Ο Ομπάμα ‘καρφώνει’ τον Τραμπ. Καλεί τον κόσμο σε διαδηλώσεις

Ο Ομπάμα ‘καρφώνει’ τον Τραμπ. Καλεί τον κόσμο σε διαδηλώσεις

Τον βαθμό κινητοποίησης στην χώρα, χαιρετίζει ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ. Διαδηλώσεις και στη Βρετανία κατά του Τραμπ. Περισσότερες από 1 εκατ. υπογραφές για να αποτραπεί η επίσκεψη του νέου "πλανητάρχη"

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, στην πρώτη του δημόσια τοποθέτηση, 10 μέρες μετά την αποχώρηση του από τον προεδρικό θώκο, κάλεσε τους Αμερικανούς να διαδηλώνουν για την προάσπιση της δημοκρατίας, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε εκπρόσωπος του.

Χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά στον διάδοχό του Ντόναλντ Τραμπ, ο εκπρόσωπος του Ομπάμα, Κέβιν Λούις ανέφερε ότι ο πρώην πρόεδρος χαιρετίζει “το βαθμό κινητοποίησης” στην χώρα, εν μέσω θύελλας αντιδράσεων για τις πολιτικές του Τραμπ όπως τα διατάγματα ενάντια στην μετανάστευση.

“Το γεγονός ότι οι πολίτες ασκούν το συνταγματικό τους δικαίωμα να συναθροίζονται και να κινητοποιούνται για να μεταφέρουν το μήνυμα τους στους εκλεγμένους αξιωματούχους είναι ακριβώς αυτό που θέλουμε να δούμε όταν οι αμερικανικές αξίες βρίσκονται σε κίνδυνο”, πρόσθεσε.

“Αναφορικά με συγκρίσεις με την εξωτερική πολιτική του προέδρου Ομπάμα, όπως έχουμε ακούσει στο παρελθόν, ο πρόεδρος (Ομπάμα) βρίσκεται σε θεμελιώδη διαφωνία με την αντίληψη των διακρίσεων ενάντια σε άτομα εξαιτίας των πεποιθήσεων ή της θρησκείας τους», κατέληξε ο Λούις.

Μέρκελ κατά Τραμπ: Έχετε υπογράψει την προστασία των προσφύγων

Νωρίτερα, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είχε εκφράσει την λύπη της για το περιβόητο διάταγμα του Τραμπ για τους πρόσφυγες και μετανάστες.

“Η αναγκαία μάχη κατά της τρομοκρατίας, δεν δικαιολογεί με κανέναν τρόπο, τη γενίκευση της καχυποψίας απέναντι σε ανθρώπους με βάση την πίστη της, στη συγκεκριμένη περίπτωση τη μουσουλμανική θρησκεία”, επεσήμανε η Μέρκελ. Μάλιστα, όπως φαίνεται από δημοσιεύματα και πληροφορίες της καγκελαρίας, η Μέρκελ φέρεται να εξήγησε στον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ τις υποχρεώσεις της χώρας του αναφορικά με το προσφυγικό, στην τηλεφωνική τους συνομιλία.

Ένα εκατ. υπογραφές στη Βρετανία για να αποφευχθεί η επίσκεψη Τραμπ

Την ίδια ώρα στη Βρετανία, η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δέχεται έντονες πιέσεις να ματαιώσει την επίσημη επίσκεψη του Τραμπ, ύστερα από τη μεγάλη οργή που έχει προκαλέσει παγκοσμίως η απόφαση του τελευταίου να απαγορεύσει την είσοδο μουσουλμάνων στις ΗΠΑ.

Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ αποδέχθηκε πρόσφατα την πρόσκληση να επισκεφθεί τη Βρετανία, όπου αναμένεται να φιλοξενηθεί από τη βασίλισσα και να τον υποδεχθούν με τελετές που αρμόζουν σε επίσημη επίσκεψη ηγέτη κράτους.

Ωστόσο, την ίδια στιγμή, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν υπογράψει σε διαδικτυακή καμπάνια κατά της επίσημης επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου, γεγονός που αναμένεται να τεθεί σε δημόσια συζήτηση από τους Βρετανούς βουλευτές.

Διαδηλώσεις στο Λονδίνο: “Όχι στον ρατσισμό, όχι στον Τραμπ”

Δεκάδες χιλιάδες πολίτες, σύμφωνα με εκτίμηση αστυνομικής πηγής, πραγματοποίησαν το απόγευμα της Δευτέρας διαδηλώσεις στο Λονδίνο και σε άλλες βρετανικές πόλεις ενάντια στο διάταγμα του Τραμπ.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην οδό Γουάιτχολ, την κύρια λεωφόρο στο κέντρο της βρετανικής πρωτεύουσας, όπου βρίσκονται πολλά υπουργεία και πραγματοποίησαν πορεία ως την Ντάουνινγκ Στριτ, την πρωθυπουργική κατοικία. «Όχι στον Ρατσισμό, Όχι στον Τραμπ», «Πετάξτε τον Τραμπ» (Dump Trump),«Είμαστε στο πλευρό των μουσουλμάνων», «Μην δίνετε χέρι βοήθειας σε φασίστες» ήταν μερικά από τα συνθήματα που αναγραφόντουσαν στα πλακάτ.

«Ας το φωνάξουμε δυνατά και καθαρά, πρόσφυγες είστε καλοδεχούμενοι εδώ», τραγουδούσε το πλήθος.

«Ντροπή στην Μέι», φώναζαν κάποιοι από τους συγκεντρωμένους για την πρόσκληση που απηύθυνε στον Τραμπ η βρετανίδα πρωθυπουργός να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Βρετανία. Πολλοί από τους διαδηλωτές επέκριναν την καθυστέρηση της πρωθυπουργού να καταγγείλει το διάταγμα Τραμπ.

Πολλές ακόμη συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις της Βρετανίας, ιδιαίτερα στο Μάντσεστερ και στο Εδιμβούργο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα