Οφθαλμόν αντί οφθαλμού: Τα αντίποινα της Μόσχας στις απελάσεις Ρώσων διπλωματών

Οφθαλμόν αντί οφθαλμού: Τα αντίποινα της Μόσχας στις απελάσεις Ρώσων διπλωματών
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών στη Μόσχα AP

Τους πρεσβευτές των χωρών που απέλασαν ρώσους διπλωμάτες κάλεσε το ρωσικό ΥΠΕΞ για να τους ανακοινώσει την απάντηση της Μόσχας

Στην απέλαση μελών διπλωματικών αποστολών 24 χωρών προχώρησε το ρωσικό ΥΠΕΞ σε μία οφθαλμόν αντί οφθαλμού κίνηση μετά τις απελάσεις ρώσων διπλωματών από τις χώρες αυτές, που ακολούθησαν την δηλητηρίαση του ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ, για την οποία το Ηνωμένο Βασίλειο κατηγορεί την Μόσχα.

Οι επικεφαλής των διπλωματικών αποστολών των χωρών αυτών κλήθηκαν την Παρασκευή στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, όπου τους επιδόθηκαν διπλωματικά διαβήματα και τους ανακοινώθηκαν οι απελάσεις ίδιου αριθμού διπλωματών με τους Ρώσους που απελάθηκαν από τις χώρες τους, με προθεσμία μερικών ημερών να εγκαταλείψουν την χώρα.  Περισσότερα από τα μισά κράτη μέλη της Ευρώπης, όπως και οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Αυστραλία, συντάχθηκαν στο πλευρό της Μεγάλης Βρετανίας και προχώρησαν στην απέλαση Ρώσων διπλωματών, δείχνοντας την Ρωσία για την δηλητηρίαση του Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια.

Η Λιθουανία, η οποία απέλασε τρεις ρώσους διπλωμάτες, χαρακτήρισε την απόφαση “δυσανάλογη” καθώς η χώρα έχει λιγότερους διπλωμάτες στην Ρωσία από εκείνους της Μόσχας που εργάζονται στην Λιθουανία”.

Η Μόσχα ανακοίνωσε ότι κλείνει το αμερικανικό προξενείο στην Αγία Πετρούπολη και την απέλαση 60 αμερικανών διπλωματών από την χώρα, ενώ στη Μεγάλη Βρετανία δόθηκε προθεσμία ενός μήνα για μειώσει την διπλωματική της αποστολή ώστε ο αριθμός των μελών της να είναι ίδιος με τον αντίστοιχο της ρωσικής αποστολής στην Αγγλία.

Η Αυστρία είναι μία από τις λίγες χώρες της ΕΕ(μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα) που δεν προχώρησε στην απέλαση ρώσων διπλωματών. “Θέλουμε να κρατήσουμε τους διαύλους επικοινωνίας με τη Ρωσία ανοιχτούς, είπε ο καγκελάριος της χώρας Σεμπάστιαν Κουρτς.

Την απέλαση 4 γάλλων διπλωματών σχολίασε με δελτίο Τύπου το γαλλικό ΥΠΕΞ: “Η απόφαση που ελήφθη σήμερα από τη Ρωσία να απελάσει τέσσερα μέλη της πρεσβείας της Γαλλίας στη Ρωσία δεν μας εξέπληξε. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να διατυπώσουμε τη λύπη μας και να υπενθυμίσουμε ότι έως αυτήν την ώρα η Ρωσία αρνείται να προσκομίσει τα στοιχεία που αναμένονται και να δώσει εξηγήσεις σχετικά με την επίθεση στο Σάλσμπερι”.

HΠΑ: H Ρωσία μπορεί να αντικαταστήσει τους απελαθέντες διπλωμάτες

Νέα αιτήματα διαπίστευσης προκειμένου να αντικαταστήσει τους 60 διπλωμάτες της που απελάθηκαν ως “κατάσκοποι” από τις ΗΠΑ, μπορεί να υποβάλει η Ρωσία, σύμφωνα με αξιωματούχο του State Department.

“Οι ΗΠΑ απέλασαν 48 πράκτορες των ρωσικών πληροφοριών, δεν ορίστηκε ότι πρέπει να μειώσουν το προσωπικό τους” εξήγησε. “Η ρωσική κυβέρνηση είναι ελεύθερη να ζητήσει διαπιστεύσεις για τις κενές θέσεις στη διπλωματική αποστολή. Κάθε νέο αίτημα θα εξεταστεί κατά περίπτωση”, πρόσθεσε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα