Ο Τζουζέπε Κόντε νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας

Ο Τζουζέπε Κόντε νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας
Ο Τζουζέπε Κόντε AP

Πρόκειται για σχετικά άγνωστο πρόσωπο στην πολιτική και δημόσια ζωή της χώρας, 54 ετών, προερχόμενο από τη βορειοανατολική Ιταλία με σπουδές νομικής

Μιλώντας στην έξοδο του προεδρικού μεγάρου στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ansa, μετά τη συνάντηση που είχε λίγο νωρίτερα με τον πρόεδρο της Ιταλίας, ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων Λουίτζι ντι Μάιο δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός της νέας πολιτικής κυβέρνησης θα είναι ο καθηγητής νομικής Τζουζέπε Κόντε.

Πρόκειται για σχετικά άγνωστο πρόσωπο στην πολιτική και δημόσια ζωή της χώρας, 54 ετών, προερχόμενο από τη βορειοανατολική Ιταλία με σπουδές νομικής στο Πανεπιστήμιο La Sapienza της Ρώμης, τις οποίες τελειοποίησε σε σχολές όπως του Yale, Σορβώνης, Cambridge κτλ.

Σύμφωνα με τη Correre della Sera, αν και ο Κόντε «έχει πολύ μεγάλο βιογραφικό, δεν έχει καμία ιδέα όσον αφορά την πολιτική». Προσθέτει ότι ο Κόντε «είναι βέβαια τεχνοκράτη» και έχει εμπειρία στις επιχειρήσεις και τη διοίκηση, τα οικονομικά και το αστικό δίκαιο. Η La Stampa τονίζει ότι έχει υπάρξει διευθυντής σε «αρκετά νομικά περιοδικά».

Ο Ντι Μάιο τόνισε, μιλώντας στους δημοσιογράφους, ότι πρόκειται για πολιτική κυβέρνηση, «η οποία επιβραβεύει τις μεγάλες μάχες που έχουν δώσει τα Πέντε Αστέρια».

Ενδεικτικά, ανέφερε την ανάγκη να παραμείνει δημόσιο αγαθό το νερό, την αξιοκρατία, την κατάργηση της μεταρρύθμισης του εκπαιδευτικού συστήματος που ενέκρινε η κυβέρνηση του Ματτέο Ρέντσι και την στήριξη των ανέργων με το «εισόδημα του πολίτη».

«Μετά από τις αναγκαίες σκέψεις και κινήσεις του προέδρου της Δημοκρατίας, ελπίζουμε να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε αυτή την νέα πορεία» τόνισε ο Ντι Μάιο. Παράλληλα, ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματταρέλλα συναντήθηκε με τον γραμματέα της Λέγκα, Ματτέο Σαλβίνι.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα