Ο Μαικλ Μουρ είχε προβλέψει την εκλογή Τραμπ

default image

Ο σκηνοθέτης είχε δώσει από τον περασμένο Ιούλιο τους λόγους που ο δρόμος του Ρεπουμπλικανού προς το Λευκό Οίκο ήταν ανοιχτός και ανεμπόδιστος, όμως κανείς δεν έλαβε σοβαρά υπόψη του την προειδοποίηση

Από το πρωί της Τετάρτης που οι εκλογές στις ΗΠΑ ανέδειξαν τον Ντόναλντ Τραμπ 45ο πρόεδρο της χώρας, πολλοί μιλούν για ένα σοκ, μια αναπάντεχη εξέλιξη που ξάφνιασε όλο τον κόσμο. Κι όμως υπήρχαν πολλοί που μίλησαν για αυτή και ανέλυσαν χωρίς να αναφέρονται σε θεωρίες συνωμοσίας και μοιρολατρικές συμπτώσεις για το αναπόφευκτο της εκλογής του. Τρανό παράδειγμα, ο Michael Moore, ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης. Ο Moore, από τον περασμένο Ιούλιου, έδινε σε ένα κείμενο 5 σημείων τους κοινωνικούς, πολιτικούς και άλλους λόγους που η εκλογική αναμέτρηση θα είχε την κατάληξη που είδαμε.

Φίλοι, ζητώ συγνώμη που που φέρνω άσχημες ειδήσεις, αλλά σας το είχα πει χωρίς περιστροφές πέρσι το καλοκαίρι πως ο Ντόναλντ Τραμπ θα είναι ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών

“Φίλοι, ζητώ συγνώμη που που φέρνω άσχημες ειδήσεις, αλλά σας το είχα πει χωρίς περιστροφές πέρσι το καλοκαίρι πως ο Ντόναλντ Τραμπ θα είναι ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών” έλεγε ο σκηνοθέτης από τον περασμένο Ιούλιο και καλούσε τους συμπολίτες του να βγουν από την “άρνηση στην οποία βρίσκονται και να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα”.

Στο κείμενο, αναφερόταν στην ανάλυση που κυριαρχεί τις τελευταίες ώρες, για τους λευκούς άνδρες που θα ψήφιζαν μαζικά υπέρ του νέου προέδρου. Σχολιάζει επίσης το έλλειμμα δυναμικής της Χίλαρι Κλίντον, αλλά και τη δυσαρέσκεια όσων πίστεψαν στον Μπέρνι Σάντερς και είδαν ένα ολόκληρο δίκτυο να προσπαθεί με “νύχια και με δόντια” να αποτρέψει την πρόσβασή του στο χρίσμα.

Επιπλέον, όπως πολλοί πολιτικοί αναλυτές, ο Michael Moore έκανε σαφή αναφορά στις σχέσεις που έχει το Brexit και όλη η κοινωνική οργή που αυτό έκρυβε, με την κατάσταση στην αμερικανική κοινωνία.

Το σχόλιο του σκηνοθέτη μετά την εκλογή

Πρέπει όλοι να σταματήσουν να λένε πως έχουν μείνει έκπληκτοι, ή πόσο σοκαρισμένοι νιώθουν. Αυτό που θέλετε να πείτε είναι πως ήσασταν στην δική σας φούσκα και δεν παρατηρούσατε την απελπισία των Αμερικανών

“Πρέπει όλοι να σταματήσουν να λένε πως έχουν μείνει έκπληκτοι, ή πόσο σοκαρισμένοι νιώθουν. Αυτό που θέλετε να πείτε είναι πως ήσασταν στην δική σας φούσκα και δεν παρατηρούσατε την απελπισία των Αμερικανών”, αναφέρει σε σχόλιό του στο facebook μετά την εκλογή Ντόναλντ Τραμπ. “Ο μόνος λόγος που είναι πρόεδρος, είναι εξαιτίας μιας απόκρυφης, παράλογης ιδέας του 18ου αιώνα που λέγεται Κολέγιο Εκλεκτόρων” συμπλήρωσε και πρόσθεσε: “Ζείτε σε μια χώρα όπου η πλειοψηφία των πολιτών της είπε ότι πιστεύουν πως υπάρχει κλιματική αλλαγή, πως πιστεύουν ότι οι γυναίκες πρέπει να πληρώνονται με ίσους μισθούς με τους άνδρες” και παρέθεσε μια σειρά από πεποιθήσεις που σύμφωνα με τον ίδιο, ενώνουν την πλειοψηφία της αμερικανικής κοινωνίας.

Ο μόνος λόγος που είναι πρόεδρος, είναι εξαιτίας μιας απόκρυφης, παράλογης ιδέας του 18ου αιώνα που λέγεται Κολέγιο Εκλεκτόρων

Ο Michael Moore, λοιπόν, επέστρεψε όπως αναφέραμε παραπάνω στο θέμα την Τετάρτη, μετά την εκλογική νίκη Τραμπ και με ανάρτησή του στο Facebook άσκησε έντονη κριτική στους Δημοκρατικούς.

Τα πέντε σημεία που τόνισε πως πρέπει να γίνουν την επόμενη μέρα είναι τα εξής:

1. Ανακατάληψη των Δημοκρατικών και επιστροφή του στο λαό. Έχουν αποτύχει οικτρά

2. Απόλυση όλων των δημοσκόπων, αναλυτών και όλων των υπολοίπων στα ΜΜΕ που προσκολλήθηκαν σε ένα αφήγημα το οποίο δεν έλεγαν να εγκαταλείψουν και αρνούνταν να ακούσουν ή να αναγνωρίσουν τι πραγματικά συνέβαινε.

Απόλυση όλων των δημοσκόπων, αναλυτών και όλων των υπολοίπων στα ΜΜΕ που προσκολλήθηκαν σε ένα αφήγημα το οποίο δεν έλεγαν να εγκαταλείψουν και αρνούνταν να ακούσουν ή να αναγνωρίσουν τι πραγματικά συνέβαινε

Αυτοί οι ‘βιαστές’ του διαδικτύου (bloviator) θα μας πουν σήμερα πως πρέπει να επουλώσουμε το διχασμό και να ενωθούμε. Θα βγάλουν ακόμη περισσότερο θόρυβο από τον πισινό τους τις μέρες που θα έρθουν. Κλείστε τους.

3. Κάθε μέλος των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο που δεν ξύπνησε έτοιμο να πολεμήσει, να αντισταθεί και να εμποδίσει, με τον τρόπο που το έκαναν οι Ρεπουμπλικάνοι στον Ομπάμα κάθε μέρα για οκτώ ολόκληρα χρόνια, πρέπει να φύγει αμέσως και να αφήσει εμάς που γνωρίζουμε το παιχνίδι να οδηγήσουμε τα πράγματα στην αναχαίτιση του κακού και της τρέλας που πρόκειται να έρθει.

4. Πρέπει όλοι να σταματήσουν να λένε πως έχουν μείνει έκπληκτοι, ή πόσο σοκαρισμένοι νιώθουν. Αυτό που θέλετε να πείτε είναι πως ήσασταν στην δική σας φούσκα και δεν παρατηρούσατε την απελπισία των Αμερικανών. ΧΡΟΝΙΑ παρέμεναν παραμελημένοι και από τα δύο κόμματα, ο θυμός και η ανάγκη για εκδίκηση απέναντι στο σύστημα μόνο μεγάλωνε.

Η νίκη του Τραμπ δεν είναι έκπληξη. Δεν υπήρξε ποτέ ένα κακόγουστο αστείο. Το να τον αντιμετωπίζει κανείς έτσι, μόνο τον ισχυροποιούσε

Έτσι ήρθε ένας τηλεοπτικός σταρ που τους άρεσε, με στόχο να διαλύσει και τα δύο κόμματα και να πει σε όλους “απολύεστε” (γνωστή φράση από την εκπομπή του)! Η νίκη του Τραμπ δεν είναι έκπληξη. Δεν υπήρξε ποτέ ένα κακόγουστο αστείο. Το να τον αντιμετωπίζει κανείς έτσι, μόνο τον ισχυροποιούσε. Είναι ταυτόχρονα δημιούργημα και δημιουργός των ΜΜΕ και τα ΜΜΕ δεν θα το αποκτήσουν ποτέ αυτό.

5. Πρέπει να πείτε μια κουβέντα σε όσους συναντήσετε: “Η ΧΙΛΑΡΙ ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΤΟΥ ΛΑΟΥ”!. Η πλειοψηφία των Αμερικανών προτιμούσαν την Κλίντον απέναντι στον Τραμπ. Τέλος. Γεγονός. Αν ξυπνήσατε το πρωί πιστεύοντας πως ζείτε σε μια φρικιαστική χώρα, δεν ζείτε. Ο μόνος λόγος που είναι πρόεδρος, είναι εξαιτίας μιας απόκρυφης, παράλογης ιδέας του 18ου αιώνα που λέγεται Κολέγιο Εκλεκτόρων. Ώσπου να το αλλάξουμε αυτό, θα συνεχίσουμε να έχουν προέδρους που δεν εκλέγουμε και δεν θέλαμε.

Ζούμε σε μια χώρα που η πλειοψηφία συμφωνεί με την “φιλελεύθερη” άποψη. Απλά μας λείπει ο φιλελεύθερος ηγέτης που θα την κάνει πραγματικότητα

Ζείτε σε μια χώρα όπου η πλειοψηφία των πολιτών της είπε ότι πιστεύουν πως υπάρχει κλιματική αλλαγή, πως πιστεύουν ότι οι γυναίκες πρέπει να πληρώνονται με ίσους μισθούς με τους άνδρες, πως θέλουν εκπαίδευση χωρίς δανεικά, να μην εισβάλουμε σε άλλες χώρες, θέλουν να αυξήσουμε τον κατώτατο μισθό και θέλουν έναν φορέα για πραγματικό εθνικό σύστημα υγείας. Κανείς από αυτούς δεν άλλαξε. Ζούμε σε μια χώρα που η πλειοψηφία συμφωνεί με την “φιλελεύθερη” άποψη. Απλά μας λείπει ο φιλελεύθερος ηγέτης που θα την κάνει πραγματικότητα.

Ας προσπαθήσουμε να κάνουμε όλα τα παραπάνω μέχρι το μεσημέρι σήμερα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα