Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δηλώνει ότι εξοργίζεται με το Brexit

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δηλώνει ότι εξοργίζεται με το Brexit
Brexit φωτό αρχείου ap

Οι οικονομικές σχέσεις της Ιρλανδίας με τη Βρετανία που βρίσκεται μεταξύ αυτής και της υπόλοιπης Ευρώπης και έχει εκφράσει φόβους για τη σταθερότητα στην Βόρεια Ιρλανδία, έχουν οδηγήσει τους ηγέτες του Δουβλίνου να χαρακτηρίζουν το Brexit μια τεράστια απειλή

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ παραδέχτηκε ότι εξοργίζεται για το Brexit, χαρακτηρίζοντας την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση μία από τις πιο θλιβερές στιγμές της ευρωπαϊκής ιστορίας του 21ου αιώνα.

Στην ομιλία που εκφώνησε στο Δουβλίνο ο πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας κάλεσε για ενότητα της Ευρώπης και εξέφρασε την δυσαρέσκειά του για το Brexit, ανάμεσα σε ένα κατάλογο πραγμάτων που τον βοηθούν να ταυτιστεί με τους Ιρλανδούς.

Λαμβάνοντας ένα βραβείο στο Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Δουβλίνου, αναφέρθηκε στο Γαελικό όνομά του, στην αγάπη του για το ράγκμπι, στο ιρλανδικό ροκ συγκρότημα U2 και τους συγγραφείς της χώρας.

«Τελευταίο, αλλά εξίσου σημαντικό: δεν μου αρέσει το Brexit. Στην πραγματικότητα, αυτό είναι μια ωραιοποίηση», δήλωσε καταχειροκροτούμενος. «Πιστεύω ότι το Brexit είναι μια από τις πιο θλιβερές στιγμές της ευρωπαϊκής ιστορίας του 21ου αιώνα. Κάποιες φορές, πράγματι, είμαι ακόμη και εξοργιζόμενος για αυτό», είπε χαρακτηριστικά.

Οι οικονομικές σχέσεις της Ιρλανδίας με τη Βρετανία που βρίσκεται μεταξύ αυτής και της υπόλοιπης Ευρώπης και έχει εκφράσει φόβους για τη σταθερότητα στην Βόρεια Ιρλανδία, έχουν οδηγήσει τους ηγέτες του Δουβλίνου να χαρακτηρίζουν το Brexit μια τεράστια απειλή για την ευημερία της Ιρλανδίας.

Αναφερόμενος στην κοινή εμπειρία της οδυνηρής ιστορίας της Πολωνίας και της Ιρλανδίας, ο Τουσκ τόνισε ότι έπειτα από την οικοδόμηση της ΕΕ, η Ήπειρος βρίσκεται αντιμέτωπη με νέες διαιρέσεις.

Έκανε λόγο για τη δική του διαμάχη με την τωρινή πολωνική κυβέρνηση και εξέφρασε τις ανησυχίες του για την ειρήνη στην Βόρεια Ιρλανδία μετά το Brexit, για τις τριβές στα Βαλκάνια, τη διαμάχη Καταλονίας και Μαδρίτης, μεταξύ άλλων.

«Αυτό που χρειάζεται να κάνουμε να βρούμε ξανά ο ένας τον άλλον, να μετρήσουμε πόσοι είμαστε και να επανενωθούμε», δήλωσε, αναφερόμενος σε ένα γαελικό γνωμικό: «δεν υπάρχει δύναμη χωρίς ενότητα».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα