Ο ΟΗΕ πιέζει τη Μόσχα να αναστείλει τους βομβαρδισμούς στη Συρία

Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ πιέζουν τις ρωσικές δυνάμεις ώστε να σταματήσουν τους βομβαρδισμούς στο Χαλέπι

Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών πίεσαν τη Ρωσία χθες να σταματήσει τους βομβαρδισμούς γύρω από το Χαλέπι της Συρίας σε υποστήριξη του συριακού στρατού και να επιτρέψει την πρόσβαση ανθρωπιστικών οργανώσεων στην περιοχή, μια μέρα πριν από μια σημαντική συνάντηση μεγάλων δυνάμεων στη Γερμανία για το συριακό.

Το δεκαπενταμελές Συμβούλιο συνήλθε κεκλεισμένων των θυρών για να συζητήσει την κατάσταση αφού ο ΟΗΕ προειδοποίησε πως εκατοντάδες χιλιάδες αμάχων κινδύνευουν να αποκοπούν από την προμήθεια τροφής αν οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις περικυκλώσουν τα τμήματα του Χαλεπιού που κρατούνται από τους αντικαθεστωτικούς.

"Οι αεροπορικές επιθέσεις της Ρωσίας είναι άμεση αιτία αυτής της κρίσης γύρω από το Χαλέπι", είπε ο πρέσβης της Νέας Ζηλανδίας στον ΟΗΕ Τζεράρντ βαν Μπόεμεν σε δημοσιογράφους μετά από μια ενημέρωση από τον συντονιστή της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ Στίβεν Ο' Μπράιαν. Η σύσκεψη του Συμβουλίου έγινε μετά από αίτηση της Νέας Ζηλανδίας και της Ισπανίας.

Διεθνείς δυνάμεις, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται η Ρωσία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Σαουδική Αραβία και το Ιράν, έχουν προγραμματίσει να συναντηθούν σήμερα στο Μόναχο για να επαναφέρουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Συρία. Όμως οι ελπίδες για διαπραγματεύσεις είναι πολύ χαμηλές όσο η Ρωσία και οι σύμμαχοί τους συνεχίζουν να βομβαρδίζουν τη χώρα, ενώ οι αντικαθεστωτικοί λένε ότι δεν θα προσέλθουν στις συζητήσεις αν δεν σταματήσουν οι βομβαρδισμοί.

Ο Ρώσος αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ αντέτεινε πως οι αεροπορικές επιθέσεις της Ρωσίας εκτελούνταν "με διάφανο τρόπο", και πρόσθεσε πως μερικά μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας "το είχαν παρακάνει" με την πολιτική εκμετάλλευση των ανθρωπιστικών θεμάτων.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ρωσία, Συρία

ADVERTISING

SHARE: