Ο Νετανιάχου, 'βασιλιάς Μπίμπι'

Ο Νετανιάχου, 'βασιλιάς Μπίμπι'

Ένα επιχρυσωμένο άγαλμα του Ισραηλινού πρωθυπουργού "κοσμεί" πλέον πλατεία του Τελ Αβίβ

Ο γλύπτης Ιτάι Ζαλάιτ έστησε ένα άγαλμα ύψους τεσσάρων μέτρων σε λευκό βάθρο στην πλατεία Ράμπιν της ισραηλινής πρωτεύουσας και το ονόμασε "βασιλιάς Μπίμπι" από το υποκοριστικό του Νετανιάχου. Στόχος του, σύμφωνα με τον ίδιο, να δοκιμάσει τα όρια της καλλιτεχνικής έκφρασης στη χώρα του.

Ο καλλιτέχνης, όταν ρωτήθηκε τι τον ενέπνευσε για να φτιάξει το έργο αυτό, απάντησε: "Απλά, το έκανα πραγματικότητα και το έβαλα στη θέση που του αξίζει, στην Πλατεία των Βασιλέων του Ισραήλ", αναφερόμενος στο όνομα που είχε η πλατεία πριν μετονομαστεί σε Ράμπιν, σε ένδειξη τιμής στον ισραηλινό πρωθυπουργό, ο οποίος δολοφονήθηκε από έναν Εβραίο υπερεθνικιστή κατά τη διάρκεια της ειρηνευτικής διαδικασίας το 1995.

Η ισραηλινή κυβέρνηση έχει έρθει σε αντιπαράθεση με τους καλλιτέχνες,μετά τις ενέργειες της υπουργού Πολιτισμού και βουλευτή του δεξιού κόμματος Λικούντ Μίρι Ρεγκέβ να παρακρατεί κρατικούς πόρους από οργανισμούς "που δεν εκφράζουν πίστη στο κράτος".

Αναρτώντας μήνυμα στο Facebook, μετά την τοποθέτηση του αγάλματος στην πλατεία, η Ρεγκέβ γράφει ότι το έργο είναι "έκφραση μίσους προς τον Νετανιάχου". Στελέχη του δήμου του Τελ Αβίβ έδωσαν εντολή στον Ζαλάιτ να απομακρύνει το άγαλμα, προειδοποιώντας τον ότι θα το αποσύρουν αυτοί και θα του επιβάλουν πρόστιμο, αν εκείνος αρνηθεί.

Ο Νετανιάχου και η σύζυγός του Σάρα αποτελούν αντικείμενο εισαγγελικής έρευνας, ενώ συχνά μονοπωλούν τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων με το ερώτημα αν χρησιμοποιούν κρατικούς πόρους για το σπάταλο βίο που διάγουν, σύμφωνα με τους επικριτές τους. Το πρωθυπουργικό ζεύγος αρνείται οποιαδήποτε κατάχρηση των χρημάτων των φορολογουμένων.

ADVERTISING

SHARE: