Ο Τραμπ διώχνει τους Σιού από τη γη τους για τον αγωγό πετρελαίου

Στο στόχαστρο του κυβερνήτη της Βορείου Ντακότα οι διαδηλωτές Σιου και οι αλληλέγγυοι τους που λένε όχι στην κατασκευή αγωγού πετρελαίου

Να αποχωρήσουν άμεσα από την κατασκήνωση διαμαρτυρίας δίπλα στην περιοχή του αγωγού Dakota Access Pipeline διέταξε τους διαδηλωτές που εναντιώνονται στην κατασκευή του ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης της Βόρειας Ντακότα Νταγκ Μπάργκαμ. Στην περιοχή έχουν κατασκηνώσει Ινδιάνοι Σιού που διαμένουν στην ευρύτερη περιοχή και αλληλέγγυοι τους που εδώ και μήνες δίνουν έναν μεγάλο αγώνα.

Σύμφωνα με την ειδική εντολή που εξέδωσε ο κυβερνήτης, η κατασκήνωση αποτελεί "απειλή για την περιβαλλοντολογική ασφάλεια της περιοχής", κάτι που πρακτικά όμως, δεν τεκμηριώνεται.

Ο κυβερνήτης επικαλείται το γεγονός ότι η κατασκήνωση έχει στηθεί πάνω σε έδαφος που ανήκει σε μονάδα Μηχανικού του αμερικανικού στρατού και υποστηρίζει πως η αποχώρηση πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου. Ως πρόφαση, επικαλείται ανησυχίες από τα χιόνια που λιώνουν στην περιοχή, προκαλώντας την αύξηση της στάθμης των υδάτων, στο γειτονικό ποταμό Κάνονμπολ.

Πριν λίγες ημέρες το ομοσπονδιακό δικαστήριο απέρριψε προς το παρόν την προσφυγή των Ινδιάνων Σιού κατά της κατασκευής του αμφιλεγόμενου αγωγού πετρελαίου στην Βόρεια Ντακότα.

Το δικαστήριο θα επανεξετάσει την υπόθεση στις 27 Φεβρουαρίου. Το έργο είχε παγώσει επί προεδρίας Ομπάμα. Ο Ντόναλντ Τραμπ όμως, έδωσε "πράσινο φως" για την ολοκλήρωσή του.

Ο αγωγός σε ορισμένα σημεία θα εφάπτεται με τον ποταμό Μεγάλο Σιού, παραπόταμο του Μιζούρι, γεγονός που σύμφωνα με τους αυτόχθονες εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.

Ο αγωγός θα μεταφέρει πετρέλαιο από τη Β. Ντακότα στο Ιλινόις και η κατασκευή του θα κοστίσει 3,8 δισεκατομμύρια δολάρια. Η φυλή της εθνοτικής ομάδας των Σιού και οι οικολόγοι διαδηλώνουν εδώ και μήνες καταγγέλλοντας ότι ο αγωγός μπορεί να ρυπάνει την πηγή νερού της φυλής και να καταστρέψει ιερούς για τη φυλή τόπους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Οι Ινδιάνοι Σιου αντιστέκονται ακόμα

Οι Ινδιάνοι στη Β. Ντακότα νίκησαν τους μεγιστάνες του πετρελαίου

ADVERTISING

SHARE: