O Σουλτς γνέφει αριστερά μέσω Νάλες, ο Ζέεχοφερ πιέζει τη Μέρκελ εκ δεξιών

O Σουλτς γνέφει αριστερά μέσω Νάλες, ο Ζέεχοφερ πιέζει τη Μέρκελ εκ δεξιών
Martin Shultz of the SPD party from Germany gestures as he delivers a speech during the European Socialist election campaign in Toulouse, southwestern France, Friday April 24, 2009. (AP Photo/Bob Edme) AP

Την πρώην υπουργό Εργασίας προερχόμενη από την αριστερή πτέρυγα προτείνει για επικεφαλής της ΚΟ ο Σοσιαλδημοκράτης υποψηφιος. Ο επικεφαλής της CSU πάλι δήλωσε ότι ίσως δεν πρέπει να συγκροτηθεί κοινή ΚΟ με την CDU και η Μέρκελ λέει ότι θέλει να συνεχίσει να μιλά με την SPD

Αποστολή στο Βερολίνο: Βίκυ Σαμαρά

Μετασεισμούς τόσο στους ηττημένους Σοσιαλδημοκράτες, όσο και στους Χριστιανοδημοκράτες που κατέκτησαν μία πύρρειο νίκη, φέρνει το χθεσινό αποτέλεσμα των γερμανικών εθνικών εκλογών.

Τα βλέμματα στρέφονται καταρχήν στον Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος εξαρχής ξεκαθάρισε ότι η SPD δε θα συμμετάσχει σε “μεγάλο συνασπισμό” (απόφαση που υποστήριξε εξαρχής και ο μέχρι προτινος επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας Τόμας Όππερμαν) και ξέκοψε επίσης ότι δε θα παραιτηθεί, αλλά θα συνεχίσει “το έργο της ανανέωσης που του ανέθεσε το κόμμα τον περασμένο Μάρτιο”.

Στο πλαισιο αυτό προφανώς σε μία σύσκεψη της ηγεσίας της SPD το πρωί της Δευτέρας στο Βερολίνο, ο κ.Σουλτς πρότεινε για επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος στο νέο Bundestag την Αντρέα Νάλες, στέλεχος που αναφέρεται στην αριστερή πτέρυγα της SPD και μέχρι πρότινος υπουργό Εργασίας στη συγκυβέρνηση με τους Χριστιανοδημοκράτες.

Η κ.Νάλες θα διαδεχθεί συνεπώς τον κΟππερμαν και ήδη πολλοί αναρωτιούνται τι σηματοδοτεί αυτή η επιλογή, τη στιγμή που η SPD παραμένει διχασμένη μετά την ατζέντα Σρέντερ.

Αλλά και η νικήτρια Ανγκελα Μέρκελ έχει τα δικά της προβλήματα. Ο Χορστ Ζέεχοφερ της CSU, δηλαδή των Χριστιανοκοινωνιστών, του δεύτερου μικρότερου κόμματος που μετέχει στο συνασπισμό κομμάτων του οποίου ηγείται η κ.Μέρκελ και το οποίο είδε τα ποσοστά του στη Βαυαρία να πέφτουν για πρώτη φορά από την ίδρυση του το 1949 κάτω από 40% , δήλωσε ότι ίσως αυτη τη φορά CDU και CSU δε θα έπρεπε να συγκροτήσουν κοινή κοινοβουλευτική ομάδα.

Η Μέρκελ από την πλευρά της δηλώνει ότι θέλει να συνομιλήσει και με τους Σοσιαλδημοκράτες, τους οποίους ήδη η Welt κατηγορεί γιατί έσπευσαν να αποκλείσουν ευθύς εξαρχής μεγάλο συνασπισμό- ίσως για να στρωθεί ο δρόμος για “Τζαμάικα” χάριν της σταθερότητας.

Aλλά και ο αρχηγός της FDP Λίντνερ κατηγόρησε εκ νέου το Σουλτς γιατί απέκλεισε το μεγάλο συνασπισμό,ενώ κρατά ανοιχτό το ενδεχόμενο και το δικό του κόμμα να παραμείνει στην αντιπολίτευση- διεκδικεί δε το ρόλο κόμματος του κέντρου, παρόλο που θέσεις του πχ στο προσφυγικό ήταν πιο εξωφρενικές και από την AfD κατά καιρούς.

Οι Πράσινοι δηλώνουν έτοιμοι να μπουν σε ένα τέτοιο συνασπισμό αρκεί να υπάρξει έμφαση σε θέματα περιβάλλοντος και δικαιοσύνης.

Φωτογραφία: (AP Photo/Bob Edme)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα