνωση του Κιμ Γιονγκ Ουν ότι σταματά τις δοκιμές πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων, αναμένοντας τώρα την επόμενη κίνηση του Βορειοκορεάτη ηγέτη

Οι διεθνείς αντιδράσεις στην ανακοίνωση του Κιμ Γιονγκ Ουν για αναστολή στις δοκιμές πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων από την Πιονγκγιάνγκ, σχολιάστηκαν από όλες τις κυβερνήσεις και τους ηγέτες ανά την υφήλιο με ικανοποίηση και σχετική ανακούφιση.

Στην πλειοψηφία των διεθνών αντιδράσεων είναι εμφανής η επιφυλακτικότητα στις ανακοινώσεις των Βορειοκορεατών, ενώ αίσθηση προκάλεσε ο “ενθουσιασμός” του Αμερικανού προέδρου, ο οποίος έχει επενδύσει πολλά στην επικείμενη συνάντησή του με τον Κιμ Γιονγκ Ουν.

ΗΠΑ: Ο Τραμπ δεν βλέπει την ώρα να συναντήσει τον Κιμ Γιονγκ Ουν

Ο Ντόναλντ Τραμπ χαιρέτισε την ανακοίνωση του Κιμ Γιονγκ Ουν, κάνοντας λόγο για «μια πολύ καλή είδηση για τη Βόρεια Κορέα και τον κόσμο».

«Μεγάλη πρόοδος! Αδημονώ για τη Σύνοδο μας», ανέφερε ο Τραμπ σε ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Twitter. Η ανακοίνωση του Κιμ έγινε μερικές ημέρες πριν από τη διακορεατική σύνοδο κορυφής και κατόπιν την αναμενόμενη σύνοδο κορυφής Βόρειας Κορέας ΗΠΑ, η οποία σύμφωνα με τον Τραμπ πρόκειται να γίνει στα τέλη Μαΐου ή στις αρχές Ιουνίου.

Η Ρωσία χαιρετίζει και πετάει το μπαλάκι σε ΗΠΑ – Ν. Κορέα

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών χαιρέτισε την απόφαση της Βόρειας Κορέας και κάλεσε τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα να μειώσουν τη στρατιωτική τους δραστηριότητα στη περιοχή.

«Θεωρούμε αυτή την απόφαση ένα σημαντικό βήμα προς την περαιτέρω εξάλειψη των εντάσεων στην κορεατική χερσόνησο και προς την εδραίωση θετικών τάσεων στην ομαλοποίηση της κατάστασης στη βορειοανατολική Ασία”, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

Παράλληλα, η Ρωσία κάλεσε τη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ να προβούν σε ενέργειες σύγκλισης προς τις συνομιλίες με τη Βόρεια Κορέα στις επικείμενες συνόδους κορυφής. «Καλούμε τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα να λάβουν επαρκή μέτρα σύγκλισης με στόχο τη μείωση της στρατιωτικής δραστηριότητας στην περιοχή και την επίτευξη αμοιβαία αποδεκτών συμφωνιών με τη Βόρεια Κορέα στις επικείμενες συνόδους κορυφής μεταξύ Νότιας και Βόρειας Κορέας και ΗΠΑ-Βόρειας Κορέας», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Γερμανία: Να αποκαλύψει το πυρηνικό της πρόγραμμα η Β. Κορέα

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας δήλωσε ότι η ανακοίνωση της Βόρειας Κορέα είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά πρόσθεσε ότι η Πιονγκγιάνγκ πρέπει να αποκαλύψει το πυρηνικό και βαλλιστικό της πρόγραμμα.

«Για να ξεκινήσει μια σοβαρή πολιτική διαδικασία προς την πλήρη αποποινικοποίηση της Βόρειας Κορέας είναι, ωστόσο, απαραίτητο για την Πιονγκγιάνγκ να ακολουθήσει συγκεκριμένα βήματα και να αποκαλύψει το πλήρες πυρηνικό και πυραυλικό της πρόγραμμα κατά τρόπο που να μπορεί να επαληθευτεί», δήλωσε σήμερα ο Μάας. «Αυτό το αίτημα συμβαδίζει με τις προσδοκίες της διεθνούς κοινότητας», πρόσθεσε.

Αποπυρηνικοποίηση ζητά η ΕΕ

Η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φεντερίκα Μογκερίνι δήλωσε σήμερα ότι η ανακοίνωση της Βόρειας Κορέας είναι ένα θετικό βήμα και ζήτησε τη «μη αναστρέψιμη αποπυρηνικοποίηση» της χώρας.

Η κίνηση της Βόρειας Κορέας είναι «ένα θετικό, πολυπόθητο βήμα στο μονοπάτι που τώρα πρέπει να οδηγήσει στην πλήρη, επαληθεύσιμη και μη αναστρέψιμη αποπυρηνικοποίηση της χώρας», ανέφερε η Μογκερίνι. Η ανακοίνωση της Βόρειας Κορέας έγινε πριν τις προγραμματισμένες συναντήσεις κορυφής του ηγέτη της Κιμ Γιονγκ Ουν με τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν την επόμενη εβδομάδα και τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στα τέλη Μαΐου ή τις αρχές Ιουνίου.

Η Μογκερίνι δήλωσε ότι οι δύο επικείμενες σύνοδοι κορυφής αποτελούν ευκαιρία «για την οικοδόμηση της εμπιστοσύνης και να φέρουν πρόσθετα, συγκεκριμένα και θετικά αποτελέσματα», ενώ προσέφερε τη στήριξη της ΕΕ στις συνομιλίες «με κάθε δυνατό τρόπο». Σύμφωνα με την ίδια, η θέση της ΕΕ για τη Βόρεια Κορέα παραμένει σε αυτή τη φάση αμετάβλητη, συνδυάζοντας κυρώσεις με ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας.

“Θετικό βήμα” λέει η Βρετανία

Η Βρετανία θεωρεί ότι η τελευταία εξέλιξη αποτελεί ένα θετικό βήμα και πως ελπίζει ότι αποτελεί ένδειξη καλής πίστης.

«Μια μακροπρόθεσμη δέσμευση από τον Κιμ Γιονγκ Ουν να τερματιστούν όλες οι πυρηνικές δοκιμές και οι εκτοξεύσεις ICBM (σ.σ. διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων) θα ήταν ένα θετικό βήμα. Ελπίζουμε ότι αυτό δείχνει μια προσπάθεια διαπραγμάτευσης σε πνεύμα καλής πίστης», ανέφερε η βρετανική κυβέρνηση σε ανακοίνωση.

«Διατηρούμε τη δέσμευσή μας να εργαστούμε με τους διεθνείς εταίρους μας για να πετύχουμε το στόχο μας για πλήρη, επαληθεύσιμη και μη αναστρέψιμη αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου και να το πράξουμε αυτό με ειρηνικά μέσα».

Ιαπωνία: Η πίεση δεν πρέπει να χαλαρώσει

Ο υπουργός Άμυνας της Ιαπωνίας Ιτσουνόρι Ονοντέρα τόνισε ότι δεν είναι ώρα να μειωθεί η πίεση που ασκείται στη Βόρεια Κορέα, , μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo.

Ο Ονοντέρα έκανε τη δήλωση αυτή σε δημοσιογράφους στην Ουάσινγκτον, διευκρίνισε το Κιόντο. Το Τόκιο τάσσεται υπέρ της εκστρατείας μέγιστης πίεσης προκειμένου η Βόρεια Κορέα να πειθαναγκαστεί να εγκαταλείψει τα προγράμματά της για την απόκτηση πυρηνικού οπλοστασίου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα