Ο Τραμπ ‘απολύει’ την υπουργό Δικαιοσύνης που αντέδρασε στο διάταγμα

default image

Οι αναταράξεις από το διάταγμα απαγόρευσης εισόδου προσφύγων στις ΗΠΑ συνεχίζονται. Στο στόχαστρο του νέου προέδρου η υπηρεσιακή υπουργός που εξέφρασε τις επιφυλάξεις της για τη νομιμότητα της πράξης

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ απάλλαξε από τα καθήκοντά της, την υπηρεσιακή υπουργό Δικαιοσύνης, Σάλι Γέιτς, μετά την εντολή που έδωσε η ίδια, προς τους νομικούς του υπουργείου αναφορικά με τη μη τήρηση της περιορισμών στη μετανάστευση που επέβαλε ο Τραμπ, σύμφωνα με ανάρτηση του εκπροσώπου Τύπου, του Λευκού Οίκου, στο Twitter.

Η Γέιτς πρόδωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης

“Η Γέιτς πρόδωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης” σημειώνει το tweet του Λευκού Οίκου. Ο Τραμπ ανέθεσε στον Ντέινα Μποέντε, Γενικό Εισαγγελέα στην Ανατολική Περιφέρεια της Βιρτζίνια ν’ αντικαταστήσει τη Γέιτς, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Λευκού Οίκου, Σον Σπάισερ και την ανάρτησή του στο Twitter.

“Η κα. Γέιτς είναι διορισμένη από τη διοίκηση Ομπάμα που υπήρξε αδύναμη στο θέμα των συνόρων και πολύ αδύναμη στην παράνομη μετανάστευση” σημειώνει στην ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος στο facebook. “Είναι καιρός να σοβαρευτούμε αναφορικά με την προστασία της χώρας” συνέχισε και έκρινε πως δεν είναι ακραίο μέτρο η απαγόρευση εισόδου στη χώρα πολιτών από επτά “επικίνδυνα μέρη” όπως τα χαρακτήρισε.

Sally Yates, during her confirmation hearing before the Senate Judiciary Committee to be Deputy Attorney General at the U.S. Department of Justice. March 24, 2015. Photo by Diego M. Radzinschi/THE NATIONAL LAW JOURNAL. ALM 2015.

Η Γέιτς, που είχε επιλεγεί από τον προηγούμενο πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι δεν είχε πειστεί για τη νομική ορθότητα του ειδικού προεδρικού διατάγματος που υπέγραψε ο Τραμπ, απαγορεύοντας την είσοδο ταξιδιωτών από επτά χώρες, στις οποίες, οι μουσουλμάνοι αποτελούν την πλειοψηφία.

Είμαι υπεύθυνη να διασφαλίσω πως παραμένουμε συνεπείς με τη υπέρτατη υποχρέωσή μας, να αναζητούμε πάντα τη δικαιοσύνη και στεκόμαστε δίπλα στο δίκαιο

Ο πρόεδρος ωστόσο δεν ανακοίνωση ο ίδιος την απόφαση, αλλά επέδωσε γράμμα στην υπηρεσιακή υπουργό. “Η δική μου αρμοδιότητα είναι να εξασφαλίσω ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης είναι όχι απλά νομικά καλυμένο, αλλά και ενήμερο για την βέλτιστη ανάγνωση του νόμου, έπειτα από λήψη όλων των δεδομένων” σημείωνε η Γέιτς σε επιστολή προς τους νομικούς του υπουργείου. “Επιπλέον είμαι υπεύθυνη να διασφαλίσω πως παραμένουμε συνεπείς με τη υπέρτατη υποχρέωσή μας, να αναζητούμε πάντα τη δικαιοσύνη και στεκόμαστε δίπλα στο δίκαιο” πρόσθετε.

Ο νέος υπηρεσιακός υπουργός από την πλευρά της, δήλωσε πως είναι τιμή του να υπηρετεί τον Ντόναλντ Τραμπ. “Θα υπερασπιστών και ενδυναμώσω τους νόμους της χώρας, ώστε οι πολίτες και το έθνος μας να είναι ασφαλή” σημείωσε ο Ντέινα Μποέντε.

Νέος διευθυντής Μετανάστευσης

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, διόρισε τον Τόμας Χόμαν στη θέση του υπηρεσιακού διευθυντή στην Yπηρεσία Μετανάστευσης και Τελωνείων των ΗΠΑ, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας, Τζον Κέλι, αλλάζοντας έτσι έναν ακόμη στη διοίκηση προκειμένου να προωθήσει πιο γρήγορα τις επιδιώξεις του.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα