Ο ΟΗΕ ζητά αυτοσυγκράτηση, αλλά ο Τραμπ ζεσταίνει τις μηχανές του πολέμου

Ο ΟΗΕ ζητά αυτοσυγκράτηση, αλλά ο Τραμπ ζεσταίνει τις μηχανές του πολέμου
In this April 26, 2017 photo released by the U.S. Navy, the aircraft carrier USS Carl Vinson, foreground, transits the Philippine Sea with the Japan Maritime Self-Defense Force Atago-class guided-missile destroyer JS Ashigara, left front, and the JMSDF Murasame-class destroyer JS Samidare. The aircraft supercarrier is headed toward Korean Peninsula for an exercise with South Korea. (Mass Communication Specialist 2nd Class Sean M. Castellano/U.S. Navy via AP) U.S. Navy

Συστάσεις απ' τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών στα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να φροντίσουν να αποφευχθεί το χειρότερο για τη Συρία, ενώ ο Τραμπ καλλιεργεί κλίμα πολέμου

Τη βαθιά του ανησυχία για την κατάσταση στη Συρία εξέφρασε ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες συστήνοντας αυτοσυγκράτηση στα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, προκειμένου να «αποφευχθεί» κάθε ενδεχόμενο η κατάσταση να τεθεί «εκτός ελέγχου».

«Κάλεσα τους πρεσβευτές των πέντε μονίμων μελών (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο) για να επαναλάβω τη βαθιά ανησυχία μου για το τρέχον αδιέξοδο και να υπογραμμίσω την ανάγκη να αποφευχθεί (ο κίνδυνος) η κατάσταση να τεθεί εκτός ελέγχου», αναφέρει η ανακοίνωση του επικεφαλής του ΟΗΕ, που δόθηκε στη δημοσιότητα την ώρα που η απειλή της ανάληψης στρατιωτικής δράσης στη Συρία από δυτικά κράτη κλιμακώνεται, μετά την επίθεση που φέρεται να διαπράχθηκε με χημικά όπλα στη Ντούμα, στην Ανατολική Γούτα, το Σάββατο.

Ο Γκουτέρες πρόσθεσε ότι εξέφρασε την «αγανάκτησή» του για τις πληροφορίες περί συνέχισης της χρήσης χημικών όπλων, αλλά και τη «λύπη» του διότι «το Συμβούλιο Ασφαλείας μέχρι στιγμής επέδειξε ανικανότητα να καταλήξει σε συμφωνία για το ζήτημα αυτό».

Ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας AP

«Ας μην ξεχνάμε ότι, σε τελευταία ανάλυση, οι προσπάθειές μας έχουν στόχο να δοθεί τέλος στα φοβερά δεινά του συριακού λαού», συμπλήρωσε ο ΓΓ του ΟΗΕ.

Την Τρίτη το βαθιά διχασμένο Συμβούλιο Ασφαλείας δεν μπόρεσε να υιοθετήσει κάποια απόφαση για την έναρξη ή για την υποστήριξη έρευνας όσον αφορά τη φερόμενη χρήση χημικών όπλων στη Ντούμα, κοντά στη Δαμασκό, την 7η Απριλίου, παρά το ότι υποβλήθηκαν τρία σχέδια για αυτό από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία.

Χθες, όμως, η ένταση ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και τη Μόσχα όσον αφορά τη Συρία κλιμακώθηκε ακόμη περισσότερο, με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να προειδοποιεί ότι η ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ επίκειται άμεσα. Επίσης εκτόξευσε απειλές και κατά της Ρωσίας, κάνοντας λόγο για «νέους, ωραίους και έξυπνους» πυραύλους.

Σε ετοιμότητα για τυχόν στρατιωτική εμπλοκή στη Συρία είναι όμως και η Βρετανία με τη Γαλλία. Αν και η βρετανίδα πρωθυπουργός δεν έχει λάβει ακόμα τελική απόφαση, ο βρετανικός Τύπος μεταδίδει πως η Βρετανία κάνει «οτιδήποτε κρίνει αναγκαίο» ώστε να είναι σε θέση να εκτοξεύσει πυραύλους Τόμαχοκ από τα υποβρύχια ενάντια σε στρατιωτικούς στόχους στη Συρία. Μπροστά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η Μέι αναμένεται τελικά να ζητήσει απ’ το κοινοβούλιο έγκριση, όπως μετέδωσε το Sky News, κόντρα σε όσα ανέφερε το BBC.

Ακόμη, όπως αναφέρει η Le Figaro, ανώτατοι αξιωματικού του Γαλλικού στρατού παρουσίασαν ήδη στον Εμανουέλ Μακρόν σενάρια στρατιωτικής επέμβασης σε περίπτωση που δοθεί το πράσινο φως.

Επικοινωνία και με Ερντογάν

Σε στενή επαφή για το θέμα συμφώνησαν να παραμείνουν ο Τραμπ με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως γνωστοποίησε ο Λευκός Οίκος μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο ηγέτες.

«Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τζ. Τραμπ συνομίλησε σήμερα με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την τρέχουσα κρίση στη Συρία. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να παραμείνουν σε στενή επαφή σχετικά με την κρίση αυτή», αναφέρει ανακοίνωση που δημοσιοποίησε η αμερικανική προεδρία, χωρίς να υπεισέρχεται σε περισσότερες λεπτομέρειες.

“Έπεσε” το προπύργιο των ανταρτών στη Ντούμα

Στο μεταξύ στη Ντούμα, όπου το περασμένο Σάββατο φέρεται να διαπράχθηκε επίθεση με χημικά κατά των πολιτών, φαίνεται πως ο έλεγχος πέρασε και πάλι στα χέρια των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων.

Όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις ανέκτησαν τον πλήρη έλεγχο στην πόλη Ντούμα και κατά συνέπεια όλη την Ανατολική Γούτα. Στην Ντούμα επίσης αναπτύσσονται δυνάμεις της ρωσικής στρατιωτικής, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα