Ο Τραμπ θέλει να αποσύρει τις ΗΠΑ και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου

Ο Τραμπ θέλει να αποσύρει τις ΗΠΑ και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου
Ο Ντόναλντ Τραμπ έξω από το Οβάλ Γραφείο AP

Σε κατ'ιδίαν συζητήσεις ο Αμερικανός Πρόεδρος έχει πολλάκις εγείρει ζήτημα αποχώρησης της χώρας από τον οργανισμό, όπως αναφέρουν αμερικανικά ΜΜΕ.

Ο αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σε κατ’ιδίαν συζητήσεις του έχει πολλές φορές τονίσει ότι θέλει να αποσύρει τις Ηνωμένες Πολιτείες από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, αναφέρουν αμερικανικά Μέσα.

Όπως μετέδωσε σήμερα, Παρασκευή, ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios, ο αμερικανός Πρόεδρος έχει επαναλάβει πολλάκις την θέση του αυτή σε στελέχη του Λευκού Οίκου. “Το έχει πει 100 φορές. Θα μας κατέστρεφε τελείως ως χώρα”, είπε στο Axios πηγή που είχε τη συζήτηση αυτή με τον Τραμπ. Όπως είπε η ίδια πηγή, ο αμερικανός Πρόεδρος ήταν εξοργισμένος: “Πάντα μας γα…νε. Δεν ξέρω γιατί συμμετέχουμε. Ο ΠΟΕ είναι σχεδιασμένος από τον υπόλοιπο κόσμο για να γα…σουν τις ΗΠΑ”.

Οι οικονομικοί σύμβουλοί του, εκφράζουν αντιρρήσεις όταν ο Τραμπ θέτει την ιδέα της απόσυρσης από τον οργανισμό που ρυθμίζει το παγκόσμιο εμπόριο, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Στιβ Μνούτσιν έκανε λόγο για “fake news”, σχολιάζοντας την πληροφορία το πρωί στο Fox: “Πρόκειται για υπερβολή. Ο Πρόεδρος ήταν σαφής. Έχει ανησυχίες για τον ΠΟΕ. Θεωρεί ότι υπάρχουν πτυχές που δεν είναι δίκαιες. Πιστεύει ότι η Κίνα και άλλες χώρες τον έχουν χρησιμοποιήσει προς όφελός τους”, ανέφερε.

Στον ΠΟΕ συμμετέχουν περίπου 160 χώρες, μεταξύ των οποίων, οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς, το Μεξικό και η Κίνα, ενώ σκοπός του είναι να αποτελεί ένα forum διαπραγμάτευσης για τις αλλαγές στις υπάρχουσες συμφωνίες και επίλυσης τυχόν διαφορών που προκύπτουν μεταξύ των κρατών-μελών του.

Οι πληροφορίες αυτές για τις προθέσεις του Τραμπ σχετικά με τον ΠΟΕ έρχονται μετά την επιβολή δασμών στο αλουμίνιου και τον χάλυβα αλλά και σε αγαθά από την Κίνα. Τον Μάρτιο μιλώντας σε στελέχη της βιομηχανίας αλουμινίου και χάλυβα, ο Τραμπ είχε πει δημόσια ότι “Ο ΠΟΕ είναι καταστροφή για αυτή την χώρα”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα