Ο Μπιν Λάντεν πέθανε, η τρομοκρατία όχι

default image

Μπορεί ο ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας Πίτερ Μπέργκεν να δηλώνει πως ο θάνατος του Λάντεν σηματοδοτεί το τέλος του πολέμου κατά της τρομοκρατίας ωστόσο η αμερικανική κυβέρνηση εμφανίζεται λιγότερο σίγουρη (Vid)

Τρεις χιλιάδες πεντακόσιες τριάντα εννιά, τόσες ημέρες πέρασαν από τότε που η τρομοκρατία μετέτρεψε ένα ηλιόλουστο πρωινό Τρίτης στις ΗΠΑ σε πραγματική κόλαση με 3.000 νεκρούς.

Τόσες ημέρες πέρασαν για εξοντωθεί ο υπεύθυνος αυτής και άλλων πολύνεκρων επιθέσεων, ο Οσάμα μπιν Λάντεν, ο οποίος κατάφερε να διαφεύγει όλα αυτά τα χρόνια.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε, στη σημαντικότερη στιγμή της προεδρίας του, πως ο υπ’αριθμόν ένα καταζητούμενος στον κόσμο είναι νεκρός.

“Σήμερα μπορώ να ανακοινώσω στον αμερικανικό λαό ότι οι ΗΠΑ διεξήγαγαν επιχείρηση στη διάρκεια της οποίας ο Οσάμα Μπιν Λάντεν, ο αρχηγός της αλ Κάιντα, ο τρομοκράτης που ευθύνεται για τις δολοφονίες χιλιάδων αθώων ανδρών, γυναικών και παιδιών είναι νεκρός”, ήταν τα πρώτα λόγια του Αμερικανού προέδρου.

Μετά τον θάνατο του Μπιν Λάντεν τίθεται το ερώτημα για το μέλλον της αλ Κάιντα. Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν εδώ και χρόνια πως η ικανότητα του Μπιν Λάντεν να διοικεί την οργάνωσή του έχει περιοριστεί όταν αναγκάστηκε να κρύβεται και να μην μπορεί να επικοινωνεί με τους συνεργάτες του, παρά μόνο μέσω σπάνιων ηχητικών μηνυμάτων.

Ο ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας Πίτερ Μπέργκεν, ο οποίος είχε πάρει συνέντευξη από τον Οσάμα Μπιν Λάντεν, δήλωσε στο CNN πως η αλ Κάιντα δεν διαθέτει άλλη συμβολική και χαρισματική φυσιογνωμία για να τον αναπληρώσει και να προσελκύσει νέα μέλη ή να εμπνεύσει καινούργιες επιθέσεις. Μάλιστα ο Μπέργκεν έφτασε στο σημείο να πει ότι ο θάνατος του Μπιν Λάντεν είναι το τέλος του πολέμου κατά της τρομοκρατίας. “Δεν υπάρχει κανείς να τον αντικαταστήσει”, υπογράμμισε.

Στο θέμα αυτό, η αμερικανική κυβέρνηση εμφανίζεται λιγότερο σίγουρη. Πρεσβείες και στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο εξωτερικό βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού σε περίπτωση που η αλ Κάιντα προχωρήσει σε αντίποινα. Ο πρόεδρος Ομπάμα χαρακτήρισε τον θάνατο του Μπιν Λάντεν ως το σημαντικότερο επίτευγμα στο αγώνα κατά της αλ Κάιντα, επισημαίνοντας παράλληλα πως ο πόλεμος αυτός δεν έχει τελειώσει.

Το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας (DHS) και το FBI δεν έχουν εκδώσει προειδοποίηση ότι υπάρχουν αξιόπιστες πληροφορίες για ενδεχόμενα αντίποινα, όμως τα μέτρα ασφαλείας θα παραμείνουν ενισχυμένα.

“Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η αλ Κάιντα θα συνεχίσει να επιδιώκει επιθέσεις εναντίον μας. Θα πρέπει να διατηρήσουμε την επαγρύπνηση στο εσωτερικό και στο εξωτερικό”, υπογράμμισε ο Ομπάμα.

Ο Ομπάμα διευκρίνισε πως η επιχείρηση άρχισε να σχεδιάζεται τον Αύγουστο και πως την Κυριακή έδωσε το πράσινο φως για την πραγματοποίησή της από ειδικές δυνάμεις του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού (Navy SEALs).

Καθώς το κυνήγι του Μπιν Λάντεν συνεχιζόταν για χρόνια, πολλοί ήταν εκείνοι που αναρωτιόνταν για πόσο καιρό ακόμα η μεγαλύτερη δύναμη του κόσμου θα ζούσε με την ταπεινωτική προοπτική ότι δεν έχει συλλάβει τον Μπιν Λάντεν. Τα στοιχεία χάνονταν ή δεν επαρκούσαν, ενώ η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών επέμενε ότι κρυβόταν κάπου στα σύνορα Αφγανιστάν-Πακιστάν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες απογοητεύτηκαν όταν λίγες εβδομάδες μετά την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν, στη μάχη της Τόρα Μπόρα, ο Μπιν Λάντεν δεν βρέθηκε, αν και αξιόπιστες πληροφορίες τον ήθελαν να κρύβεται σε σύμπλεγμα σπηλιών στα σύνορα με το Πακιστάν.

Σήμερα, δέκα χρόνια μετά και έχοντας ζήσει δύο αιματηρούς πολέμους, οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν πλέον να έχουν λόγο να είναι ικανοποιημένες, γιατί οι επίμονες προσπάθειες τους είχαν αποτέλεσμα: τον θάνατο του Μπιν Λάντεν. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα