Ο Ομπάμα επιστρέφει στην πολιτική

Ο Ομπάμα επιστρέφει στην πολιτική

Ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος αναλαμβάνει δράση για να οδηγήσει τους Δημοκρατικούς ξανά στον Λευκό Οίκο, ενώ φουντώνουν οι φήμες για υποψηφιότητα της συζύγου του

Του Χρήστου Στασινόπουλου

Επιστροφή στην ενεργό πολιτική δράση μέσω ενός ιδρύματος που φέρει το όνομά του («Obama Foundation»), επιχειρεί πλέον να κάνει ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. Ο ίδιος βέβαια ο 56χρονος Ομπάμα δεν επιτρέπεται να θέσει ξανά υποψηφιότητα για την προεδρία. Αυτό δεν σημαίνει, ωστόσο, ότι δεν μπορεί να επηρεάσει τις πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ.

Οι Δημοκρατικοί έχουν άλλωστε απεγνωσμένα ανάγκη από τη λάμψη του, ενώ όλοι θυμούνται και τις φήμες που θέλουν τη Μισέλ Ομπάμα να βάζει εκείνη υποψηφιότητα για πρόεδρος στις επόμενες εκλογές του 2020.

Ενδεικτική των διαθέσεων είναι και η δράση του «Ιδρύματος Ομπάμα» το οποίο φέρεται να εστιάζει στη γενικότερη ιδέα της «δημιουργίας μιας γενιάς νέων ηγετών». Κατά την διήμερη εναρκτήρια εκδήλωση του ιδρύματος στο Σικάγο (31 Οκτωβρίου -1 Νοεμβρίου), βρέθηκαν μαζί στον ίδιο χώρο πρώην αρχηγοί κρατών, όπως ο Ματέο Ρέντσι, ενεργά μέλη της κοινωνίας των πολιτών από 60 διαφορετικές χώρες και 24 Αμερικανικές Πολιτείες και προσωπικότητες με διεθνή αναγνωρισιμότητα όπως η Κάρολαϊν Κένεντι και διεθνή επιρροή, όπως ο πρίγκιπας Χάρι.

Πατώντας πάνω σε μια εξαιρετικά επιτυχημένη προεδρία, για τους υποστηρικτές του (που ακόμη τον αποκαλούν «πρόεδρο»), ο Μπαράκ Ομπάμα ο οποίος τη δεκαετία του 1980 ξεκίνησε τη δράση του από το το Σικάγο ως «οργανωτής» της τοπικής κοινότητας, θέλει να συνεχίσει να επηρεάζει τον κόσμο γύρω του αρνούμενος να μπει στο ντουλάπι της Ιστορίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, η απόφαση του για την δημιουργία του «Ιδρύματος Ομπάμα» πάρθηκε ως απάντηση στο ερώτημα «πως μπορώ να συνεχίσω να επηρεάζω τα πράγματα;».

Η απάντηση στο ερώτημα αυτό φυσικά ενσωματώνει όλες εκείνες τις αξίες και τις ιδέες με τις οποίες πορεύτηκε στην πολιτική του διαδρομή ο Ομπάμα, δηλαδή τα ιδεώδη του κοινωνικού φιλελευθερισμού, την πολυπολιτισμικότητα και την ενσωμάτωση της διαφορετικότητας σε επίπεδο φυλής, θρησκείας και ταξικής καταγωγής σε μια κοινότητα. Από το βήμα της εκδήλωσης, στην οποία φιλοξενήθηκαν προσωπικότητες διεθνούς εμβέλειας, εξακοντίστηκαν μεταξύ άλλων και βέλη εναντίον πολιτικών αντιπάλων χωρίς ωστόσο να ακουστεί συγκεκριμένα το όνομα του Ντόναλντ Τραμπ.

Η δημόσια στάση του Μπαράκ αλλά και της Μισέλ Ομπάμα μετά την αποχώρηση τους από τον Λευκό Οίκο έχει πυροδοτήσει διάφορες θεωρίες περί επιστροφής τους στην προεδρία, μέσα από μια υποψηφιότητα της Μισέλ. Αν και οι ίδιοι δεν έχουν κάνει γνωστές τις προθέσεις τους, συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται σε πολιτικό επίπεδο ως σημαντικός πόλος εντός του Δημοκρατικού Κόμματος. Όπως τονίζουν οι περισσότεροι αναλυτές, οι Δημοκρατικοί χρειάζονται τους Ομπάμα, αφού μετά την ήττα της Χίλαρι Κλίντον στις τελευταίες εκλογές, δεν φαίνεται να υπάρχει αυτήν τη στιγμή κάποια προσωπικότητα στους κόλπους του κόμματος που να μπορεί να δημιουργήσει τις συνθήκες εκείνες που θα βάλουν έναν Δημοκρατικό πίσω στον Λευκό Οίκο. Τις αναλύσεις αυτές των πολιτικών τους συμμάχων και τις ελπίδες των υποστηρικτών τους οι ίδιοι δεν τις έχουν επιβεβαιώσει, αλλά δεν τις έχουν διαψεύσει κιόλας, τηρώντας μια στάση επιλεκτικής παρέμβασης στο στενά κομματικό πλαίσιο, αλλά και στο δημόσιο-πολιτικό λόγο. Χαρακτηριστικό είναι ότι πριν μερικές εβδομάδες ο Ομπάμα μίλησε σε προεκλογική συγκέντρωση των Δημοκρατικών υποψηφίων εν όψει των τοπικών εκλογών που πραγματοποιούνται σε Βιρτζίνια και Νιου Τζέρσι την επόμενη εβδομάδα.

Επίθεση της Μισέλ στον Τραμπ

Με το βαμβάκι έσφαξε τον Τραμπ, η πρώην Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, Μισέλ Ομπάμα, κατά την διάρκεια συζήτησης στην εναρκτήρια σύνοδο του «Ιδρύματος Ομπάμα». «Είσαι Πρώτη Κυρία ή πρόεδρος και έχεις αυτή την τεράστια απεύθυνση. Έχεις αυτήν τη δύναμη. Αυτό που έρχεται μαζί με αυτά είναι η ευθύνη του να γνωρίζεις ότι κάθε λέξη που λες έχει συνέπειες», δήλωσε η Μισέλ και συνέχισε: «Δεν μπορείς απλά να λες ό,τι σου κατεβαίνει στο κεφάλι. Δεν κάνεις tweet την κάθε σου σκέψη. Οι περισσότερες από τις πρώτες ακατέργαστες σκέψεις σου δεν έχουν καμία αξία όταν τις εξετάσεις καλύτερα. Να λες τα πράγματα όπως σου έρχονται στο μυαλό. Όχι! Πρέπει να τα σκεφτείς πρώτα, να τα γράψεις με σωστή ορθογραφία και να είναι γραμματικά σωστά».

Πηγή: Έθνος

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα