Ο πρώην πρόεδρος της Υεμένης ζητά άδεια να πάει στην Κούβα για τον Φιντέλ

default image

Ο πρώην πρόεδρος Σαλέχ, σύμμαχος των ΗΠΑ, ζητά την άδεια του ΟΗΕ να ταξιδέψει στην Κούβα για την κηδεία του Φιντέλ Κάστρο

Ο ισχυρός πρώην πρόεδρος της Υεμένης Αλί Αμπντουλάχ Σαλέχ, βασικός σύμμαχος του κινήματος των Χούτι που επικρατούν στη χώρα, ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να του επιτρέψει να ταξιδέψει στην Κούβα για να εκφράσει τα συλλυπητήριά του προσωπικά για τον πρώην πρόεδρο Φιντέλ Κάστρο, σύμφωνα με δήλωση του κόμματός του.

Ο Σαλέχ, πρώην σύμμαχος των ΗΠΑ, ελέγχει δυνάμεις που πολεμούν μαζί με τους Χούτι και τους Ιρανούς εναντίον μιας συμμαχίας της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη, όπου ο πόλεμος έχει κοστίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 10.000 άτομα.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επέβαλλε συγκεκριμένες κυρώσεις στον Σάλεχ το 2014, θεωρώντας τον επικίνδυνο για την ειρήνη και υπεύθυνο για παρακώλυση της πολιτικής διαδικασίας στη χώρα, απαγορεύοντάς του τη μετακίνηση οπουδήποτε στον κόσμο και “παγώνοντας” τα περιουσιακά του στοιχεία. Ο Σαλέχ ανετράπη το 2011 μετά από μαζικές διαδηλώσεις.

Για να επιτραπεί το ταξίδι του στην Κούβα, θα πρέπει να συμφωνήσει ομόφωνα η επιτροπή κυρώσεων του 15μελούς Συμβουλίου Ασφαλείας.

Το πιό πρόσφατο ταξίδι του Σαλέχ εκτός Υεμένης έγινε το 2011, όταν ταξίδεψε στις ΗΠΑ για ιατρική περίθαλψη μετά από απόπειρα δολοφονίας του.

Η συμμαχία της Σαουδικής Αραβίας πολεμά τους Χούτι από τον Μάρτιο του 2015 για να επαναφέρει τον διεθνώς αναγνωρισμένο πρόεδρο Αμπντ-Ραμπού Μανσούρ Χαντί, ο οποίος ζει εξόριστος στη Σαουδική Αραβία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα