Ο Τραμπ στο δρόμο που άνοιξε ο Ομπάμα

Ο Τραμπ στο δρόμο που άνοιξε ο Ομπάμα
President Donald Trump speaks during a "Made in America," roundtable event in the East Room of the White House, Wednesday, July 19, 2017, in Washington. (AP Photo/Alex Brandon) AP

Κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας υπογράφει ο Αμερικανός πρόεδρος, παρά τις αρχικές του αντιρρήσεις για το κείμενο που υπερψηφίστηκε από την Γερουσία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ πρόκειται να υπογράψει, θέτοντας σε ισχύ το νομοσχέδιο που ψήφισε η αμερικανική Γερουσία και προβλέπει νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, του Ιράν και της Βόρειας Κορέας, ανέφερε με ανακοίνωσή της αργά την Παρασκευή εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Ο Ντόναλντ Τραμπ “εγκρίνει το νομοσχέδιο και σκοπεύει να το υπογράψει”, έπειτα από την ανάγνωση της τελευταίας εκδοχής του κειμένου, δήλωσε η Σάρα Χάκαμπι Σάντερς.

Ο πρόεδρος επέλεξε να μην κάνει χρήση του δικαιώματος αρνησικυρίας ενάντια στο νομοσχέδιο που υπερψήφισε η Γερουσία με συντριπτική πλειοψηφία (98 ψήφους υπέρ και 2 κατά), παρά τις αρχικές αντιρρήσεις του στο κείμενο.

Η Τεχεράνη προειδοποιεί

Το Ιράν θα συνεχίσει “με όλες τις δυνάμεις του” το βαλλιστικό πρόγραμμά του, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, καταδικάζοντας τις νέες αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης.

“Θα συνεχίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις το βαλλιστικό πρόγραμμά μας” είπε ο Μπαχράμ Γασεμί μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση του Ιράν. “Καταδικάζουμε την εχθρική και απαράδεκτη” ενέργεια των Ηνωμένων Πολιτειών, συνέχισε, αναφερόμενος στις κυρώσεις που υιοθέτησε το Κογκρέσο, οι οποίες θα πρέπει τώρα να εγκριθούν και από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Δύο ημέρες μετά τη Βουλή των Αντιπροσώπων, και η Γερουσία ενέκρινε την Πέμπτη με συντριπτική πλειοψηφία (98 ψήφοι υπέρ έναντι 2 κατά) το νομοσχέδιο που επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία, το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα. Στην περίπτωση του Ιράν, οι κυρώσεις επιβάλλονται με αφορμή το βαλλιστικό πρόγραμμά του, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την υποστήριξη, εκ μέρους της Τεχεράνης, οργανώσεων όπως η λιβανέζικη Χεζμπολάχ που έχει χαρακτηριστεί “τρομοκρατική” στις ΗΠΑ.

“Η πολιτική μας στον στρατιωτικό και βαλλιστικό τομέα είναι ξεκάθαρη και αφορά τις εσωτερικές υποθέσεις μας. Οι άλλες χώρες δεν έχουν το δικαίωμα να αναμιγνύονται ή να μιλάνε και ασφαλώς δεν τους δίνουμε αυτό το δικαίωμα”, συνέχισε ο Γασεμί.

Ο εκπρόσωπος υποστήριξε ότι στόχος του νόμου που ψηφίστηκε στις ΗΠΑ είναι “να αποδυναμωθεί η συμφωνία για τα πυρηνικά” που υπέγραψαν το 2015 το Ιράν και οι μεγάλες δυνάμεις. “διατηρούμε το δικαίωμα να προβούμε σε αντίποινα”, κατέληξε.

Πυρά Τίλερσον κατά Μόσχας και Πεκίνου

Η Κίνα και η Ρωσία φέρουν μια “μοναδική και ειδική ευθύνη” για την επιδείνωση της απειλής που συνιστά η Βόρεια Κορέα, υποστήριξε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον, μετά τη νέα εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από την Πιονγκγιάνγκ.

Αμέσως μετά τη δεύτερη δοκιμή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου μέσα σε διάστημα ενός μήνα, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ-Ουν διακήρυξε ότι “ανεξαρτήτως πού, ανεξαρτήτως πότε (…) όλη η αμερικανική επικράτεια βρίσκεται εντός της εμβέλειάς μας”.

Σε ανακοίνωσή του ο Τίλερσον ανέφερε ότι “ως οικονομικοί υποστηρικτές του πυρηνικού βαλλιστικού προγράμματος” της Βόρειας Κορέας, η Κίνα και η Ρωσία “φέρουν μια μοναδική και ειδική ευθύνη όσον αφορά την αύξηση της απειλής για την περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια”.

Ο Αμερικανός υπουργός πρόσθεσε ότι η εκτόξευση αυτού του πυραύλου συνιστά “κατάφωρη παραβίαση” των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τα οποία αντικατοπτρίζουν τις επιθυμίες της διεθνούς κοινότητας.

Η Κίνα είναι ο τελευταίος μεγάλος σύμμαχος της Πιονγκγιάνγκ ενώ η Ρωσία έχει ζητήσει από τη διεθνή κοινότητα “να μην χάσει την ψυχραιμία της” απέναντι στην πυρηνική ισχύ του βορειοκορεατικού καθεστώτος. Το Πεκίνο, από την πλευρά του, επανέλαβε σήμερα τη συνήθη έκκλησή του για “αυτοσυγκράτηση των ενδιαφερόμενων μερών”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα