Ο πρόεδρος της Πολωνίας θα υπογράψει το νομοσχέδιο για το Ολοκαύτωμα

Polish President Andrzej Duda announces his decision to sign a legislation penalizing certain statements about the Holocaust, in Warsaw, Poland, Tuesday, Feb. 6, 2018. Duda said that he will also ask the constitutional court to make final ruling on the disputed Holocaust speech bill. (AP Photo/Alik Keplicz)
Polish President Andrzej Duda announces his decision to sign a legislation penalizing certain statements about the Holocaust, in Warsaw, Poland, Tuesday, Feb. 6, 2018. Duda said that he will also ask the constitutional court to make final ruling on the disputed Holocaust speech bill. (AP Photo/Alik Keplicz) AP

Το σχέδιο νόμου που προωθεί η πολωνική κυβέρνηση έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από την πλευρά του Ισραήλ

Ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα δήλωσε σήμερα ότι θα υπογράψει το αμιφιλεγόμενο σχέδιο νόμου για το Ολοκαύτωμα παρά τις διαμαρτυρίες, μεταξύ άλλων, του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το μέτρο προβλέπει την επιβολή ποινών φυλάκισης που φθάνουν τα τρία χρόνια σε όποιον αναφέρεται σε "πολωνικά στρατόπεδα θανάτου" ή αφήνει να εννοηθεί "δημόσια και παρά τα γεγονότα" ότι το πολωνικό έθνος ή κράτος είχε οποιαδήποτε εμπλοκή στα εγκλήματα της ναζιστικής Γερμανίας.

Η δεξιά κυβέρνηση της Πολωνίας υποστηρίζει πως ο νόμος είναι απαραίτητος προκειμένου να προστατευθεί η φήμη των Πολωνών ως θυμάτων της επιθετικότητας των ναζί. Το Ισραήλ από τον πλευρά του υποστηρίζει πως ο νόμος θα απαγορεύει δηλώσεις αλήθειας για τον ρόλο που είχαν ορισμένοι Πολωνοί στα εγκλήματα των ναζί.

Ο Ντούντα είπε επίσης ότι θα ζητήσει από το Συνταγματικό Δικαστήριο να επιβεβαιώσει αν ο νόμος συνάδει με το Σύνταγμα σε ό,τι αφορά την ελευθερία της έκφρασης και το εδάφιο που επιβάλλει ποινές φυλάκισης σε όσους κατηγορούν το πολωνικό κράτος ότι συμμετείχε στα εγκλήματα των ναζί.

Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου το πιο πιθανό είναι να εκδοθεί αφού το σχέδιο νόμου γίνει νόμος του κράτους.

Πηγή:ΑΜΠΕ Φωτογραφία:AP Photo/Alik Keplicz

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Η Πολωνία απαγόρευσε δια νόμου τη φράση 'πολωνικά στρατόπεδα θανάτου'

Πολωνία: Ποινικό αδίκημα η χρήση της φράσης 'πολωνικά στρατόπεδα θανάτου'

ADVERTISING

SHARE: