Ο Σουλτς εγκαταλείπει την ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών. Τι σημαίνουν οι εξελίξεις για την Ελλάδα

Ο Σουλτς εγκαταλείπει την ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών. Τι σημαίνουν οι εξελίξεις για την Ελλάδα
Social Democratic Party,SPD, chairman Martin Schulz, left, and faction leader Andrea Nahles attend the second day of the party's convention in Berlin, Friday, Dec. 8, 2017. (AP Photo/Markus Schreiber) AP

Τη θέση του προέδρου της SPD θα αφήσει ο Μάρτιν Σουλτς, προκειμένου να αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών στη νέα κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού. Νέα πρόεδρος η Αντρέα Νάλες, στέλεχος της αριστερής πτέρυγας. Τι σημαίνει η τοποθέτηση Σολτς στο υπουργείο Οικονομικών

Τη θέση του Προέδρου του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) σκοπεύει να εγκαταλείψει ο Μάρτιν Σουλτς προκειμένου να αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών στην επόμενη κυβέρνηση “μεγάλου” συνασπισμού, σύμφωνα με δημοσίευμα της Sueddeutsche Zeitung. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, την ηγεσία του κόμματος θα αναλάβει η σημερινή επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Αντρέα Νάλες.

Το ζήτημα της συμμετοχής του κ. Σουλτς στην επόμενη κυβέρνηση είχε αναχθεί το τελευταίο διάστημα σε μείζον πρόβλημα για το SPD, καθώς πολλά στελέχη του ζητούσαν να παραμείνει εκτός υπουργικού συμβουλίου και να αφοσιωθεί στην αναγέννηση του κόμματος.

Σύμφωνα με κομματικούς κύκλους, η αλλαγή αυτή έχει συμφωνηθεί μεταξύ Σουλτς και Νάλες, ωστόσο πρέπει να συνεδριάσει και το κόμμα, το οποιο δεν έχει επιβεβαιώσει επισήμως ούτε την αποχώρηση Σουλτς από την ηγεσία, ούτε την ανάληψη του κορυφαίου θώκου από την πρώην υπουργό, η οποία μετείχε στην προηγούμενη κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού έχοντας το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εργασίας.

Η Αντρέα Νάλες θεωρείται από πολλούς “η γυναίκα του μέλλοντος” και μετά την ήττα των Σοσιαλδημοκρατών στις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, είχε αρχικά και εκείνη όπως και ο Σουλτς ταχθεί κατά της συμμετοχής της SPD σε κυβέρνηση. Ο Σουλτς το φθινόπωρο της είχε αναθέσει το ιδιαίτερα σημαντικό για τα γερμανικά κόμματα πόστο της επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας. Ήταν η πρώτη γυναίκα που ανέλαβε αυτό το αξίωμα και θα είναι και η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της SPD.

Υπέρ του μεγάλου συνασπισμού ήταν αντίθετα εξαρχής ο δήμαρχος Αμβούργου Ολαφ Σόλτς, ο οποιος θα είναι ο διάδοχος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ένα επίσης ιδιαίτερα προβεβλημένο στέλεχος της SPD, αλλά από τη “δεξιά πτέρυγα” σε αντίθεση με τη Νάλες, ο Σολτς ο οποιος φέρεται να σχεδιάζει να διεκδικήσει την υποψηφιότητα για την καγκελαρία στις επόμενες εκλογές, σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι και ο αντικαγκελάριος της νέας κυβέρνησης, καίτοι το αναμενόμενο ήταν αντικαγκελάριος να είναι ο Σουλτς ως υπουργός Εξωτερικών.

Ο Σολτς θεωρείται πως θα χαράξει εντελώς διαφορετική τροχιά από την οικονομική πολιτική του γνωστού μας Βολφγκανγκ Σόιμπλε, καθώς δεν είναι υπέρμαχος της λιτότητας αλλά της αύξησης των δαπανών, ενώ ήταν από τους Γερμανούς πολιτικούς που το 2015 είχε ταχθεί ρητά κατά του Grexit.

(AP Photo/Markus Schreiber)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα