Ο Τραμπ περιφέρει το βαλιτσάκι για τα πυρηνικά λες και είναι χαρτοφύλακας

Ο Τραμπ περιφέρει το βαλιτσάκι για τα πυρηνικά λες και είναι χαρτοφύλακας

To Κογκρέσο ζητά διευκρινίσεις για τον χειρισμό ευαίσθητων πληροφοριών από τον Τραμπ στο θέρετρο Μαρ-α-Λάγκο. Άγνωστος άνδρας ανάρτησε φωτογραφία πλάι στην "πυρηνική μπάλα"

Σάλος στο Λευκό Οίκο που “ζει σε κόκκινο συναγερμό” για δεύτερη συνεχόμενη μέρα μετά την παραίτηση Φλιν και τις επαφές στελεχών της διοίκησης Τραμπ με τη Ρωσία. Αυτή τη φορά, δημοσιεύματα θέλουν τον πρόεδρο των ΗΠΑ να “εκθέτει” απερίσκεπτα πληροφορίες και στοιχεία υψίστης ασφαλείας κατά τη συνάντηση με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό στη Φλόριντα το Σαββατοκύριακο. Αποκορύφωμα όλων, οι φωτογραφίες που διέρρευσαν στα social media και δείχνουν πολίτη να φωτογραφίζεται πλάι στον αξιωματικό που μεταφέρει την “πυρηνική μπάλα του football”, δηλαδή το βαλιτσάκι έκτακτης ανάγκης για τα πυρηνικά.

Ο χειρισμός από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στη Φλόριντα βρέθηκε κάτω από το μικροσκόπιο του Κογκρέσου το βράδυ της Τρίτης, όταν ομάδα εποπτείας ζήτησε από τον Λευκό Οίκο διευκρινίσεις για δημοσιεύματα στον τύπο στα οποία φέρεται ότι ο Τραμπ χειρίστηκε ένα ευαίσθητο θέμα εξωτερικής πολιτικής σε κοινή θέα φιλοξενούμενων του πολυτελούς κλαμπ, αλλά και του Ιάπωνα πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε που ήταν και ο επίσημος προσκεκλημένος του.

Φιλοξενούμενος στο Μαρ-α-Λάγκο ανάρτησε στον λογαριασμό του στο Facebook φωτογραφία με έναν άνδρα ο οποίος φέρεται να κρατά την ‘πυρηνική μπάλα του φούτμπολ

Στην επιστολή τονίζεται, “Εκτός αυτών, ένας φιλοξενούμενος στο Μαρ-α-Λάγκο ανάρτησε στον λογαριασμό του στο Facebook φωτογραφία με έναν άνδρα ο οποίος φέρεται να κρατά την ‘πυρηνική μπάλα του φούτμπολ'” (όπως αναφέρεται στα αγγλικά ο ειδικός χαρτοφύλακας που περιέχει τους κωδικούς για την κήρυξη πυρηνικού πολέμου).

 

Τις φωτογραφίες δημοσίευσε η WP, ενώ και από άλλα ντοκουμέντα που διέρρευσαν φαίνεται πως τόσο το βαλιτσάκι, όσο και ευαίσθητα για την ασφάλεια της χώρας αρχεία αφέθηκαν σε κοινή θέα και απροκάλυπτα στη διάθεση ανθρώπων που δεν είχαν σίγουρα δικαιοδοσία να λάβουν γνώση τους.

Ο ίδιος χρήστης ανάρτησε στη συνέχεια φωτογραφίες από το τραπέζι του Ντόναλντ Τραμπ, το οποίο είχε εξελιχθεί σε κέντρο επιχειρήσεων. Πάνω σε αυτό είχαν απλωθεί μια σειρά από έγγραφα και οι παρευρισκόμενοι φώτιζαν τα χαρτιά με τους φακούς των κινητών τους, κίνηση που σαφώς δεν είναι η πιο ασφαλής επιλογής αν μιλάμε για απόρρητα έγγραφα.

 

Η εφημερίδα εξηγεί πως τα έξυπνα τηλέφωνα διαθέτουν κάμερες, μικρόφωνα και σύνδεση στο διαδίκτυο που μπορούν να διαρρεύσουν πολύ εύκολα πληροφορίες. Για την ακρίβεια η WP αναφέρει πως όταν ο Έντουαρντ Σνόουντεν βρέθηκε με ρεπόρτερ στο Ηονγκ Κονγκ προκειμένου να τους δώσει στοιχεία, ζήτησε από κάθε παρευρισκόμενο να βγάλει το κινητό του και να το βάλει στο ψυγείο, ώστε να μπλοκάρει οποιοδήποτε σήμα.

“Θεέ μου! Ήταν εντυπωσιακό να παρακολουθείς τη δραστηριότητα στο δείπνο καθώς έρχονταν οι ειδήσεις για τη Βόρεια Κορέα” αναγράφει ο πολίτης στο facebook πάνω από τις φωτογραφίες. Όπως σημειώνει η WP, άλλοι παρευρισκόμενοι στο θέρετρο έσπευσαν να σχολιάσουν κάτω από την ανάρτηση.


Νωρίτερα, μια φωτογραφία από το Λευκό Οίκο προκάλεσε την αντίδραση Γερουσιαστή. Σε φωτογραφία φαίνεται το κλειδί ενός επίσημου χαρτοφύλακα, αφημένο πάνω στην κλειδαριά. “Ποτέ δεν αφήνουμε κλειδί από χαρτοφύλακα με απόρρητα έγγραφα σε κοινή θέα μη ‘πιστοποιημένων’ ανθρώπων” σχολίασε στο twitter ο Γερουσιαστής Μάρτιν Χέινριτς.

Εξηγήσεις ζητά η αμερικανική Βουλή

Ο βουλευτής Τζέισον Τσάφετζ, πρόεδρος της επιτροπής εποπτείας στην αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων, έστειλε επιστολή ζητώντας από τον Λευκό Οίκο λεπτομέρειες για το πώς αντέδρασαν ο Τραμπ και ο Iάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε σε δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα ενώ βρίσκονταν στο θέρετρο γκολφ Μαρ-α-Λάγκο, που ανήκει στον Τραμπ, το Σαββατοκύριακο.

Φωτογραφίες που πήραν ιδιώτες φιλοξενούμενοι στην κοινή τραπεζαρία δείχνουν τον Τραμπ και τον Άμπε, μετά την εκτόξευση των πυραύλων από την Πιονγιάνγκ, να συνομιλούν και να εξετάζουν έγγραφα, ενώ βρίσκονται περικυκλωμένοι από τους βοηθούς τους.

Αναφορές και αναρτήσεις σε κοινωνικά μέσα φαίνεται να δείχνουν ότι μέλη του προσωπικού του Λευκού Οίκου χρησιμοποιούν τα δικά τους κινητά τηλέφωνα για να παρέξουν φωτισμό για την εξέταση των εγγράφων

“Αναφορές (στον τύπο) και αναρτήσεις σε κοινωνικά μέσα φαίνεται να δείχνουν ότι μέλη του προσωπικού του Λευκού Οίκου χρησιμοποιούν τα δικά τους κινητά τηλέφωνα για να παρέξουν φωτισμό για την εξέταση των εγγράφων”, είπε ο Τσάφετζ στην επιστολή του προς τον επιτελάρχη του Λευκού Οίκου Ράιινς Πρίμπους.

Κανένας λόγο ανησυχίας λέει ο Λευκός Οίκος

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σον Σπάισερ είπε σε δημοσιογράφους την Τρίτη, ότι ο Τραμπ είχε ενημερωθεί για το θέμα της Βόρειας Κορέας με την ομάδα εθνικής ασφάλειας, σε ιδιαίτερο ασφαλισμένο χώρο στο Μαρ-α-Λάγκο, πριν και μετά το δείπνο του.

Ο Σπάισερ πρόσθεσε ότι είχε ληφθεί μια φωτογραφία αργότερα στο δείπνο με τον Τραμπ, και ότι “όλοι έβγαλαν κακοήθη συμπεράσματα” περί του τί μπορεί να είχε συζητηθεί ή όχι. Επιβεβαίωσε ότι υπάρχει ειδικός ασφαλισμένος χώρος στο συγκρότημα και ότι “χρησιμοποιήθηκε δύο φορές εκείνη τη βραδιά για να μεταφερθεί στον πρόεδρο από την ομάδα του της εθνικής ασφάλειας η κατάσταση στη Βόρεια Κορέα”.

Ενώ ο Τσάφετζ αναγνώρισε πως ο εκπρόσωπος αρνήθηκε ότι υπήρχαν ευαίσθητα έγγραφα στη τραπεζαρία, είπε ότι “υποθέτουμε ότι οι συζητήσεις με ξένους ηγέτες που αφορούν διεθνείς δοκιμές πυραύλων, και τα έγγραφα που χρησιμοποιούνται υποστηρικτικά σε τέτοιες συζητήσεις, είναι ευαίσθητης φύσης”.

Ο Τσάφετζ ζήτησε από τον Πρίμπους να εξηγήσει στην επιτροπή της Βουλής εάν ακολουθήθηκαν τα πρωτόκολλα ασφάλειας κατά τις συνομιλίες, να διευκρινίσει ποιά έγγραφα εξετάστηκαν στην τραπεζαρία σε κοινή θέα φιλοξενούμενων και να δηλώσει εάν συζητήθηκε οποιοδήποτε υλικό διαβάθμισης στους κοινούς χώρους του θερέτρου.

Ζήτησε επίσης λεπτομέρειες για το πώς ελέγχονται οι φιλοξενούμενοι στο Μαρ-α-Λάγκο ώστε να επιβεβαιωθεί ότι δεν υπάρχουν μεταξύ τους ξένοι κατάσκοποι και να περιγραφούν τα πρωτόκολλα ασφάλειας που ισχύουν στο θέρετρο εκτός από την ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα ασφάλειας.

ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΑΠΕ/ WP

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα