Ο Τραμπ επιχαίρει που ‘καταρρέει’ το NHS στη Βρετανία

Ο Τραμπ επιχαίρει που ‘καταρρέει’ το NHS στη Βρετανία
President Donald Trump delivers his State of the Union address to a joint session of Congress on Capitol Hill in Washington, Tuesday, Jan. 30, 2018. (AP Photo/Susan Walsh) ap

Το υποτιμητικό σχόλιο για το σύστημα "καμάρι" των Βρετανών στο twitter και η αντίδραση πολιτικών και πολιτών στο Ηνωμένο Βασίλειο

Νέα πολεμική, νέες αναταράξεις εν όψει: ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διακινδύνευσε να προκαλέσει και πάλι εντάσεις στη σχέση της Ουάσινγκτον με το Λονδίνο, αφού επέκρινε το βρετανικό εθνικό σύστημα υγείας.

“Οι Δημοκρατικοί πιέζουν για ένα καθολικό σύστημα υγειονομικής κάλυψης ενώ χιλιάδες άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο διαδηλώνουν επειδή το δικό του σύστημα U (σ.σ. “καθολικό”) οδεύει προς χρεοκοπία και δεν λειτουργεί πια” ήταν το μήνυμα που ανάρτησε στο Twitter ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος. Αφορμή, οι δηλώσεις που έκανε για το θέμα στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News ο Νάιτζελ Φάρατζ, ο ιδρυτής του ξενοφοβικού κόμματος Ukip και υποστηρικτής του Τραμπ.

Οι Δημοκρατικοί θέλουν να αυξήσουν σημαντικά τους φόρους για κακή, ανώνυμη ιατρική περίθαλψ

“Οι Δημοκρατικοί θέλουν να αυξήσουν σημαντικά τους φόρους για κακή, ανώνυμη ιατρική περίθαλψη. Όχι ευχαριστών!” συνέχισε ο Αμερικανός πρόεδρος που είχε θέσει ως προτεραιότητά του την κατάργηση του συστήματος που εφάρμοσε ο προκάτοχός του, ο Μπαράκ Ομπάμα.

Διαδηλώσεις για υπέρ του Συστήματος Υγείας

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν το Σάββατο στο Λονδίνο υπέρ του πολύ δημοφιλούς Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) της Βρετανίας το οποίο βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης λόγω έλλειψης προσωπικού και επαρκούς χρηματοδότησης εδώ και χρόνια. Η κατάσταση επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο με την πρόσφατη επιδημία γρίπης.

Οι σχέσεις των ΗΠΑ με τη Βρετανία διανύουν μια περίοδο έντασης αφότου εξελέγη πρόεδρος ο Τραμπ, κυρίως λόγω των άκαιρων παρεμβάσεων που κάνει ο τελευταίος μέσω του Twitter. Πρόσφατα αναπαρήγαγε τρία ισλαμοφοβικά βίντεο που είχε αναρτήσει η αντιπρόεδρος ενός εξτρεμιστικού, βρετανικού κινήματος, προκαλώντας την οργή της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι. Ο Τραμπ ζήτησε συγγνώμη στα τέλη Ιανουαρίου. Στα μέσα του ίδιου μήνα ωστόσο ακύρωσε την επίσκεψη που θα πραγματοποιούσε στο Λονδίνο για τα εγκαίνια της νέας πρεσβείας των ΗΠΑ.

Αντιδράσεις στο Λονδίνο

Την οργισμένη αντίδραση πολλών Βρετανών, ακόμη και του υπουργού Υγείας Τζέρεμι Χαντ, προκάλεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αφού επέκρινε δημοσίως το εθνικό σύστημα υγείας (NHS) της Βρετανίας υποστηρίζοντας ότι “χρεοκοπεί και δεν λειτουργεί”.

Οι χρήστες του Twitter πλημμύρισαν την πλατφόρμα με μηνύματα υποστήριξης στο NHS. Αρκετοί ήταν εκείνοι που επισήμαναν ότι η διαδήλωση στην οποία αναφερόταν ο Τραμπ, η οποία έγινε το Σάββατο, οργανώθηκε από ανθρώπους που θέλουν να αυξηθεί η χρηματοδότηση στο NHS και όχι να καταργηθεί το σύστημα. Σύμφωνα με έναν από τους οργανωτές, στην πορεία αυτή, στο κεντρικό Λονδίνο, συμμετείχαν περίπου 60.000 άνθρωποι.

Το NHS μπορεί να έχει προβλήματα αλλά είμαι υπερήφανος που προέρχομαι από μια χώρα που επινόησε την καθολική κάλυψη

Ακόμη και ο υπουργός Υγείας Χαντ, που μπήκε στο στόχαστρο των διαδηλωτών το Σάββατο, απάντησε με οξύ ύφος στον Τραμπ. “Μπορεί να διαφωνώ με τους ισχυρισμούς που διατυπώθηκαν στην πορεία αλλά ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ από αυτούς (σ.σ. τους διαδηλωτές) δεν θα ήθελε να ζει σε ένα σύστημα όπου 28 (εκατομμύρια) άνθρωποι δεν έχουν ασφαλιστική κάλυψη. Το NHS μπορεί να έχει προβλήματα αλλά είμαι υπερήφανος που προέρχομαι από μια χώρα που επινόησε την καθολική κάλυψη – στην οποία όλοι έχουν φροντίδα, ανεξαρτήτως του τραπεζικού λογαριασμού τους” είπε ο υπουργός.

Λάθος. Οι άνθρωποι διαδηλώνουν επειδή αγαπάμε το NHS

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν απάντησε επίσης στον Τραμπ, μέσω του Twitter: “Λάθος. Οι άνθρωποι διαδηλώνουν επειδή αγαπάμε το NHS και μισούμε αυτό που του κάνουν οι Τόρις. Η περίθαλψη είναι ανθρώπινο δικαίωμα”.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα