ΟΑΣΕ: Το αμερικανικό εκλογικό σύστημα δεν πληροί τις διεθνείς προδιαγραφές

ΟΑΣΕ: Το αμερικανικό εκλογικό σύστημα δεν πληροί τις διεθνείς προδιαγραφές

Ο ΟΑΣΕ εκφράζει σε έκθεσή του την ανησυχία του για μια σειρά προβλημάτων που κατέγραψε στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ

Διεθνείς παρατηρητές εξέφρασαν την ανησυχία τους για μια σειρά προβλημάτων που κατέγραψε στη διάρκεια των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, περιλαμβανομένου του κινδύνου για κυβερνοεπιθέσεις, τη στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων σε νυν ή πρώην κρατούμενους και ένα σκοτεινό σύστημα χρηματοδότησης, κατήγγειλε ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). «Το αμερικανικό εκλογικό σύστημα είναι κατακερματισμένο και σε πολλά σημεία δεν πληροί τις διεθνείς προδιαγραφές», δήλωσε ο επικεφαλής του ΟΑΣΕ Μίχαελ Λινκ στον γερμανικό δημοσιογραφικό όμιλο Funke Mediengruppe.

Το αμερικανικό εκλογικό σύστημα είναι κατακερματισμένο και σε πολλά σημεία δεν πληροί τις διεθνείς προδιαγραφές

Σε έκθεση μιας ομάδας του ΟΑΣΕ που παρακολούθησε τις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου αναφέρονται τα βήματα που πρέπει να γίνουν ώστε το σύστημα χρηματοδότησης των υποψηφίων να καταστεί πιο ξεκάθαρο, αλλά και να αντιμετωπιστεί το γεγονός ότι σε πολλές αμερικανικές πολιτείες απαγορεύεται σε νυν και πρώην κρατούμενους να ψηφίζουν, πρόσθεσε ο Λινκ. Ο ίδιος εξήγησε ότι κάθε πολιτεία έχει διαφορετικούς εκλογικούς κανόνες και χρησιμοποιεί διαφορετική τεχνολογία για τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας.

Υπάρχει κίνδυνος ασφάλειας

Καθώς το σύστημα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας αποδείχθηκε τα τελευταία χρόνια ότι αντιμετωπίζει προβλήματα, έγιναν αυξημένες προσπάθειες στις ΗΠΑ να επιστρέψουν σε ένα σύστημα που θα βασίζεται στο χαρτί, όμως 15 πολιτείες χρησιμοποιούν υπολογιστές που δεν επιτρέπουν την χειρωνακτική ανακαταμέτρηση. Σύμφωνα με τον Λινκ, η Υπηρεσία Εσωτερικής Ασφάλειας και άλλες υπηρεσίες έλαβαν μέτρα για να διασφαλιστεί η ασφάλεια των μηχανημάτων ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, όμως πολλά από αυτά είναι παλιά και δεν πληρούν τις διεθνείς προδιαγραφές. «Υπάρχει κίνδυνος ασφάλειας», υπογράμμισε.

Η διεθνής κοινότητα περιμένει από τις ΗΠΑ να αποτελούν το καλό παράδειγμα

Ο Λινκ επέκρινε επίσης τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επειδή «συνειδητά και επανειλημμένα υπερέβη τα όρια του λόγου μίσους». «Το γεγονός ότι τελικά πέτυχε δημιουργεί να επικίνδυνο προηγούμενο», σημείωσε ο Λινκ. «Η διεθνής κοινότητα περιμένει από τις ΗΠΑ να αποτελούν το καλό παράδειγμα, και σε αυτό τον τομέα».

ΠΗΓΗ ΑΠΕ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα