Ο Μακρόν στις ΗΠΑ: Θα ζητήσει από τον Τραμπ οριστική εξαίρεση της Ευρώπης από τους δασμούς

Ο Μακρόν στις ΗΠΑ: Θα ζητήσει από τον Τραμπ οριστική εξαίρεση της Ευρώπης από τους δασμούς
Ο Εμανουέλ Μακρόν με τον Ντόναλντ Τραμπ σε παλαιότερη συνάντηση ap

Ο Γάλλος πρόεδρος πραγματοποιεί επίσημη τριήμερη επίσκεψης στις ΗΠΑ, έχοντας γεμάτη ατζέντα ενόψει της συνάντησής του με τον Αμερικανό ομόλογό του, μεταξύ των οποίων θα συζητήσουν και το θέμα των αμερικανικών δασμών

Την παραμονή της επίσημης επίσκεψής του στις ΗΠΑ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε τον Αμερικανό ομόλογό του, Ντοναλντ Τραμπ, να εξαιρέσει οριστικά την Ευρώπη από τους δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου. “Ελπίζω (…) ότι θα αποφασίσει να εξαιρέσει την Ευρωπαϊκή Ένωση”, είπε ο Μακρόν στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Fox News. “Δεν κάνεις πόλεμο με τους συμμάχους σου”, πρόσθεσε, επαναλαμβάνοντας τη θέση που εξέφρασε την περασμένη εβδομάδα και ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λε Μερ.

Στις 8 Μαρτίου, ο Τραμπ επικύρωσε την επιβολή δασμών ύψους 25% για τον εισαγόμενο χάλυβα και 10% για το αλουμίνιο, εξαιρώντας προσωρινά από το μέτρο αυτό τον Καναδά και το Μεξικό, τις δύο χώρες που μετέχουν στη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου NAFTA. Λίγες ημέρες αργότερα, η αμερικανική κυβέρνηση εξαίρεσε προσωρινά και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

“Είπε (ο Τραμπ) ότι οι εξαιρέσεις ισχύουν μέχρι την 1η Μαΐου. Θα δούμε τι θα αποφασίσει την 1η Μαΐου. Απλώς αναρωτιέμαι: ποιες είναι οι προτεραιότητές μας;” σχολίασε ο Μακρόν και πρόσθεσε: “Αν κάνουμε πόλεμο με όλον τον κόσμο, εμπορικό πόλεμο με την Κίνα, εμπορικό πόλεμο με την Ευρώπη, πόλεμο με τη Συρία, πόλεμο με το Ιράν, αυτό το πράγμα δεν λειτουργεί” είπε και πρόσθεσε: “Είμαστε σύμμαχοι”. Την Παρασκευή, ο Λε Μερ, στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, κάλεσε επίσης την Ουάσινγκτον να άρει τους δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.

Ο Μακρόν αναχωρεί αύριο το πρωί για τριήμερη επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα