Ο Τραμπ απέναντι στη Διεθνή κοινότητα: Δεν αναγνωρίζει τη συμφωνία με το Ιράν

Ο Τραμπ απέναντι στη Διεθνή κοινότητα: Δεν αναγνωρίζει τη συμφωνία με το Ιράν
President Donald Trump speaks to the 2017 Value Voters Summit, Friday, Oct. 13, 2017, in Washington. (AP Photo/Evan Vucci) AP Photo/Evan Vucci

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να μην επιβεβαιώσει ότι το Ιράν συμμορφώνεται με τους όρους της συμφωνίας για το πυρηνικό του πρόγραμμα - Τι απαντά ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί - Προειδοποιούν τις ΗΠΑ οι χώρες τις Ευρώπης

O πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε την Παρασκευή το Κογκρέσο να επιβάλει αυστηρότερους όρους στη διεθνή συμφωνία που στοχεύει να αποτρέψει το Ιράν από το να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, χωρίς ωστόσο να φθάσει στο σημείο να «σκίσει» τη συμφωνία όπως είχε υποσχεθεί.

Έπειτα από ένα μακρύ κατηγορώ σε βάρος αυτής της εμβληματικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε τον Ιούλιο του 2015, τη «χειρότερη» που έχουν ποτέ διαπραγματευτεί οι ΗΠΑ σύμφωνα με τον ίδιο, ο μεγιστάνας ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ δεν αποχωρούν.

Ωστόσο διευκρίνισε ότι δεν θα την «επικυρώσει» εκ νέου εξαιτίας του ότι η Τεχεράνη δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της, παρά τις διαβεβαιώσεις για αυτό της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας.

Απειλώντας ότι οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από τη συμφωνία «ανά πάσα στιγμή», ο Τραμπ κάλεσε τους Αμερικανούς κοινοβουλευτικούς όπως και τις υπόλοιπες χώρες που τη συνυπέγραψαν –τη Ρωσία, την Κίνα, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Βρετανία– να επιδείξουν αποφασιστικότερη στάση απέναντι στην Τεχεράνη.

Εάν δεν καταφέρουμε να βρούμε μια λύση θα μπει τέλος στη συμφωνία

«Εάν δεν καταφέρουμε να βρούμε μια λύση (…) θα μπει τέλος στη συμφωνία» προειδοποίησε κατά τη διάρκεια της ομιλίας που εκφώνησε διάρκειας 20 λεπτών, σε εχθρικό τόνο κατά της Τεχεράνης, την οποία χαρακτήρισε «δικτατορικό» καθεστώς. «Ποιο είναι το νόημα μιας συμφωνίας που το μόνο που προσφέρει είναι να καθυστερεί τη δυνατότητα του Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα;» διερωτήθηκε ο Αμερικανός ηγέτης, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνησή του θέλει κυρίως να καταργήσει το χρονοδιάγραμμα που προβλέπεται σχετικά με την άρση των κυρώσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα μετά το 2025.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε επίσης την επιβολή κυρώσεων σε βάρος ορισμένων ηγετικών στελεχών των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν. Οι Φρουροί της Επανάστασης «καταχράστηκαν τεράστια τμήματα της ιρανικής οικονομίας και υπεξαίρεσαν τις θρησκευτικές δωρεές προκειμένου να χρηματοδοτήσουν τον πόλεμο και την τρομοκρατία στο εξωτερικό» τόνισε ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους, χωρίς ωστόσο να τους χαρακτηρίσει «τρομοκρατική οργάνωση». Ωστόσο, έδωσε εντολή στο αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών να επιβάλει «πρόσθετες κυρώσεις».

Τι απαντά ο Ροχανί

«Σήμερα οι ΗΠΑ είναι πιο μόνες από ποτέ απέναντι στη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης και πιο μόνες από ποτέ στις συνωμοσίες που εξυφαίνουν σε βάρος του ιρανικού λαού» σημείωσε ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί κατά τη διάρκεια ενός τηλεοπτικού διαγγέλματος.

Ο επικεφαλής του ιρανικού κράτους έκανε τις δηλώσεις αυτές μετά την άρνηση του Αμερικανού ομολόγου του να επικυρώσει εκ νέου τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, που υπογράφηκε το 2015 μεταξύ του Ιράν και της Ομάδας των Έξι (Γερμανία, Κίνα, ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία και Ρωσία).

Η Ευρώπη προειδοποιεί της ΗΠΑ

Η Γερμανία, η Βρετανία και η Γαλλία προειδοποίησαν τις Ηνωμένες Πολιτείας να μην λαμβάνουν αποφάσεις που θα μπορούσαν να πλήξουν την συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, όπως είναι η εκ νέου επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης, μετά την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να μην επιβεβαιώσει, για πρώτη φορά, ότι το Ιράν τηρεί τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτήν τη συνθήκη.

Οι ηγέτες των τριών χωρών, σε κοινή ανακοίνωσή τους, σημειώνουν ότι συμμερίζονται τις ανησυχίες των ΗΠΑ για το βαλλιστικό πρόγραμμα του Ιράν και τις ενέργειες της Τεχεράνης που μπορεί να αποσταθεροποιήσουν την περιοχή και τονίζουν ότι είναι έτοιμοι να συνεργαστούν με την Ουάσινγκτον για να απαντήσουν σε αυτές τις ανησυχίες.

Παραμένουμε δεσμευμένοι στη JCPOA

“Παραμένουμε δεσμευμένοι στη JCPOA (σ.σ. το ακρωνύμιο της συμφωνίας) και την πλήρη εφαρμογή της από όλες τις πλευρές” τονίζουν στην κοινή ανακοίνωσή τους η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι.

“Προτρέπουμε την αμερικανική κυβέρνηση και το Κογκρέσο να λάβουν υπόψη τους τις συνέπειες που θα μπορούσε να έχει η απόφασή τους για την ασφάλεια των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, πριν λάβουν οποιοδήποτε μέτρο που θα μπορούσε να πλήξει” τη συμφωνία, όπως να επιβάλουν και πάλι τις κυρώσεις που έχουν αρθεί, συνεχίζουν οι τρεις ηγέτες.

Σημειώνουν επίσης ότι “αναμένουν από το Ιράν ότι θα δεσμευτεί σε έναν εποικοδομητικό διάλογο για να σταματήσει τις αποσταθεροποιητικές ενέργειές του και να εργαστεί για την επίτευξη λύσεων μέσω διαπραγματεύσεων”.

Ο υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις σε γραμμή Τραμπ

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τζιμ Μάτις δήλωσε σήμερα ότι προς το παρόν δεν έχει δει καμία προκλητική ενέργεια από μέρος του Ιράν μετά την ομιλία του προέδρου Τραμπ, που τάχθηκε υπέρ μιας περισσότερο συγκρουσιακής προσέγγισης με την Τεχεράνη, προσθέτοντας ότι μέχρι τώρα δεν υπάρχει καμία αλλαγή στη στάση των ΗΠΑ σε στρατιωτικό επίπεδο.

«Αυτή τη στιγμή, παρακολουθούμε εάν υπάρξουν ενδεχομένως περισσότερες προκλήσεις από τους Ιρανούς, ωστόσο αυτή τη στιγμή δεν έχουμε δει να συμβαίνει κάτι τέτοιο» σημείωσε ο Μάτις μιλώντας σε δημοσιογράφους, κατά τη διάρκεια μιας πτήσης με στρατιωτικό αεροσκάφος.

«Με το ρεκόρ αποσταθεροποίησης των Ιρανών από τον Λίβανο στη Συρία, από την Υεμένη στο Αφγανιστάν φυσικά έχουμε το νου μας για κάτι τέτοιο» τόνισε ο υπουργός. «Αυτή τη στιγμή δεν αλλάζουμε τη στάση μας» κατέληξε.

Διαβεβαιώσεις Μακρόν σε Ροχανί

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν διαβεβαίωσε τον Ιρανό ομόλογό του Χασάν Ροχανί σήμερα για τη δέσμευση του Παρισιού στη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, έγινε γνωστό από το γραφείο του. Ο Μακρόν είπε στον Ροχανί ότι η απόφαση των ΗΠΑ να μην επικυρώσει εκ νέου της συμφωνία δεν θα σημάνει με το τέλος της συμφωνίας κι ότι η Γαλλία και οι Ευρωπαίοι εταίροι της θα συνεχίζουν να τηρούν τις δεσμεύσεις τους σε σχέση με τους όρους της συμφωνίας αυτής, τονίζεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του Εμανουέλ Μακρόν.

Αυστηρές οι δεσμεύσεις της Τεχεράνης, λέει η ΙΑΕΑ

O γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA), της οργάνωσης του ΟΗΕ που λειτουργεί ως το κεντρικό διακυβερνητικό φόρουμ για επιστημονική και τεχνική συνεργασία στον πυρηνικό τομέα, επανέλαβε σήμερα ότι το Ιράν υπόκειται παγκοσμίως στο «αυστηρότερο καθεστώς εξακρίβωσης του πυρηνικού του προγράμματος», μετά την άρνηση του Ντόναλντ Τραμπ να επικυρώσει εκ νέου τη συμφωνία του 2015 μεταξύ της Τεχεράνης και της διεθνούς κοινότητας.

«Οι δεσμεύσεις σε σχέση με το πυρηνικό πρόγραμμα, τις οποίες έχει αναλάβει το Ιράν βάσει της συμφωνίας JCPOA τηρούνται» διαβεβαίωσε ο Γιουκίγια Αμάνο.

Το ICAN καταγγέλλει “απόπειρα αποσταθεροποίησης” από Τραμπ

Ο κάτοχος του Νόμπελ Ειρήνης 2017, η Διεθνής Εκστρατεία για την Κατάργηση των Πυρηνικών Όπλων (ICAN), διατύπωσε σήμερα την εκτίμηση ότι η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να μην «επικυρώσει» τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης θα ευνοήσει τη διάδοση και χρήση των πυρηνικών όπλων.

Η απόφαση «παροτρύνει τη διάδοση, καθιστά δυσκολότερη τη σύναψη άλλων συμφωνιών για τον περιορισμό της πυρηνικής απειλής και αυξάνει τον κίνδυνο παγκοσμίως της χρήσης πυρηνικών όπλων» τονίζεται σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε ο διεθνής συνασπισμός.

«Ως κάτοχος του Νόμπελ Ειρήνης 2017, η ICAN επικρίνει σφόδρα αυτήν την απόφαση» επισημαίνεται.

Η διευθύντρια της Διεθνούς Εκστρατείας για την Κατάργηση των Πυρηνικών Όπλων Μπεατρίς Φιν κατήγγειλε την «απόπειρα αποσταθεροποίησης της συμφωνίας για το Ιράν από τον πρόεδρο Τραμπ» την ώρα που «η ΙΑΕΑ επιβεβαίωσε επανειλημμένως ότι το Ιράν τηρεί τους όρους» της συμφωνίας.

«Με τις αυξανόμενες απειλές ενός πυρηνικού πολέμου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ πυροδοτεί νέες εστίες αντιπαράθεσης αντί να μειώσει τον κίνδυνο ενός πυρηνικού πολέμου» κρίνει ο συνασπισμός ΜΚΟ.

Ο Τραμπ ‘προκαλεί’ πολεμικό κλίμα

Ο υπουργός Πληροφοριών του Ισραήλ δήλωσε ότι η ομιλία που εκφώνησε σήμερα ο Ντόναλντ Τραμπ κατά της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης ήταν “πολύ σημαντική” και θα μπορούσε να οδηγήσει στον πόλεμο δεδομένων των απειλών που έχει εκτοξεύσει το Ιράν.

Ερωτηθείς από το ισραηλινό τηλεοπτικο δίκτυο Channel 2 εάν διακρίνει τον κίνδυνο ενός πολέμου μετά την ομιλία του Αμερικανού προέδρου, ο υπουργός Πληροφοριών Ίσραελ Κατζ απάντησε: “Απόλυτα, ναι. Νομίζω ότι η ομιλία ήταν πολύ σημαντική”. “Το Ιράν είναι η νέα Βόρεια Κορέα. Θα δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση” πρόσθεσε ο ίδιος.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ/AP Photo/Evan Vucci

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα